Ako vybrať dom podľa Feng Šuej? Dôležitá je poloha i tvar pozemku

Ako vybrať dom podľa Feng Šuej? Dôležitá je poloha i tvar pozemku
  • 15.05.2022
  • Darina Veen-Kaššová

Ideálny dom leží na harmonicky pôsobiacom mieste, kde je dookola chránený a je z neho výhľad smerom na slnko a vodu.

Vo Feng Šuej sa vonkajšiemu prostrediu pripisuje takisto veľký význam ako interiéru domu. Feng Šuej znamená vietor a voda – dva najdôležitejšie prírodné živly. Vietor – zľahka povievajúci posol nebies, prináša blahodarné a plodnosťou obdarené mraky a tým aj vodu. Za týmto pomenovaním je skrytý závažný význam: za všetkým, čo nás viditeľne či neviditeľne obklopuje je skrytý nejaký zdroj energie.

Pozri aj: Recepty z kelu - lacné, rýchle, zdravé a hlavne vynikajúce!

symbolika 4 zvierat vo Feng Šuej

Zdroj: Darina Veen-Kašová

Ochrana a pozitívna energia

Ideálny dom ma za sebou kopec alebo vrch, ktorý mu poskytuje ochranu. Môže to byť i rad stromov, susedný dom, plot alebo živý plot.

V blízkosti pozemku by určite nemalo byť elektrické vedenie vysokého napätia, je to veľmi nezdravé prostredie. Pozemok nevyberáme v strmom kopci – príliš rýchly tok energie zhora nadol vytvára nervóznu energiu a odplavuje hojnosť.

Dôležitá je história pozemku a jeho okolia. Nevhodné pre bývanie sú napríklad staré skládky, ktoré boli odvezené alebo zahrnuté zemou. Skúste sa pred kúpou pozemku informovať, čo sa v danej oblasti dialo v minulosti alebo zalistujte v knihách o histórii danej oblasti. Niektoré dramatické udalosti môžu mať dokonca taký silný vplyv, že na miestach, kde sa stali, aj po desaťročiach väzí „nevyslobodená“ energia. Kto tam býval? Ako dlho tam bývali? Prečo odišli? Energia ľudí, ktorí bývali v tomto priestore tam ostáva dovtedy, pokiaľ nie je očistená. Mohla by sa prenášať na nových obyvateľov.

Naši predkovia vo všetkých kultúrach mali metódy na očistu energie v dome. Vykonávali rituály pri nasťahovaní a pravidelne robievali „hĺbkové energetické čistenie“. Jedným z pozostatkov týchto praktík je jarné upratovanie.

Dom by nemal stáť nechránený na vrchole kopca, lebo je tam prostredníctvom vetra vystavený nepokojnej energii. Život v takomto dome by sa vyvíjal nestabilne a excentricky. Ak dom stoji úplne dolu na upätí kopca alebo vrchu, ich tlak môže pôsobiť negatívne. Takže ideálna je pozícia niekde medzi tým, ani hore ani dolu.

Pred domom by mala byť voľná plocha, ničím neblokovaná. Garáž priamo pred domom blokuje tok energie, takisto i obrovský strom, stĺp elektrického vedenia alebo vysoká pouličná lampa nachádzajúca sa priamo pred vchodom.

Starí majstri Feng Šuej dávali rôznym prvkom v krajine obrazné pomenovania – napríklad korytnačka, drak, tiger, fénix. Korytnačka – poskytuje domu ochranu vzadu ako stabilná základňa. Fénix predstavuje voľnú plochu pred domom, voľný výhľad na horizont. Tiger sa nachádza na pravej strane domu, je krotkejší a nižší ako drak. Drak je mocným strážcom ľavej strany domu. Ideálne je, ak je väčší a dominantnejší ako tiger. V centre miest, kde dominantou nie sú ani vrchy, ani kopce, ani stromy, často predstavujú draka a tigra susedné budovy, rieku cesty a fénixa záhrady, parky, jazierka.

ako si vybrať dom podľa Feng Šuej

Zdroj: Shutterstock®

Optimálny pozemok

Okrem ideálnej polohy je dôležitý aj tvar pozemku. Ideálny pozemok ma celistvý, harmonický, štvorcový alebo iný pravouhlý tvar. Vtedy najlepšie prúdi životná energia a život sa vyvíja stabilnejšie a plodnejšie. Nesymetrické, trojuholníkové parcely alebo parcely v tvare L môžu zapríčiňovať nerovnováhu.

Pri projektovaní treba postupovať s rozvahou.  Dom by mal byť čo najharmonickejšie „zasadený“ do prostredia. Ideálny pozemok by mal poskytovať dobrý výhľad, najlepšie na vodu, a mal by mať harmonicky pôsobiaceho draka, tigra, fénixa a vzadu korytnačku.

Prostredie ovplyvňuje napríklad mestská diaľnica, ktorá vyžaruje viacej nepokoja ako jemne sa vinúca vidiecka cesta. Dlhé priamky ako je ulica alebo kanál, ako aj slepá ulička vedúca priamo k vášmu domu spôsobujú, že naň naráža široký prúd energie. Čim viac vonkajších rušivých a stresových faktorov sa nachádza blízko obydlia, o to dôležitejšie sú opatrenia na ochranu.

aký pôdorys by mal mať dom

Zdroj: Shutterstock®

Ideálny pôdorys

Podobne ako pozemok, aj budova by mala mať „zdravý“ – to znamená vyvážený pôdorys. Starovekí stavitelia vedeli o zákonitostiach tohto druhu a projektovali domy na základe pravidelných pôdorysov. Samozrejme na oživenie pridávali vikieri a malé prístavby. Harmonické pôdorysy poskytujú obyvateľom viacej stability. Pôdorysy s mnohými rohmi a hranami môžu spôsobiť deficity a problémy. Preto by vikiere a zimne záhrady nemali prekročiť určitú veľkosť. Na výpočty môžeme použiť takzvaný zlatý rezzlatý pomer alebo božský rez, číslo známe už od antiky. Geometrické tvary odvodené od tohto čísla sa v našej európskej kultúre považujú za esteticky veľmi príťažlivé a mnohé geometrické proporcie v prírode majú blízko k tomuto číslu. Zlatý rez sa prekvapujúco objavuje v prírode, umení a matematike.

Záhrada

Zdravé rastliny reprezentujú užasnú vitalitu a plnosť prírody. Svieža záhrada, pestrá a hojne zakvitnutá sa môže stať vašou „energetickou čerpacou stanicou“.  Každý ker, každý kvet a každý strom pomáha zvyšovať energiu. Prepojenie s prírodou je podstatou učenia Feng Šuej a preto radí vybudovať okolo domu záhradu. Záhrada nemusí byť za každých okolností priestranná. Jej účelom je pomoc začlenenia domu do okolitej prírody.

Neprehliadni: Ako si nepohnevať ľudí okolo seba? Zbavte sa týchto zlozvykov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní