Expander alebo guma na cvičenie – ako dokáže zefektívniť domáce cvičenie?

Expander alebo guma na cvičenie – ako dokáže zefektívniť domáce cvičenie?

Čoraz viac ľudí si obľúbilo domáce cvičenie. Pohyb je k udržaniu zdravého tela nevyhnutný a práve cvičenie v domácich priestoroch pre mnohých predstavuje pohodlnú, finančne nenáročnú a účinnú formu fyzickej aktivity. Pri domácom cvičení pritom môžu byť nápomocné rôzne druhy pomôcok, počnúc vhodnou podložkou, ktorá pri cvičení poskytne lepšiu stabilitu, zamedzí šmyknutiu a stlmí prípadné nárazy. 

Medzi veľmi osožné pomôcky na cvičenie, ktoré dokážu cviky zintenzívniť, patria napríklad jednoručky, respektíve malé činky, kettlebell (činka v tvare gule), foam roller (penový valec) či fit lopta. Zabudnúť nemožno ani na expandery na cvičenie. Čím sú výnimočné tieto pomôcky na cvičenie a prečo ich začať používať pri domácom posilňovaní? Ako si vybrať z ponuky? A ako ich používať pri cvičení?

Čo sú expandery?

Na trhu ich možno nájsť pod rôznymi názvami – expandery, gumy na cvičenie, odporové gumy, posilňovacie gumy, rezistenčné gumy a inými. Reč je o univerzálnych pomôckach na cvičenie, ktoré slúžia v prvom rade na posilnenie, spevnenie a natiahnutie rôznych svalových partií. Možno ich používať pri domácom cvičení, cvičení vonku alebo vo fitnescentre, tiež na hodinách pilatesu, jogy či na iných tréningoch. 

Expandery však neslúžia len na posilňovanie pri spevňovaní tela alebo chudnutí, ale aj v rámci kompenzačných cvičení a pri rehabilitáciách. Môžu slúžiť ako naťahovacie pomôcky pri rekonvalescencii po úrazoch, operáciách či pri niektorých ochoreniach pohybového ústrojenstva.

Rôznym druhom expanderov možno pripísať mnohé výhody, počnúc dobrou cenovou dostupnosťou a ľahkou skladovateľnosťou a prenosnosťou. Samozrejme, k najväčším výhodám patrí fakt, že pri správnom použití dokážu zefektívniť cvičenie, dokonca nahradiť činky či niektoré posilňovacie stroje. 

Odporúčame: ​Tabletky na chudnutie – ako fungujú a čo obsahujú? Potrebujeme ich k chudnutiu?

Prečo cvičiť s expanderom?

Ako sme spomenuli vyššie, správne použitie expanderov, respektíve gúm na cvičenie, môže pomôcť zintenzívniť, a tým aj zefektívniť cvičenie. Napomáhajú efektívne spevniť celé telo, vrátane hlbokých chrbtových svalov, svalstva v okolí kĺbov i veľkých svalových skupín. Sú vhodným pomocníkom pri zvyšovaní kondície a zlepšovaní fyzickej výkonnosti.

A na akom princípe vlastne fungujú? Podstatou expanderov a posilňovacích gúm je vytvárať pri cvičení vonkajší odpor proti svalovej kontrakcii, vďaka čomu dochádza k budovaniu svalovej sily a anaeróbnej vytrvalosti. Možno si to jednoducho predstaviť na príklade. Keď posilňovaciu gumu pritiahneme rukami trebárs smerom k brade, proti tomuto pohybu bude pomôcka vytvárať odpor a ruky bude v podstate ťahať smerom od brady. Vďaka tomu dokáže expander zintenzívniť tréning vlastnou váhou tela. 

Správne zvolené a použité expandery môže používať prakticky ktokoľvek. Sú bezpečné na použitie u mladších aj starších ľudí – teenagerov aj seniorov. Ocenia ich ako ľudia so sedavým zamestnaním, tak aj profesionálni športovci. Ich obrovskou výhodou je, že majú len veľmi malý dopad na šľachy či kĺby, čiže sú bez negatívneho dopadu na zdravie. 

Hlavné výhody expanderov:

  • pomerne nízka obstarávacia cena,

  • ľahká prenosnosť a skladovateľnosť,
  • možnosť posilniť celé telo,
  • možnosť využitia pri strečingu,
  • možnosť využitia pri rôznych druhoch cvikov,
  • pomôcka na posilňovanie aj rehabilitáciu,
  • bez záťaže kĺbov a šliach,
  • univerzálne použitie pre rôzne osoby,
  • nahradia činky aj niektoré stroje.

Rôzne verzie expanderov

Expandery na cvičenie možno v obchodoch či na internete zohnať v rôznych verziách. Líšiť sa môžu vzhľadom, materiálom, formou úchytu aj silou odporu a úrovňou pružnosti. Klasický expander sa často skladá z dvoch držadiel, ktoré sú spojené niekoľkými kovovými pružinkami alebo gumami.

Iné expadnery pozostávajú len z gumy. Takáto guma na cvičenie môže mať vzhľad dlhého naťahovacieho pásu, ktorý môže byť bez akéhokoľvek úchytu (možnosť zavesenia napr. na nejakú konštrukciu alebo obmotania okolo končatiny), prípadne môže mať jednu alebo viacero slučiek, ktoré slúžia ako držadlo pre nohu alebo ruku. Dostupné sú tiež menšie gumy na cvičenie v tvare slučky, často nazývané aj mini band. 

Rôzne druhy expanderov možno využiť pri rôznych posilňovacích a naťahovacích cvikoch. Pri výbere je preto potrebné v prvom rade zohľadniť to, pri akých cvikoch chceme túto pomôcku používať. Výber expanderu je však potrebné prispôsobiť aj fyzickej zdatnosti jedinca. Začiatočníci môžu voliť gumy s nižším stupňom odporu, naopak fyzicky aktívni jedinci s dobrou kondíciou môžu zvoliť pomôcky s vysokým stupňom odporu. 

Odporúčame: ​Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

Precvičenie celého tela s expanderom s držadlami

Precvičenie celého tela s gumou na cvičenie (mini band)

Pilates s malou gumou na cvičenie

Precvičenie tela s dlhou gumou na cvičenie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní