RECEPT: Šťavnatá torta s ananásom a papájou z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Šťavnatá torta s ananásom a papájou z Pečie celé Slovensko
  • 16.10.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Máme tu nejakých milovníkov exotického ovocia? Ananás aj papája predstavujú veľmi chutné a rovnako aj zdravé ovocné plody, ktoré rastú v ďalekých krajinách. Rozhodla sa pre ne i súťažiaca Janka, ktorá upiekla takúto famóznu šťavnatú tortu v relácii Pečie celé Slovensko. Nie je vám domáce vypekanie tort cudzie? V tom prípade musíte vyskúšať aj túto dobrotu. 

Suroviny na cesto:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 180 g oleja
  • 220 g cmaru
  • 330 g hladkej múky
  • 40 g prášku do pečiva
  • 2 ks citrónu
  • 2 PL ružového sirupu

Suroviny na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml 33 % smotany
  • 160 g kryštálového cukru
  • 10 PL ružového sirupu
  • 8 g agar agar

Puding:

  • 120 g kandizovaného ananásu
  • 120 g kandizovanej papáje
  • 40 g pudingového prášku
  • 140 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody

Na ozdobenie:

  • 10 ks physalisu
  • Plátky citrónu
  • Lupene ruží
  • Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
ovocná torta

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty.
  3. Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
  4. Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý puding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
  5. Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citrónovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
  6. Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom
ZÁHRADA

Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

  • 0
  • 27.03.2023
Snívate o vlastnej domácej vírivke? Teraz si môžete splniť sen veľmi jednoducho!
ZÁHRADA

Snívate o vlastnej domácej vírivke? Teraz si môžete splniť sen veľmi jednoducho!

  • 0
  • 14.03.2023
Kamenný koberec: Ako ho využiť v záhrade?
ZÁHRADA

Kamenný koberec: Ako ho využiť v záhrade?

  • 0
  • 06.03.2023