Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

Alobal predstavuje jedného z pomocníkov, ktorého nájdeme pravdepodobne v každej špajze či kuchyni. Čo to však vlastne alobal je? Ide v podstate o hliníkovú fóliu, ktorá sa pripravuje tak, že hliník je upravený do podoby kovových plátkov s rôznou hrúbkou (obvykle od 6 do 200 mikrometrov). Pojem alobal pritom vznikol zo značky hliníka, teda Al, k čomu sa pridalo slovo obal. Alobalu možno pripísať viacero pozitívnych vlastností, vďaka ktorým si našiel rôznorodé uplatnenie. 

Je napríklad poddajný a ľahko tvarovateľný, pričom drží svoj tvar, okrem toho je nepriesvitný a má vyššiu tepelnú vodivosť i dobré izolačné schopnosti. Približne až tri štvrtiny vyrobenej hliníkovej fólie slúžia ako obalový materiál na potraviny, ale napríklad i kozmetiku. V domácnostiach sa najčastejšie stretávame s alobalom vo forme rolky, ktorý je nenahraditeľným pomocníkom pri pečení aj balení potravín. Vedeli ste však o tom, že hliníkovú fóliu možno využiť aj mimo kuchyne? Prinášame 10 šikovných trikov, ktoré musíte poznať! 

Brúsenie nožníc

Nožnice – ďalší pomocník, bez ktorého sa v domácnosti pravdepodobne nezaobídeme. Ak sú však tupé, narobia viac škody ako úžitku. V takomto prípade nie je potrebné zanášať nožnice hneď do servisu, prebrúsiť je ich možné aj v pohodlí domova, a to dokonca bez špeciálnych prístrojov. Postačí spomínaný alobal. Hliníkovú fóliu viackrát zložíme, aby bola hrubšia a nožnicami do nej podľa potreby niekoľkokrát zastrihneme. Vďaka tomuto triku budú nožnice nielen znova ostré, ale aj zbavené prípadnej hrdze. 

Ošetrenie pochrómovaných povrchov

Trápi vás strata lesku na zašlých kúpeľňových a vodovodných batériách či pochrómovaných častiach kuchynských spotrebičov? Opäť pomôže hliníková fólia. Zložte kus alobalu a predmety ním vyleštite jemným trením. Týmto spôsobom môžete pochrómované povrchy zbaviť aj miernej hrdze. 

Odporúčame: Šetrenie energie v domácnosti nie je náročné. Zvládnete to vďaka jednoduchým trikom!

čistenie striebra

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie strieborných šperkov

Striebro je na suchom čistom vzduchu stále, no pri kontakte so sírou, respektíve zlúčeninami síry, dochádza k reakciám, čo sa navonok prejaví sčernaním povrchu kovu. Síra sa môže nachádzať vo vzduchu, vode, ľudskom pote a napríklad i kozmetike. Čo so striebornými šperkami, strieborným príborom alebo inými striebornými predmetmi, ktoré rozhodne nevyzerajú ako nové?

Dostatočne veľkú nádobu vystelieme alobalom a poukladáme naň strieborné predmety. Pridáme 1 PL sódy bikarbóny a 1 PL soli. Následne zalejeme 1/2 šálky octu a pridáme šálku vriacej vody. Necháme pôsobiť, kým voda vychladne. Potom striebro preleštíme jemnou handričkou. 

Náhrada za lievik

Lievik je presne takým predmetom, ktorý nie je vždy potrebný a ani po ňom v domácnosti nesiahame často, no z času na čas by sa nám skrátka zišiel. Čím ho nahradiť, keď ho nemáme poruke, no naozaj ho potrebujeme? Áno, práve alobalom. Ako sme spomenuli vyššie, hliníková fólia je dobre tvarovateľná a tvar drží. Stačí, ak alobal niekoľkokrát zohneme, aby bol hrubší a dostatočne veľký obdĺžnik stočíme do tvaru kužeľa. V prípade núdze rozhodne pomôže i takýto provizórny lievik. 

Drôtenka na riad

Z alobalu sa dá vyrobiť nielen provizórny lievik, ale v prípade potreby aj provizórna drôtenka na riad. Trápite sa drhnutím pripáleného hrnca, no špina nechce ísť dole? Pokrčte v ruke kus hliníkovej fólie a takúto doma vyrobenú drôtenku použite na vydrhnutie hrncov. Pôjde to raz-dva.

Rýchlejšie žehlenie

Žehlenie niektorí milujú, iní nenávidia. Ak nie ste práve najväčším fanúšikom tejto domácej práce, určite vás nadchne trik, vďaka ktorému ju budete môcť urobiť rýchlejšie. Proces žehlenia sa dá urýchliť tým, že pod bielizeň vložíme práve hliníkovú fóliu. Môžete to spraviť tak, že alobalom obalíte žehliacu dosku a následne na ňu natiahnete poťah. Alobal sa zahreje veľmi rýchlo. Vďaka tomu budete pri žehlení jednej strany automaticky žehliť vlastne aj druhú stranu. Žehlenie tak bude ľahšie, rýchlejšie a efektívnejšie. 

Odporúčame: Nezabúdate v domácnosti na čistenie matracov? Zistite, ako na to!

použitie alobalu

Zdroj: Shutterstock®

Proti statickej elektrine

Najmä pri používaní sušičky bielizne sa neraz stáva, že oblečenie a rôzne textílie sú po vysušení priam nabité statickou elektrinou. Potom nastupujú problémy s elektrizovaním vlasov pri obliekaní či nepríjemné drobné výboje pri kontakte s rôznymi predmetmi alebo osobami. Na zadržiavanie statickej elektriny sú pritom náchylnejšie syntetické materiály v porovnaní s prírodnými. A ako tento problém odstrániť? 

Pre tento účel sa dajú zakúpiť špeciálne produkty, no opäť dobre poslúži aj obyčajný alobal. Z hliníkovej fólie vytvorte pár guľôčok a tie vložte do sušičky medzi bielizeň. Zbavia oblečenie statickej elektriny a navyše je ich možné používať opakovane, prípadne je ich pri podobnom probléme možné použiť i v práčke. 

Na utesnenie plastových vrecúšok

Ak chcete plastové vrecko dôkladne uzatvoriť, aby bol jeho obsah úplne utesnený, rovnako siahnite po hliníkovej fólii. Alobalom obaľte okraje vrecúška a prejdite cez ne žehličkou. Plastové vrecko tak uzavriete. 

Ochrana nápojov pred hmyzom

Určite sa vám niekedy stalo, že ste si počas teplých jarných alebo letných dní našli pri pobyte vonku v pohári s nápojom, najmä nejakým sladším, plávať hmyz. Ak nechcete, aby pri posedávaní na terase či grilovačke v záhrade okolo vášho pitia poletovali muchy či v horšom prípade osy, použite alobal. Je dobre tvarovateľný, takže keď z neho kúsok odtrhnete, viete nim utesniť vrch pohára. Následne už len alobal prepichnite slamkou a hotovo.

Proti škodcom v záhrade

Posledný trik s alobalom nadchne hlavne záhradkárov. Ak si chodia na vaše pestované rastliny pochutnávať slimáky alebo iný žravý hmyz, zabojujte proti nim práve pomocou hliníkovej fólie. Nastrihajte ju na tenké prúžky a tie zapracujte do hliny okolo koreňov rastliny. Okrem toho, že alobal odpudí hmyz, tak bude i odrážať slnečné lúče a poskytovať viac svetla i tepla. 

Odporúčame: Ako si vypestovať bobkový list? Zíde sa v kuchyni, pomôže zdraviu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní