Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?

Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?
  • 06.10.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradný wellness si v dnešnej dobe môžeme užívať vďaka kúpacím kadiam. Tie síce vyzerajú podobne, no každý typ je inak konštrukčne navrhnutý, je vyrobený z iného druhu dreva a líši sa svojou kvalitou či veľkosťou.

V poslednom období sa kúpacie kade stávajú už aj na Slovensku čoraz populárnejším doplnkom nielen väčších chát a penziónov, ale aj domov a záhrad. 

Kúpacia kaďa je skvelým a zdraviu prospešným prostriedkom pre relax na chalupe, chate, v záhrade alebo doma. Kúpacie kade alebo kúpacie sudy sú určené na kúpanie v zime za účelom zahriatia a v lete zase výborne ochladia pri vysokých teplotách. Účinky kade na kúpanie umiestnenej vonku v zime sa dajú prirovnať k saunovaniu. Nedýchame však horúci vzduch z uzavretého priestoru sauny, ale čerstvý vzduch.

Oslovili vás kúpacie kade a zatúžili ste aj vy mať jednu doma? Čím sa riadiť pri ich výbere a ako sa správne o kúpaciu kaďu starať?

Neprehliadni: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Umiestnenie kúpacej kade

Predtým, ako si zakúpite kúpaciu kaďu, mali by ste jej nájsť správne miesto. Chcete ju mať vo vnútri alebo ju umiestniť do záhrady či ku chate? Nezabúdajte na to, že kúpacia kaďa musí stáť na pevnom podklade, takže ju nemôžete položiť len tak na trávnik. Je vhodné vymurovať dostatočne veľkú plochu, na ktorú kaďu postavíte.

Či už bude vaša kúpacia kaďa pod strechou na terase alebo na otvorenom priestore, vždy, keď ju zrovna nevyužívate, je vhodné ju prekryť. Predajcovia zväčša ponúkajú kade i s dreveným krytom. Môžete si zaobstarať i špeciálnu fóliu. 

Kúpacia kaďa by mala mať okolo seba dostatok priestoru, ktorý závisí aj od jej veľkosti, resp. od toho, pre koľko ľudí je určená. Ak kaďu plánujete umiestniť do záhrady, v prípade vykurovania pomocou piecky, nájdite jej miesto ďalej od stromov, aby im neškodil dym.

Na čo dať pozor pri výbere kúpacej kade?

Kupovať kúpaciu kaďu nie je ako kupovať okrasné stromčeky do záhrady. Práve kvôli cene predstavuje kaďa investíciu, ktorú si treba dobre premyslieť. Čo by ste mali pred samotnou kúpou vedieť?

1. konštrukčný materiál kúpacej kade

Pri výbere materiálu máte k dispozícii kúpacie kade z lacnejšieho alebo kvalitnejšieho dreva. Ak sa rozhodnete pre lacnejšiu verziu, majte na pamäti, že budete musieť každoročne investovať svoj čas a peniaze do starostlivosti o kaďu. Medzi bezúdržbové druhy dreva patrí napríklad kanadský červený céder.

Na trhu môžete nájsť i nerezové kúpacie kade, ktoré majú výhodu z hygienického hľadiska, a nie je nutné tak často meniť vodu ako v drevených kúpacích sudoch. Vyberať si môžete i z plastových kúpacích kadí alebo kadí s laminátovou vložkou.

2. spôsob vykurovania kúpacej kade

Vykurovanie kúpacích kadí je zabezpečené pieckou priamo v kadi alebo vonkajšou pieckou na drevo. Pri nerezových kadiach sa vykuruje kotlom na pevné palivo, elektrickým vykurovaním alebo kombinovaným vykurovaním – kotlom na pevné palivo a zároveň elektrickým vykurovaním.

4. odborná inštalácia kúpacej kade

Inštaláciu a zabezpečenie kúpacej kade nechajte radšej na odborníkov. Keď už investujete nemalú čiastku do kúpacej kade, mala by aj bezchybne fungovať. 

5. podozrivo nízka cena kúpacej kade

Nakúpiť niečo výhodne neznamená, že to má byť to najlacnejšie, čo je na trhu. Ak je cena prinízka odrazí sa to na kvalite produktu. Ak túžite po kúpacej kadi, ale ceny predajcov sa vám zdajú príliš vysoké, skúste sa poobzerať po kadiach z druhej ruky. Niekoho možno tento luxus omrzel a chce sa kade zbaviť, a práve vám toto padne vhod. Samozrejme, kúpaciu kaďu si poriadne prezrite, zhodnoťte koľko budete musieť investovať na jej prípadnú opravu a či sa kúpa používanej kade oplatí.

6. dôveryhodnosť predajcu

Zvoľte si dodávateľa s históriou a dobrými recenziami. Takého, ktorý sa vie preukázať dlhoročnými skúsenosťami na trhu a ktorého kvalitu výrobkov preveril čas.

7. zákaznícky servis

Aj pri kúpe kúpacej kade sa môžu vyskytnúť problémy. Je teda dôležité mať sa na koho obrátiť. 

Pozri aj: Chalupa v škandinávskom štýle: Stavte na útulnosť, eleganciu a vkusnú jednoduchosť

Starostlivosť o kúpaciu kaďu

Bez ohľadu na to, z akých materiálov je vyrobený váš kúpací sud alebo kaďa, mali by ste dodržiavať nasledovné opatrenia, aby ste zamedzili rýchlemu znečisteniu vody:

  • v čase, keď kaďu nevyužívate, používajte vrchný kryt, ktorý ochráni vodu pred nečistotami,
  • pred kúpaním sa vždy osprchujte,
  • vedľa kade umiestnite vedro, nádobu s vodou na opláchnutie nôh.

Pred prvým použitím, a takisto raz ročne, naimpregnujte kaďu zvonku ľanovým olejom, ktorý prirodzeným a ekologickým spôsobom zvýši životnosť dreva.

Pred samostatným čistením kúpacej kade najskôr nechajte vodu vychladnúť, až potom ju vypustite. S pomocou záhradnej hadice vystriekajte vnútro kade a následne ho vydrhnite kefou a saponátom na drevené povrchy. Nakoniec poriadne opláchnite celú kaďu hadicou a naplňte čistou vodou.

Drevenú kúpaciu kaďu umývajte pravidelne, asi po každých 5 až 6 použitiach, a kontrolujte aj pH vody a prítomnosť rias. Ak sa na povrchu sudu tvorí slizký povlak, použite chemické prostriedky na potlačenie rastu rias.

Ako často vymieňat vodu v kadi?

Ohriata voda má tendenciu sa veľmi rýchlo kaziť. V kúpacích kadiach dochádza k usadzovaniu nečistôt, či už sa jedná o starú kožu alebo pot. Pokiaľ nie je kaďa využívaná a filtrovaná, potom je vodu nutné meniť približne každé tri dni. Pri použití filtrácie a chémie (pre celodrevené kade len na prírodnej báze) sa trvanlivosť vody predlžuje.

Filtrácia nutnosťou nie je, ale vďaka nej nemusíte nahrievať čistú studenú vodu, ale po uskutočnení filtrovania len dohriať na vami požadovanú teplotu. Ako filtráciu môžete použiť aj lacnejšie kartušové filtrácie, ktoré možno zabudovať aj priamo do kade. Piesková filtrácia vyžaduje viac priestoru okolo kade, pretože ju nemožno zabudovať. Je však kvalitnejšia a bezpečne odfiltruje všetky nečistoty.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní