RECEPT: Šťavnatá torta s ananásom a papájou z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Šťavnatá torta s ananásom a papájou z Pečie celé Slovensko
  • 16.10.2022
  • Redakcia .

Máme tu nejakých milovníkov exotického ovocia? Ananás aj papája predstavujú veľmi chutné a rovnako aj zdravé ovocné plody, ktoré rastú v ďalekých krajinách. Rozhodla sa pre ne i súťažiaca Janka, ktorá upiekla takúto famóznu šťavnatú tortu v relácii Pečie celé Slovensko. Nie je vám domáce vypekanie tort cudzie? V tom prípade musíte vyskúšať aj túto dobrotu. 

Suroviny na cesto:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 180 g oleja
  • 220 g cmaru
  • 330 g hladkej múky
  • 40 g prášku do pečiva
  • 2 ks citrónu
  • 2 PL ružového sirupu

Suroviny na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml 33 % smotany
  • 160 g kryštálového cukru
  • 10 PL ružového sirupu
  • 8 g agar agar

Puding:

  • 120 g kandizovaného ananásu
  • 120 g kandizovanej papáje
  • 40 g pudingového prášku
  • 140 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody

Na ozdobenie:

  • 10 ks physalisu
  • Plátky citrónu
  • Lupene ruží
  • Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
ovocná torta

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty.
  3. Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
  4. Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý puding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
  5. Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citrónovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
  6. Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní