Upcyklácia: Zariaďte si interiér originálnym spôsobom!

Upcyklácia: Zariaďte si interiér originálnym spôsobom!
  • 14.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Pojem recyklácia pozná azda každý. Upcyklácia je, takpovediac, jej mladšou sestrou. Ide o proces zmeny nepotrebných vecí či odpadu na produkty lepšej kvality pre zlepšenie životného prostredia.

Pri upcyklácii kvalita veci neklesá, ale naopak dostane novú, pridanú hodnotu. Inšpirujte sa, ktoré veci sa oplatí pretvoriť na niečo nové, čo dodá vašej domácnosti osobitý ráz.

Patchworkové deky z oblečenia

Máte v skrini oblečenie, ktoré nenosíte či už pre to, že je poškodené alebo vám nevyhovuje jeho veľkosť, no nechcete sa ho vzdať, pretože sa vám k nemu viažu pekné spomienky?

Zariadenie bytu či domu ozvláštnite nápaditou patchworkovou dekou, prehozom alebo podsedákom. Najvhodnejšie sú vzorované materiály, ktoré prestriedate s jednofarebnými časťami.

Kvetináče zo šálok a misiek

Nakopilo sa vám doma väčšie množstvo misiek a šálok, ako reálne používate? Ak je vám ľúto nechať tieto riady nevyužité, môžete im vdýchnuť nový život tým, že z nich spravíte kvetináče.

Netreba zabudnúť na drenážnu vrstvu a prípadne vyvŕtať zospodu otvor na odtekanie vody. Rastlinky budú v takýchto dizajnových kvetináčoch vyzerať úžasne.

Inšpirujte sa: TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

kvetináče, deka

Zdroj: sk.pinterest.com/rosecottage1, sk.pinterest.com/katequandahl

Dvere ako paraván

Pre životné prostredie je skvelé, ak staré veci dokážu nájsť nové využitie. Ak ste pri prerábke menili dvere za nové, staré vôbec nemusíte zahadzovať.

Môžete z nich vytvoriť paraván, ktorý vám pomôže rozdeliť priestor. Spojenie viacerých dverí dokopy bude vyžadovať viac úsilia, ale ak si dáte záležať, vytvoríte krásny dizajnový kúsok. Môžete ich namaľovať či oblepiť tapetou.

Paraván z dverí sa môže hodiť napríklad ako súčasť zariadenia malého bytu, v ktorom chcete oddeliť priestor na spanie od zvyšku.

Nábytok z drevených paliet

Rozmýšľate ako ušetriť pri kúpe nábytku? Nápaditým a praktickým riešením sú drevené palety. Z nich viete vyrobiť posteľ, pohovku, ale aj sedenie na balkón či terasu.

Aby vydržali čo najdlhšie, je vhodné drevo ošetriť olejom na to určeným. Potom už stačí len dokúpiť matrace, deky a vankúše. Netradičný kúsok vám môže robiť radosť aj roky.

Pelech pre domáceho miláčika z pneumatiky

Staré pneumatiky často končia pohodené v prírode. Skvelým nápadom ako zo starej pneumatiky spraviť niečo nové, je pretvoriť ju na pelech pre psa alebo mačku.

Stačí, ak ju poriadne očistíte a vnútro vysteliete niečím mäkkým. Aby peliešok ladil k zvyšku interiéru, môžete pneumatiku natrieť farbou.

Z pneumatík si obdobným spôsobom môžete vyrobiť taburetku. Ak na vrch položíte dosku, môže slúžiť ako konferenčný stolík.

Aby mal dostatočnú výšku, položte na seba aspoň dve pneumatiky. Priestor pod doskou môže slúžiť na odkladanie nepotrebných vecí.

Odporúčame: Čo nepatrí do kúpeľne? Týchto 10 vecí z nej rozhodne odstráň!

lampy, paraván

Zdroj: sk.pinterest.com/eibennett385, sk.pinterest.com/shakemyblog

Vešiaky a úchytky z príboru

Postrácali ste niekoľko kusov lyžičiek, vidličiek či nožov a sada už nie je kompletná? Skúste zvyšné kúsky pretvoriť na vešiaky na kabáty alebo kľúče. Stačí, ak ich pripevníte k stene, pričom predtým ich možno bude treba miere ohnúť.

Obdobne ich môžete použiť ako úchytky na zásuvky či dvere skriniek. V kuchyni ohúria zaručene každú návštevu. Nápadito budú pôsobiť ale aj v iných miestnostiach.

Lampy z fliaš a plechoviek

Svetlo do priestoru dokážete priniesť aj ak z fliaš alebo plechoviek spravíte svietidlá. V hobby obchodoch na to zoženiete všetko potrebné. Takéto lampy, či už závesné alebo stojace, dajú priestoru industriálny šmrnc.

Svietniky zo zaváraninových pohárov

Zaváraninové poháre sa nájdu azda v každej domácnosti. Mnoho ľudí nevie, čo s nimi a tak často putujú do koša. Sklenené poháre na zaváranie sú ale skvelými dekoráciami.

Môžete ich nafarbiť, oblepiť servítkami alebo obmotať motúzmi. Do vnútra potom môžete vložiť svetelnú reťaz alebo používať kahance. Takéto svietniky vám vytvoria v interiéri podmanivú romantickú atmosféru.

Prečítajte si: Obývačka podľa znamenia zverokruhu: Aká sa hodí pre vás?

Zdroj foto: úvodná koláž - sk.pinterest.com/pahominata, sk.pinterest.com/cockyreece27

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní