Domáca pracovňa: 5 skvelých tipov, ako ju funkčne zariadiť!

Domáca pracovňa: 5 skvelých tipov, ako ju funkčne zariadiť!
  • 12.12.2022
  • Veronika Nemčeková

Domáca pracovňa bola zopár rokov dozadu výsadou iba niektorých povolaní. Všetko sa však zmenilo s príchodom pandémie COVID-19. Množstvo ľudí bolo zrazu nútených pracovať z domu. Na tento štýl práce si niektorí zamestnanci navykli do takej miery, že už neplánujú návrat do kancelárie.

V súčasnosti väčšina zamestnávateľov povzbudzuje zamestnancov k práci z firemných priestorov, viaceré firmy však pristúpili na takzvaný hybridný model, pri ktorom sa strieda práca z domu s prácou z kancelárie. Pripravili sme pre vás 5 rád, ako by mal vyzerať váš domáci pracovný kútik, aby ste sa pri práci cítili komfortne.

1. Výber vhodnej miestnosti

Aby sa vám dobre pracovalo, musíte sa v miestnosti cítiť dobre. Ak máte viacizbový byt či dom, je možné, že si na domácu pracovňu viete vyhradiť rovno celú miestnosť. Táto izba by mala byť dostatočne veľká, aby sa tam vošlo všetko vybavenie, ktoré ku práci potrebujete. Mala by byť aj primerane osvetlená, ideálny je prísun denného svetla, mali by ste sa vyhnúť miestnosti bez okien. Často táto miestnosť slúži aj ako hosťovská izba či oddychová miestnosť.

V prípade, že vás limituje priestor, môže váš pracovný kútik tvoriť časť izby prioritne využívanej na iné účely. Najčastejšie to býva spálňa, obývačka či dokonca chodba. Snažte sa vybrať také miesto, kde vás počas práce nebudú rušiť ostatní členovia domácnosti. To platí aj naopak.

V prípade, že máte rodinný dom s dostatočne veľkým pozemkom, skúste zvážiť kúpu kancelárskeho kontajneru. Ide o moderný tip pracovne, v ktorej v pohodlí môžete vykonávať pracovné úlohy. Samozrejmosťou je pripojenie na elektrinu, internet alebo vodu.

Inšpirujte sa: Lampa na nočný stolík: Ako vybrať tú správnu?

2. Farebné prevedenie

Pracovňu môžete zariadiť prakticky v akomkoľvek štýle. Nemala by byť fádna a mala by podporovať chuť tvoriť. Jednotlivé kúsky a farby by vás nemali rozptyľovať. Na steny sa preto hodia svetlejšie odtiene. Ak obľubujete tmavé farby a na stenách si ich neodpustíte, vsaďte aspoň na svetlé doplnky. Za optimálne farby sa považujú zelená, hnedá alebo béžová. Neodporúčajú sa fialová, oranžová a červená. Opatrne by ste mali narábať aj s komplikovanými vzormi, úzkymi pruhmi alebo špirálami.

3. Kancelársky nábytok a ostatné vybavenie

Dôležitou súčasťou domácej pracovne je výber vhodného kancelárskeho nábytku a doplnkového vybavenia. Zbytočne zapracete miesto rokovacím stolom, ak viete, že ho nebudete využívať. Mnohí ľudia si potrpia na dizajnové stoličky a stôl, tie pritom vôbec nemusia byť drahé. Zaujímavé kúsky sa často dajú kúpiť v bazároch. Dôraz však treba dávať nielen na dizajn, ale predovšetkým na funkčnosť.

Nábytok do kancelárie by mal zapadať do priestoru. Svoj pracovný kútik si teda vyskladajte z kúskov, ktoré nebudú nikomu zavadzať. Pokojne siahnite aj po rohovom stole. Dokážete ho totiž zapasovať do priestoru, ktorý by bol inak nevyužitý. Ak ku práci či písaní rigoróznej práce potrebujete odkladací priestor, stavte na kancelárske skrinky alebo použite poličky.

Prečítajte si: Kontajnerové domy: 4 najväčšie výhody a nevýhody!

4. Kvalita na prvom mieste

Cenové relácie kancelárskeho vybavenia sú rôzne. Možno sa vám na začiatku budú zdať niektoré veci drahé, vždy však prihliadajte na kvalitu. Ak viete, že budete stôl, stoličku, lampu alebo monitor využívať často aj niekoľko hodín vkuse, rozhodne sa na nich neoplatí šetriť. Prihliadajte vždy na to, čo vám jednotlivé veci môžu priniesť.

Aby sa vám lepšie sedelo, určite oceníte ergonomickú stoličku, prípadne aj nastaviteľný stôl. Poďakuje sa vám nielen vaša chrbtica. Aby ste na stole mali dostatok svetla, oplatí sa investovať do kvalitného osvetlenia, ktoré vás môže uchrániť napríklad od bolestí hlavy. Monitor by ste mali mať umiestnený vo výške očí. Pred modrým svetlom sa zase môžete chrániť špeciálnymi okuliarmi s filtrom.

5. Zútulnenie pracovne

Podľa učenia feng-šuej je ideálnym doplnkom do pracovne fontánka alebo akvárium. Voda je totiž symbolom bohatstva a prosperity. Zvuk tečúcej vody taktiež upokojuje v napätých situáciách. Nič nepokazíte interiérovými rastlinami či živými kvetmi vo váze. Krásne vynikne lopatkovec či sansevieria.

Nejde o to, aby ste miestnosť zapratali zbytočnosťami, ale aby ste si ju zútulnili tak, aby ste sa v nej cítili dobre. Do pracovne môžete zavesiť obrazy s obľúbeným motívom. Môžete si tiež zadovážiť korkovú alebo magnetickú tabuľu, na ktorú môžete okrem užitočných vecí pripevniť aj magnetky alebo fotografie obľúbených miest či ľudí.

Pozri aj: Stuhnutý krk: Prečo k nemu dochádza a čo pomáha na jeho uvoľnenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní