Kvet slonia noha: Kam ho po správnosti umiestniť, aby sa mu darilo?

Kvet slonia noha: Kam ho po správnosti umiestniť, aby sa mu darilo?

Páčia sa aj vám rôzne palmovité rastliny? Pripomínajú vám ďaleké exotické kraje alebo možno i letnú dovolenku? Verte, že takýto závan exotiky môžete privítať aj u seba doma. Palmy spravidla predstavujú rastliny z čeľade arekovité, no do tejto kategórie sú bežne radené a rôzne rastliny, ktoré sú skrátka palmám podobné. Typickou palmou, ktorú možno pestovať aj v interiéri, je napríklad livistona čínska alebo chamédorea úhľadná. Kmeňom a ružicou listov na jeho vršku je však charakteristická i takzvaná slonia noha. Pestujete ju tiež? Ak áno, v nasledujúcom článku nájdete zopár tipov na správnu starostlivosť a ak nie, tak v ňom možno nájdete inšpiráciu na to, akou ďalšou rastlinkou zútulniť svoj domov. 

Poznáte sloniu nohu?

Slonia noha predstavuje rastlinu z čeľade asparágovité s latinským názvom Beaucarnea recurvata. Pre rastlinu je tiež zaužívané pomenovanie nolina. Jej domovinu možno hľadať najmä v teplých polopúštnych oblastiach Mexika. Sloniu nohu môžeme v podstate zaradiť medzi sukulentné rastliny, svojím vzhľadom však pripomína skôr spomínané palmy. Rastlina je charakteristická svojím netradične tvarovaným kmeňom, ktorý má skutočne tvar nohy slona (v spodnej časti je rozšírený, smerom hore sa zužuje). Rozšírená časť tejto zdrevnatenej stonky navyše slúži aj ako zásobník vody, vďaka čomu rastlina prežíva suchšie obdobia bez zrážok.

Kmienok na svojom vrchole nesie hustý chochol lesklých dlhých štíhlych listov, ktoré vyzerajú v podstate ako ovísajúce steblá trávy. Slonia noha je dlhoveká rastlina, ale hlavne v prvých rokoch života rastie spravidla veľmi pomaly, rast sa zrýchľuje vo vyššom veku. V prírode dorastá nolina až do výšky okolo 10 metrov, pri pestovaní v interiéri v našich podmienkach sa jej výška pohybuje maximálne v rozmedzí od 50 do 150 centimetrov. Vo svojej domovine tiež rastlina vytvára kvety smotanovej farby, u nás nekvitne. 

Odporúčame: Izbové rastliny ako lacná klimatizácia do bytu? Týchto 5 kúskov musíš mať!

pestovanie slonej nohy

Zdroj: Shutterstock®

Kam sloniu nohu umiestniť?

Slonej nohe je vhodné dopriať aspoň sčasti podobné podmienky na rast, aké má aj vo svojej domovine. To znamená, že si pomerne dobre rozumie so svetlom, teplom aj suchom. Ako interiérovú rastlinu ju radíme skôr k druhom, ktoré nie sú náročné na pestovanie, ani nevyžadujú zvlášť veľkú pozornosť. Slonej nohe je však vhodné vybrať v izbe to správne miesto. Dariť sa jej bude hlavne vo svetlých interiéroch s bežnou izbovou teplotou. Pokojne ju môžete postaviť aj na stanovište s priamymi slnečnými lúčmi.

V zime sa zase postarajte o to, aby nebola v miestnosti s teplotou nižšou ako 10 °C. Počas leta môžete rastline dopriať letnenie pri otvorenom okne alebo na balkóne. 

Odporúčame: TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?

ako pestovať sloniu nohu

Zdroj: Shutterstock®

Ako často sloniu nohu zalievať?

Nolina nevyžaduje častú alebo veľkú zálievku, skôr naopak. Ako sme už spomenuli vyššie, rastlina je prispôsobená obdobiam sucha tým, že si v kmienku ukladá vodu. Vyhýbať by sme sa preto mali trvale premočenému substrátu, ktorý by jej skôr škodil. V teplejších mesiacoch je možné udržiavať substrát mierne vlhký. Zalievať postačí podľa potreby jedenkrát týždenne, medzi zálievkami nechajte vrchnú časť pôdy preschnúť. V podmiske nikdy nesmie stáť voda!

V zimnom období je potrebné zálievku obmedziť, rastline pokojne doprajte vodu len raz mesačne. Od jari do jesene, teda počas vegetačného obdobia, môžete rastline tiež dvakrát mesačne dopriať vhodné tekuté hnojivo. Čo však slonia noha rozhodne ocení, je pravidelné rosenie listov vlažnou vodou pre zvýšenie vzdušnej vlhkosti. 

presádzanie slonej nohy

Zdroj: Shutterstock®

Kedy presádzať a ako sloniu nohu rozmnožovať?

Slonia noha obľubuje, ak sa v kvetináči takpovediac trochu tlačí a navyše aj rastie pomaly. Veľmi časté presádzanie teda nie je potrebné. O kúsok väčší kvetináč môžete starším rastlinám dopriať približne každé tri roky. Na presádzanie je najvhodnejšie jarné obdobie. Sloniu nohu je vhodné sadiť hlavne do dobre priepustného substrátu, môže ísť o zmes hlinitej zeminy a piesku či ílu, pokojne však môžete voliť aj substrát určený na pestovanie sukulentov a kaktusov. 

Pri presádzaní nezabúdajte na vytvorenie drenážnej vrstvy na spodku nádoby, ktorá môže pozostávať napríklad z kamienkov, štrku, keramzitu a podobne. Korene vďaka tomu budú Lepšie chránené pred nadmernou vlhkosťou a následným hnitím. Slonia noha nepotrebuje veľmi hlboký kvetináč, naopak lepšie vynikne v plytkejšej a širšej nádobe. Rastlinu je možné rozmnožovať zakúpenými semenami (čo je veľmi zdĺhavý proces) alebo pomocou odnoží z materskej rastliny, ktoré sa odporúča vysadiť do vlhkého substrátu, v ktorom zakorenia. 

Odporúčame: Vždyzelený brečtan popínavý: Ako si poradiť s jeho pestovaním?

nolina

Zdroj: Shutterstock®

Aké problémy sa pri pestovaní noliny môžu vyskytnúť?

Slonia noha je na pestovanie skutočne nenáročná a rôzne problémy predstavujú skôr menej bežnú záležitosť. Objaviť sa môžu hlavne vtedy, keď nedodržiavame základné princípy starostlivosti o túto rastlinu. Sloniu nohu môže výrazne poškodiť nadmerné zalievanie. Premokrenie vedie k padaniu listov, mäknutiu kmeňa a hnitiu celej rastliny. Ak sa z času na čas objavia na rastline suché hnedé končeky listov, pokojne tieto časti odstrihnite. Rastlinu chráňte pred veľmi suchým vzduchu, vhodné nie je umiestnenie pri vykurovacom zariadení.

Počas zimy je však vhodné slonej nohe dopriať aj pokles teploty. Ideálne je, ak ju necháme prezimovať na chladnejšom mieste (s teplotu tesne na 10 °C). Ak je rastlina zimovaná pri vyšších izbových teplotách, neraz ju napadnú puklice, vlnatky alebo iné škodce. Ak rastlinu napadnú škodce, je následne potrebné ju ošetriť vhodnými prípravkami, ktoré je možné zohnať v obchodoch so záhradníckymi potrebami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní