RECEPT: Svieža bazová torta so želé z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Svieža bazová torta so želé z Pečie celé Slovensko
  • 18.09.2022
  • Redakcia .

Baza je skvelou tunajšou rastlinou, z ktorej sa dá pripraviť mnoho dobrôt. Ak patríte k jej milovníkom, neváhajte vyskúšať túto sviežu bazovú tortu so želé, ktorá v sebe ukrýva bazový sirup aj bazové kvety a okrem toho množstvo fantastického ovocia. Recept priniesol Miňo z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 250 g hladká múka
  • 300 g práškový cukor
  • 125 g maslo
  • 2 vajcia
  • ½ KL soľ
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml kefír
  • 1 PL octu
  • 1 KL sóda bikarbóna

Suroviny na plnku:

  • 400 g mascarpone
  • 400 g tvaroh
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 200 g práškový cukor

Želatína:

  • 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
  • 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
  • 2 L voda
  • Šťava z jedného citróna

Ozdoba:

  • 600 g jahody
  • 1 ks Karambola
  • 125 g Čučoriedky
  • 10 ks Kumquaty
  • 10 ks Bazový kvet
  • 500 g fondán (biely)

Postup prípravy bazovej torty so želé:

  1. Cesto – maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou.
  2. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Želatína – želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť.
  4. Plnka – mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia.
  5. Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy.
  6. Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní