Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?

Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?
  • 26.01.2023
  • Michaela Kožáková

Záhradná hojdačka je jedným z veľmi obľúbených kúskov, ktoré si kupujeme do svojich záhrad, na terasu či dvor. Poskytuje nám totiž príjemný odpočinok a tiež dokáže byť pekným a pútavým doplnkom vonkajšieho priestoru, tak ako aj pohodlný a štýlový záhradný nábytok.

Výhodou záhradných hojdačiek je, že nie ste obmedzený len na pár modelov, ktoré má každý druhý sused. Vyberať si môžete z množstva prevedení, dizajnov, materiálov či veľkostí. 

Čím by ste sa mali riadiť pri výbere hojdačky do záhrady a na čo by ste si mali dať pozor? 

Neprehliadni: Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?

Typy záhradných hojdačiek

Pri kúpe záhradnej hojdačky si môžete vyberať zo závesnej alebo voľne stojacej. Voľne stojace hojdačky s pevnou konštrukciou sú stabilnejšie a ľahšie sa na ne nasadá. Myslite však na to, že na záhrade budete potrebovať rovnú a pevnú plochu, na ktorú ich postavíte. Voľne stojace hojdačky sa hodia napríklad na terasu, do väčšieho altánu alebo im môžete nájsť miesto i v záhrade pod stromom.

Závesné záhradné hojdačky sa vyrábajú v prevedení záhradných hojdacích kresiel pre jednu alebo dve osoby, ktoré sa pripevnia k dostatočne hrubej vetve stromu alebo k oceľovej konštrukcii. 

Ak chcete v hojdačke odpočívať aj poležiačky, zaobstarajte si hojdaciu sieť alebo lehátko. V tomto prípade budete potrebovať dva pevné stromy blízko pri sebe, medzi ktoré sieť alebo lehátko natiahnete. Niektoré hojdacie siete sa dajú kúpiť s drevenou konštrukciou, ktorá slúži na uchytenie siete.

Zaujímavou alternatívou sú aj rozkladacie záhradné hojdačky, ktoré umožňujú jednoduché zloženie a rozloženie. Môžete si ich vziať so sebou i na cesty.

Materiál záhradných hojdačiek

Pri výbere voľne stojacej hojdačky sa zamerajte na materiál konštrukcie. Medzi tie najobľúbenejšie patria záhradné hojdačky z kovu. Zväčša sú lacnejšie ako drevené hojdačky a nevyžadujú veľkú starostlivosť. Pri výbere kovovej hojdačky si všímajte priemer nosných rúrok. Ideálne je, aby mali aspoň 50 mm, aby konštrukcia bola pevná a dlho vydržala. Dôležitý je aj kvalitný materiál, ktorým je napríklad oceľ. Vysokú odolnosť kovu zaručí úprava práškovým lakovaním. 

Okrem ceny sa kovové hojdačky tešia popularite aj vďaka svojej stabilite. Veľmi dobre držia a sú vhodné aj pre vyššiu váhu.

Drevená hojdačka je klasika, ktorá môže byť krásnym doplnkom vašej záhrady. Hojdačky z dreva sú stabilné a majú vysokú nosnosť. Výhodou je, že drevo je možné ľahko opraviť alebo renovovať

Pri výbere drevenej hojdačky upriamte svoju pozornosť na druh použitej dreviny. Borovica a smrek sú lacnejšími variantami, ale musíte ich pravidelne ošetrovať. Lepšie sú v tomto smere severské dreviny, ako je smrek či borovica z Fínska alebo Švédska, ktoré sú odolnejšie, pevnejšie a nevyžadujú príliš veľkú starostlivosť. Na trhu môžete nájsť i drevené hojdačky z luxusnej dreviny ako mahagón alebo teak, o ktoré sa nemusíte starať skoro vôbec. Ich cena je však vyššia.

V poslednej dobe sa veľkej obľube tešia aj ratanové hojdačky, ktoré majú drevenú alebo kovovú konštrukciu a ratanový sedák s operadlom. Na výber máte variant z umelého ratanu alebo prírodného ratanu, ktorý sa vyrába z indonézskej liany.

V ponuke predajcov záhradných hojdačiek môžete nájsť i textilné hamoky z biobavlny pre väčšie pohodlie alebo hojdačky z plastu pre deti.

Pozri aj: Zimná záhrada: Čo by ste mali vedieť predtým, ako si ju zaobstaráte?

Ako vybrať záhradnú hojdačku?

Ceny záhradných hojdačiek sa pohybujú v relácii od pár desiatok až po stovky eur. Záleží najmä na kvalite a prevedení. Aké detaily si všímať pri výbere hojdačky a na aké parametre by ste sa mali zamerať? 

  • Pre koho je hojdačka určená: hojdačky pre deti sú menšie a bezpečnejšie, hojdačky pre dospelých sú niekoľkomiestne a dokážu udržať väčšiu hmotnosť.
  • Nosnosť: pri väčšom počte rodinných príslušníkov by mala mať hojdačka nosnosť nad 250 kg.
  • Konštrukcia hojdačky: aby bol oddych na hojdačke i bezpečný, konštrukcia musí byť pevná, odolná a stabilná
  • Hmotnosť: hmotnosť záhradnej hojdačky je dôležitá najmä pre jej stabilitu. Ťažšie modely sú stabilnejšie a len tak sa neprevrátia. Na trhu môžete nájsť hojdačky s hmotnosťou v rozmedzí od 20 do 70 kg.
  • Veľkosť: vyberať si môžete z hojdačiek pre jednu, dve, tri až štyri dospelé osoby. Jeden človek potrebuje na pohodlné sedenie 50 – 60 cm šírky. Hĺbka sedadla by sa mala pohybovať od 45 cm vyššie. Berte tiež do úvahy veľkosť vašich priestorov alebo miesta, kde chcete hojdačku umiestniť.
  • Dizajn: zvoľte si hojdačku, ktorá vzhľadovo dokonale zapadne do vašej záhrady.
  • Vybavenie hojdačky: výbava sa pri jednotlivých modeloch líši najmä kvalitou polstrovania sedadla a opierky alebo doplnkami. Takmer všetky záhradné hojdačky majú plátennú striešku s presahom, niektoré modely sa dodávajú i s vankúšmi.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní