Mastnota v kuchyni: S našimi radami sa jej zbavíte raz-dva!

Mastnota v kuchyni: S našimi radami sa jej zbavíte raz-dva!
  • 29.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pokiaľ trávite v kuchyni svoj čas pri varení alebo príprave jedál, tak vás už určite neraz prekvapila neželaná špina či mastnota. Aj v najčistejšej a pravidelne udržiavanej kuchyni sa totiž nájdu miesta, ktoré sú horšie prístupné, a preto si ich s mastnotou automaticky nespájate. 

Potom sú v kuchyni také miesta, z ktorých by ste mohli neželanú mastnotu umývať aj každý deň. Živočíšne tuky sa s obľubou usádzajú napríklad na úchytkách zásuviek, digestore, medzi skrinkami pri sporáku, na zadnej stene rúry, na poličkách blízko varnej dosky, na zástene za varnou plochou a podobne.

Nepríjemný a nepekný lepivý povlak sa v kuchyni vytvára už po niekoľkých dňoch, a to predovšetkým vtedy, ak často varíte alebo radi pripravujete vyprážané jedlá. Najľahším a zároveň aj najpohodlnejším riešením je vtedy siahnuť po špeciálnych chemických čistiacich prostriedkoch. Ide to však aj ekologicky, pričom jednoducho a rýchlo dosiahnete rovnaký želaný efekt.

Mastnota v kuchyni

V kuchyni je kombinácia mastnoty, prachu a špiny veľmi nepríjemná. A práve kombinácia mastnoty a prachu sa čistí zo všetkého najhoršie. Ak tento druh špiny je aj vo vašej kuchyni, nemajte hneď výčitky. Častokrát je to znak toho, že v kuchyni trávite veľa času a využívate ju v maximálne možnej miere.

Pokiaľ si však s nečistotou a mastnotou neviete sami poradiť alebo iba hľadáte tipy, ako na to, ste na správnej adrese. Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, s ktorými sa neželanej mastnoty v kuchyni zbavíte raz-dva. Dajte si ale pozor na to, že mastnota sa môže šíriť po celej kuchyni a nie iba na miestach, ktoré využívate najčastejšie.

Odporúčame: Ekológia na prvom mieste! Inšpirujte sa manželským párom, ktorý nepoužíva toaletný papier

Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni ekologicky?

KUCHYNSKÝ OLEJ AKO POMOCNÍK PRI ČISTENÍ

  • Na suchú handričku naneste trošku kuchynského oleja a potrite ním zaschnuté mastné škvrny.
  • Čerstvý olej rozpustí mastné škvrny od „starého" oleja.

SÓDA BIKARBÓNA AKO UNIVERZÁLNY ČISTIČ

  • Do nádoby s rozprašovačom si pripravte zmes 3 lyžíc sódy bikarbóny a 1 šálky teplej vody. Zmes nastriekajte na mastné miesto a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom zotrite vlhkou handričkou a osušte.
  • Zo sódy bikarbóny spolu s vodou si môžete vytvoriť aj pastu. Tú naneste na mastný povrch napríklad digestora, rúry alebo mikrovlnnej rúry a vyčistite drsnejšou stranou hubky na riad. Nakoniec zotrite a osušte.

POMOCNÍK – KYPRIACI PRÁŠOK

  • Univerzálnym čistiacim prostriedkom nielen v kuchyni je aj kypriaci prášok. Ten odstráni mastnotu veľmi podobne ako napríklad pasta zo sódy bikarbóny, a navyše ho môžete prisypať s troškou vody aj do pripálených hrncov.
  • Keď takúto zmes chvíľočku povaríte, pripálenina by sa mala uvoľniť.

POUŽITE AJ NERIEDENÝ OCOT

  • Mastnotu z kachličiek na kuchynskej linke alebo zástene veľmi účinne odstráni neriedený ocot.
  • Umyté miesta nakoniec jednoducho prejdite vlhkou handričkou namočenou vo vlažnej čistej vode.

CITRÓN NA ZNEČISTENÉ VNÚTRO MIKROVLNNEJ RÚRY

  • Mastné a znečistené vnútro mikrovlnnej rúry najjednoduchšie očistíte citrónom. Ako na to?
  • Nalejte do sklenenej misky studenú vodu a do vody vytlačte šťavu z polovice citróna.
  • Zapnite mikrovlnnú rúru približne na 5 minút.
  • Skondenzovaná para rýchlo a účinne odstráni zo stien mikrovlnnej rúry všetku mastnotu.
  • Mikrovlnnú rúru nakoniec vyutierajte dosucha čistou handričkou.
  • Pokiaľ potrebujete zvýšiť účinnosť čistenia touto formou, do misky s vodou okrem citrónovej šťavy pridajte aj trošku octu.

Neprehliadnite: Ako kombinovať farby v interiéri? Držte sa pravidla 60:30:10!

Čistenie mastnoty v kuchyni chemickými čistiacimi prostriedkami

Ak sa vám nedarí odstrániť mastnotu v kuchyni ekologickými prípravkami alebo jednoducho máte v obľube silné chemické čistiace prostriedky, ktoré zároveň priestor kuchyne aj dezinfikujú, potom siahnite po kvalitných čistiacich prostriedkoch určených priamo na odstraňovanie mastnoty v kuchyni.

Ekologické čistiace prostriedky si ale rýchlo a efektívne viete vyrobiť doma zo surovín, ktoré sa v domácnosti bežne nachádzajú. Budete tak šetriť nielen vašu peňaženku, ale aj životné prostredie.

Odporúčame aj: Pavúky v dome: Ako sa ich zbaviť a zamedziť ich prítomnosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní