Ako ušetriť na kúrení? Vyvaruj sa týchto 5 chýb!

Ako ušetriť na kúrení? Vyvaruj sa týchto 5 chýb!

Vonku mrzne a sneží a naše radiátory sú zasa po dlhom období v plnom nasadení. Účty za vykurovanie domácnosti sa však môžu pri zúčtovaniach šplhať až do astronomických výšok, čo nepoteší ani vaše bankové kontá, ani rodinný rozpočet.

Kúrenie je vysoká položka, ktorá nás môže pri nešetrnom zaobchádzaní stáť desiatky, ale aj stovky eur navyše, a to úplne zbytočne. Prečítajte si o piatich základných chybách, ktoré robíme každú zimu aj o tom, ako kúriť šetrnejšie

Pozri aj: Kvet ANTÚRIA: Aká je správna starostlivosť o túto izbovú rastlinu?

kúrenie vás môže zruinovať

Zdroj: Shutterstock®

1. Neodvzdušňujete radiátory

Prvou základnou chybou je, že vaše radiátory síce idú naplno, no pred zimou ste im nevenovali dostatočnú pozornosť. Odvzdušňovanie je podľa niektorých už „retro", ale my si dovolíme tvrdiť pravý opak. V prípade, že nemáte podlahové kúrenie sa vás odvzdušňovanie týka a chybu napravte čo možno najskôr. Prebytočný vzduch v radiátoroch totižto spôsobuje hluk aj zníženie výkonu vykurovacieho telesa, a to predsa nechceme. 

odvzdušňovanie radiátorov

Zdroj: Shutterstock®

2. Vetráte nonstop na vetračke

Vetranie je naozajstným tŕňom v oku šetrenia, pretože sa pri ňom ľudia v zime dopúšťajú hneď dvoch chýb. Buď vetrajú málo, či vôbec, čo vedie k vzniku plesní v domácnosti, alebo vetrajú stále na vetračke, pričom uniká obrovské množstvo tepla doslova „do vzduchu" von oknom. Dôležité je v zime vetrať minimálne 2x denne, a to ráno a pred spánkom. Vetrajte krátko a intenzívne, najlepšie tak, že vytvoríte prievan, ak takú možnosť nemáte, otvorte okná dokorán. Nechajte vetrať niekoľko minút a zavrite. V tomto prípade nejde len o šetrenie, ale aj zdravie vás a vašej rodiny.

Pozri aj: Ako opraviť pokazené žalúzie bez opravára

vetranie na ventilačke

Zdroj: Shutterstock®

3. Prekrývate radiátory

Sušíte mokrú bielizeň na radiátoroch, alebo prekrývate vyhrievacie telesá závesmi, prípadne pred vaším radiátorom stojí sedačka či iný kus nábytku? Potom môžete vykurovanie preplácať až o pätinu, pretože akokoľvek naplno radiátor pustíte, nikdy miestnosť nevyhreje podľa vašich predstáv. Dajte radiátorom priestor!

4. Byt prekurujete, alebo kúrenie vypínate

Častým problémom je nadmerné teplo vo vašich obydliach, alebo naopak, že kúrenie úplne vypínate, keď z domu odchádzate. Oba prípady sú zaťažujúce pre vašu peňaženku. Predstavte si, že ak znížite teplotu v byte len o 1 stupeň Celzia, šetríte až 6 percent nákladov! Preštudujte si, koľko stupňov by malo byť v tej ktorej miestnosti v byte, pričom platí, že najteplejšie by malo byť v kúpeľni, až okolo 24 stupňov.

V ostatných izbách vám stačí v priemere 21 – 23 stupňov. Keď odchádzate z domu, v žiadnom prípade nevypínajte kúrenie úplne, vykúrenie priestoru nanovo by vás stálo nemalé peniaze. Odporúča sa temperovať najmenej na 15 stupňov Celzia. 

prekrývanie radiátorov

Zdroj: Shutterstock®

5. Ignorujete termoregulátory

S predchádzajúcim bodom súvisí aj montáž termoregulátorov, ktorá už je dnes dokonca povinná, stále ich však nemajú všetci. Regulačná hlavica na radiátore vám ušetrí až 10 percent nákladov, čo vôbec nie je málo. Termoregulačná hlavica za vás udržuje teplotu v miestnosti tak, ako si ju stanovíte a nekúrite ani zbytočne málo, ani veľa. V modernejších systémoch je nutnosťou využívanie termostatu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní