Dovolenka na Orave: Spoznaj krásy najsevernejšieho regiónu Slovenska

Dovolenka na Orave: Spoznaj krásy najsevernejšieho regiónu Slovenska
  • 02.07.2022
  • Michaela Kožáková

„Na Orave dobre, na Orave zdravo," tak sa spieva v jednej ľudovej pesničke. A na Orave je naozaj dobre. Tento čarovný kút Slovenska sa vám v lete predstaví v plnej kráse a v zime sa zase premieňa na ľadovú rozprávkovú krajinu. 

Orava je najsevernejším a najchladnejším regiónom Slovenska, ktorý je charakterizovaný podmanivou prírodou a sviežim, čerstvým vzduchom. Leží na severozápade Slovenska pri hraniciach s Poľskom. 

Administratívne sa Orava delí na 3 okresy – Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Región patrí k najpríťažlivejším slovenským turistickým regiónom.

Orava ponúka nádherne prírodné krásy, pôsobivé pamiatky a množstvo rôznych atrakcií. Ak nemáte ešte naplánovanú letnú dovolenku a skôr preferujete naše Slovensko ako zahraničie, vyberte sa na Oravu. A bude sa tam páčiť aj vaším deťom.

Čo by ste nemali pri návšteve Oravy vynechať?

Neprehliadni: Tip na výlet na Slovensku: Harmanecká jaskyňa

Oravská lesná železnica

Zdroj: INSTAGRAM/branislav.bruder.fotograf

Oravská lesná železnica

Obrovským zážitkom pre deti, ale i dospelých je vyhliadková jazda turistickým vlakom. Oravská lesná železnica predstavuje turistickú železnicu medzi stanicami Tanečník a Sedlo Beskýd na  na Orave. Nachádza sa neďaleko Oravskej Lesnej. 

Pôvodná trať, ktorá slúžila na zvážanie dreva, bola uvedená do prevádzky v júli 1918, avšak nebola napojená na verejnú železničnú sieť. V roku 1927 bola Oravská lesná železnica prepojená s tou kysuckou, čím vzniklo jedinečné dopravné spojenie prekonávajúce ohromné výškové prevýšenie. Jazda Oravskou lesnou železnicou je pre turistov možná od roku 2008.

Po zakúpení lístkov sa môžete usadiť do motorovej dreziny alebo panoramatických vozňov, ktoré ťahá motorová lokomotíva. 

Prevádzkovateľom železnice je Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Lístky na vlak si môžete zakúpiť v pokladni, ktorá sa nachádza v areáli Oravskej lesnej železnice.

Oravský hrad

Zdroj: INSTAGRAM/tripy_po_slovensku

Oravský hrad

Dominanta a klenot celého regiónu sa hrdo týči nad obcou Oravský podzámok a riekou Orava a patrí medzi najkrajšie hrady našej krajiny. Vznik tohto mohutného a majestátneho hradu, pozostávajúceho z 27 objektov, sa datuje približne do roku 1267. Odvtedy prešiel rukami viacerých majiteľov a zmenil svoju podobu hneď niekoľkokrát.

Dnes tvorí hradný areál pozoruhodný komplex Dolného, Stredného a Horného hradu s palácmi, opevnením a vežami. 

Ako ku každému hradu i k tomu Oravskému sa viaže niekoľko legiend. Tou najznámejšou je tá o bielej pani. Známa je aj ako legenda o Dončovej žene. Túto ženu je dokonca možné vidieť ako figurínu priamo pri prehliadke.

Legenda vraví, že bola manželkou zlatého rytiera – Magistra Donča, ktorý mal široko-ďaleko povesť zlého a krutého muža. Raz sa vracal podgurážený domov a chcel si zlosť vybiť na slúžke a poriadne ju zbiť. To mu však jeho manželka nedovolila. Rytier v návale zlosti vytasil meč a odrezal jej ruku. Dončova žena žila s bolesťami ešte nejaký čas, až kým nezomrela. Dodnes sa vraví, že ju oblečenú v bielom a s krvavou odťatou rukou možno vídať dvakrát do roka na hrade.

V priestoroch Oravského hradu sa nachádza niekoľko zaujímavých expozícií. Mimoriadne obľúbené sú nočné prehliadky počas hlavnej turistickej sezóny, ktoré sú spestrené divadelnými predstaveniami a strašidelnými výjavmi.

Inšpiruj sa: Dovolenka 2022: Top miesta, kam sa dostaneš autobusom

Rozprávková dedinka

Zdroj: INSTAGRAM/euci25

Rozprávková dedinka, Dolný Kubín

Kúzelná rozprávková dedinka vás vráti do detských čias. Nájdete v nej tematické domčeky učupené v krásnom prírodnom prostredí pod horou. Môžete sa popri domčekoch nielen poprechádzať, ale dokonca sa v nich i ubytovať.

Noc môžete stráviť v domčeku Hobita, Maťka a Kubka či v Perníkovej chalúpke. Alebo si vyberte domček Kremienka a Chocholúšika v tvare stromu. Zaujímavý je tiež Domček na Stračej nôžke. Všetky domčeky sú plne vybavené. Zakúriť si môžete v krbovej peci a privodiť si tak pocit romantiky. 

Rozprávková dedinka leží v blízkosti centra Dolného Kubína a aquaparku. Vďaka jej polohe môžete zažiť plnohodnotnú dovolenku s množstvom zábavných aktivít.

Roháčsky vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/wewideer

Roháčsky vodopád

Pôvabný, 23 metrov vysoký, vodopád je ozdobou Západných Tatier, v turistami vyhľadávanej Roháčskej doline neďaleko nemenej známych Roháčskych plies.

Roháčsky vodopád leží na Studenom potoku vo výške 1340 metrov nad morom. Napriek jeho atraktivite a krás hrebeňov Západných Tatier nepatrí medzi často navštevované vodopády. 

Roháčsky vodopád je vlastne tvorený Vyšným a Nižným Roháčskym vodopádom, avšak udávajú sa ako jeden celok. Nižný Roháčsky vodopád je kaskádového tvaru a leží približne 100 metrov pod Vyšným. Nevedie však k nemu žiadna oficiálna trasa a prechod je pomerne nebezpečný.

Roháčsky vodopád a krásne okolie môžete najlepšie spoznať po Náučnom chodníku Roháčske plesá. Ide o celodennú túru, ktorá je vhodná i pre rodiny s deťmi. 

Odporúčame: Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?

Oravská priehrada

Zdroj: INSTAGRAM/ivieljthewinelover

Oravská priehrada

Rozsiahla vodná nádrž Orava s rozlohou 35 kilometrov štvorcových, bola vybudovaná na rieke Orava v rokoch 1941 – 1954. Vody nádrže zaplavili štyri obce – Slanica, Osada, Oravské Hámre, Ústie nad Oravou. Nad hladinou ostalo len návršie obce Slanica. Takto vznikol Slanický ostrov nazývaný aj Ostrov umenia. 

Skvelú letnú dovolenku môžete stráviť i tu. Na brehoch priehrady sa nachádzajú rekreačné oblasti s možnosťou ubytovania, kúpania, jazdy na vodných bicykloch, jachtingu, člnkovania, surfingu a ďalších iných vodných športov. 

Hotely, chaty, penzióny, autokemping, reštaurácie i bufety v týchto strediskách cestovného ruchu každoročne privítajú veľké množstvo turistov zo Slovenska, Čiech i Poľska.

Absolvovať môžete i okružnú jazdu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou Slanického ostrova. Zaujímavosťou ostrova je kostol Povýšenia sv. kríža, v ktorom sú umiestnené stále expozície ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie.

Múzeum Oravskej dediny

Zdroj: INSTAGRAM/nikkim93

Orava ponúka veľké množstvo čarokrásnych miest a zákutí, ktoré by ste pri jej návšteve nemali vynechať. Patrí medzi ne i Múzeum oravskej dediny v Zuberci, drevený artikulárny kostol Istebné, Kubínska hola či krásny Dolný Kubín. 

Nenechajte si ujsť ani Rio de Klin a takmer desať metrovú sochu Krista. Zastavte sa i v Oravskej Polhore, posaďte sa na obriu lavičku a vychutnajte si výhľad na Babiu horu. 

Obdivujte krásy jedinej sprístupnenej jaskyne na Orave s názvom Brestovská jaskyňa. Vyberte sa na turistiku do Juráňovej doliny. Navštívte i unikátne múzeum Oravakafe s mozaikou z kávových zŕn, ktorá je najväčšia na svete či obec Jasenová s rodným domom Martina Kukučína.

Osviežiť, zabaviť a zrelaxovať sa môžete v aquaparku Oravice – Meander Thermal Park či v aquaparku Dolný Kubín AQUARELAX.

Tak čo, ste pripravení dopriať si nezabudnuteľné oravské zážitky?

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/nicoleniki7777, Instagram.com/pure.slovakia

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Iveta Moravčíková 03.07.22 12:26

IM
karma
100.00

Krásna príroda je aj to u nás a po blízku

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.07.22 23:43

karma
109.00

Na Orave som už bola a išla by som zas. Bolo tam krásne.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:58

KS
karma
133.00

Ďakujem za skvelé turistické tipy, nakoľko toto leto sa s manželom chystáme spoznávať krásy Oravy :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní