Ako ušetriť na chode mrazničky? Dodržiavajte tieto TOP 3 tipy a máte vyhraté!

Ako ušetriť na chode mrazničky? Dodržiavajte tieto TOP 3 tipy a máte vyhraté!
  • 28.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Mraznička spolu s chladničkou patria medzi tie domáce spotrebiče, ktoré musia byť nepretržite v prevádzke. V opačnom prípade by sa všetky uskladnené potraviny znehodnotili, čím by sa zvýšili náklady na fungovanie domácnosti o niekoľko desiatok až stoviek eur.

A to práve nechceme! Práve preto vám prinášame užitočné rady a tipy na to, ako na chode mrazničky ušetriť, aj keď musí byť zapnutá 24 hodín denne.

Ceny za energie neustále narastajú. Pokiaľ sa jedná o spotrebiče, ktorých prevádzka je a aj musí byť v domácnosti nepretržitá, nemáme na výber a musia byť zapnuté celý deň. A kľúčom k nižším poplatkom za energie je práve nižšia spotreba, ktorú vám vie zaručiť správne a efektívne používanie domácich spotrebičov, čo sa týka konkrétne aj mrazničky.

Aké sú špecifiká mrazničky?

Ak si ešte len mrazničku vyberáte, prípadne ak si nie ste istí, aké parametre má vaša mraznička, všímajte si predovšetkým nasledovné špecifiká:

  • klimatická trieda – tá určuje ideálnu vonkajšiu teplotu na prevádzku mrazničky. Pokiaľ je v technickej špecifikácii mrazničky uvedených niekoľko klimatických tried súčasne, napríklad N – ST, tak to znamená, že mraznička môže mraziť pri teplote 16 – 38 °C. Zároveň platí, že čím je okolitá teplota prostredia vyššia, tým vyššia je aj spotreba energie.
  • počet hviezdičiek – ktoré označujú teplotu v mraziacom priestore, teda triedu mrazenia.

* Teplota nižšia ako – 6 °C, určené na veľmi krátke uchovanie zmrazených potravín.
** Teplota nižšia ako – 12 °C, určené na krátkodobé uchovanie zmrazených potravín (len niekoľko týždňov).
*** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín.
**** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín a zmrazovanie čerstvých potravín.

Odporúčame: Ako odstrániť škvrny z matraca? S domácim čističom bude ako nový!

Ako znížiť pri chode mrazničky spotrebu elektrickej energie?

MRAZNIČKU PRAVIDELNE ROZMRAZUJTE – nahromadené množstvo ľadu totiž sťažuje chod mrazničky, čím si vyžaduje viac elektrickej energie na udržanie chladného vzduchu vo vnútri. Mrazničku treba taktiež aj pravidelne čistiť, pretože špina môže prispieť napríklad k zablokovaniu prieduchov, a to by mohlo skomplikovať prevádzku mrazničky.

Odporúčaná teplota v mrazničke by mala byť približne -18 °C. Ak je teplota nižšia, spotreba narastá približne o 5 – 6 % za každý stupeň, čo vôbec nie je málo. Už 5 mm námraza dokáže zvýšiť spotrebu energie o 30 %! Mrazničku aj preto pravidelne rozmrazujte, prípadne hľadajte takú s funkciou automatického rozmrazovania. 

SLEDUJTE ODPORÚČANÝ OBSAH BOXOV MRAZNIČKY – mrazničky majú zavedený odporúčaný systém uskladnenia zmrazených potravín, ako napríklad:

  • 1. zásuvka – mäso,
  • 2. zásuvka – ovocie a zelenina,
  • 3. zásuvka – chlieb a pečivo.

Získate tak lepší prehľad a navyše si aj ušetríte často až namáhavé hľadanie uskladnených potravín. Časté a dlhé otváranie dverí mrazničky zapríčiňuje vyššiu spotrebu energie chodu mrazničky, čo vás môže stáť vynakladanie vyšších finančných prostriedkov, ako je nutné.

MRAZNIČKU NAPLŇTE – ak chcete ušetriť na jej chode spotrebu elektrickej energie. Viete totiž, kedy mraznička spotrebuje najviac energie? Práve vtedy, keď otvoríte jej dvere a vpustíte dovnútra teplý vzduch. Čím je mraznička plnšia, tým menej priestoru tomuto vzduchu poskytnete na to, aby prenikol dovnútra. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo by ste mali mať mrazničku vždy plnú.

Pokiaľ ste mrazničku naplnili, uistite sa, že ste medzi vrchnou časťou, bočnými stenami mrazničky a potravinami nechali niekoľko centimetrov voľného priestoru, cez ktorý môže prúdiť studený vzduch. Zrýchlite tým mrazenie, čím zároveň znížite aj spotrebu energie.

Neprehliadnite: Brúsenie nožov: 6 (ne)tradičných spôsobov, ako ich naostriť

Čo si ešte na mrazničke treba všímať?

Výber a kúpa mrazničky je investíciou zvyčajne na niekoľko rokov, a preto je dobré zvážiť všetky pre a proti. Pri posudzovaní jednotlivých parametrov nezabudnite aj na:

  • zmrazovací výkon alebo kapacitu – kde sa udáva hmotnosť čerstvých potravín, ktoré je možné zmraziť za 24 hodín.
  • odolnosť proti výpadku prúdu – kde sa uvádza, ako dlho si mraznička bez prívodu elektrického prúdu zachová optimálnu teplotu na uskladnenie potravín.

Odporúčame aj: Domáce eko čistiace prostriedky: Ich prípravu hravo zvládnete!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní