Trendy v interiérovom dizajne pre rok 2022: Necháš sa inšpirovať?

Trendy v interiérovom dizajne pre rok 2022: Necháš sa inšpirovať?
  • 07.03.2022
  • Michaela Kožáková

Po tisícročia sa trendy interiérového dizajnu používali ako estetické pomôcky pri pokusoch nájsť akýsi vnútorný pokoj a duševnú pohodu. Napríklad také staré čínske umenie Feng Shui, kde priestorové umiestnenie korešponduje s tokom energie alebo wabi sabi (japonská prax spájajúca prírodné inšpirácie a neutrálnu paletu s uznaním krásy v nedokonalosti každodenného života). Či záľuba starého Ríma v používaní farieb a geometrických vzorov v zemitých tónoch s cieľom napodobniť harmóniu prírody. Existuje stále viac výskumov, ktoré dokazujú priamy vplyv, ktorý má naše bývanie nielen na našu náladu, ale aj na naše celkové zdravie. 

Vďaka pandémii Covidu-19 sme boli nútení spomaliť a tráviť čas v našich domovoch. Tento fakt viedol k silnej túžbe vytvoriť priestor, ktorý vizuálne odráža to, čo cítime. V poslednej dobe venujeme veľkú pozornosť tomu, ako dizajn dokáže vytvárať energiu. 

A čo presne priťahuje naše zmysly v roku 2022? Aké sú trendy v interiérovom dizajne pre tento rok?

Odtiene hnedej

Zdroj: pinterest.com

Odtiene hnedej

Neutrálne farby sa tento rok dostávajú do úzadia. Ľudia sa neboja experimentovať, ale paleta farieb zostane veľmi blízko odtieňom, ktoré nachádzame v prírode. Od terakotových tónov zahaľujúcich steny cez koňakové doplnky a dekorácie až po vankúše či nohy sedačiek vo farbe jantáru. Všetky odtiene hnedej sú jednoducho tou správnou voľbou! Nebojte sa do svojej obývačky zakomponovať príjemnú čokoládovú hnedú, podmanivú ťaviu alebo farbu chutnej karamelky. Deky, kreslá, nábytok, lustre či stolné lampy – vneste do svojich priestorov útulnosť a originalitu. 

Minimalizmus

Zdroj: pinterest.com

Minimalizmus

Niekedy menej je viac. A presne o tomto je minimalizmus, ktorý si zakladá na jednoduchosti, funkčnosti a zvýraznení architektonických prvkov. Čisté línie a otvorené, vzdušné priestory zdôrazňujú hlavný účel miestnosti. Rovnako ako princípy škandinávskeho dizajnu, aj tu sa kladie dôraz na prirodzené svetlo, otvorené dispozície a remeselné spracovanie. Minimalizmus charakterizuje neutrálna paleta, často zakotvená v odtieňoch bielej. Zatiaľ, čo minimalizmus v interiéroch 80-tych a dokonca 90-tych rokov niekedy pôsobil skôr uhladene a chladne, dnešné minimalistické priestory majú tendenciu upriamiť sa na teplejšie a prirodzenejšie farby. Tento novší, teplejší minimalizmus zahŕňa i tradíciu a nadčasovú estetiku. Zakomponujte do svojho interiéru vintage predmety a nábytok, ktorý však bude v neutrálnej palete (napríklad jemná terakota, tmavomodrá sivá, olivovo zelená alebo béžová). Zamerajte sa na suroviny ako je drevo, kameň, betón, nie na ich imitácie, a dosiahnite tak teplú a príjemnú atmosféru.
 

Multifunkčné priestory

Zdroj: pinterest.com

Multifunkčné priestory

Počas pandémie sa naše domovy stali centrálnym bodom nášho bytia – priestorom, kde spíme, jeme, pracujeme, stretávame sa. Každý roh a každý objekt, ktorým sme obklopení, slúžil k nejakému účelu. Naše obývačky sa premieňali na pracovňu, kuchyňa na miestnosť pre online porady. Napriek tomu, že sme si na vírus COVID-19 zvykli a situácia sa zlepšuje, mnohí z nás zostávajú pracovať z domu. Ak nemáte izbu navyše, z ktorej by ste si spravili domácu kanceláriu, premýšľajte nad kúpou sklápacieho či skladacie stola. Vytvorte si doma multifunkčný priestor, ktorý sa po šiestej hodine, keď vypnete počítač, stáva modernou obývačkou či herným kútom pre vaše dieťa. Pri navrhovaní kancelárie majte na pamäti, že funkčnosť, praktickosť a estetika sú rovnako dôležité.

Zaujme ťa: TOP rastliny do spálne – pre lepší spánok a pokojnú atmosféru

Zaobelné tvary

Zdroj: pinterest.com

Zaoblené tvary

Po mnohých rokoch, kedy rovné línie inšpirované modernizmom 20. storočia boli normou a zároveň synonymom súčasného štýlu, sa vkus mení opačným smerom. Odteraz sú zakrivené línie, zaoblené hrany a prvky, ktoré boli kedysi považované za staromódne, obrovským trendom pre tento rok. Prečo zrazu taká zmena? Pretože zaoblené krivky sú hravé a zábavné! Tiež dokonale odzrkadľujú našu túžbu po mäkkom, útulnom a zároveň šťastnom domove po ťažkých rokoch pandémie a lockdownov. Už v minulom storočí sme mohli vidieť, ako sa zakrivené tvary v niekoľkých desaťročiach opäť stali trendy –  v 20. rokoch s Art Deco štýle, potom vo funky dizajne 70. rokov. Interiéroví dizajnéri naznačujú, že rok 2022 bude pravdepodobne znova definovaný oblými tvarmi.

Čo je „out"?

Otvorené kuchyne a jedálenské kúty strácajú na modernosti a funkčnosti v dôsledku nedostatku súkromia, ktoré potrebujeme pri práci z domu. Nakupovanie lacného, ​​málo kvalitného nábytku, ktorý sa dá rýchlo poskladať doma, nebude v budúcnosti populárne. Je čas trochu investovať do drahších, lepších kúskov, ktoré majú dlhšiu životnosť. 

Zabudnite tiež na otvorené police v kuchyni, ktoré pôsobia neusporiadane a chýba im úložná kapacita skriniek. Farebné schémy prichádzajú a odchádzajú, ale zvyčajne ich obľúbenosť trvá asi desať rokov. Šedá sa blíži ku koncu svojej dekády. Ľudia tiež začínajú byť unavení a znudení z tejto farby. Nadšenci tzv. farmárskeho štýlu asi zosmutnejú. Vintage doplnky a detaily z tepaného železa, ktoré sú typické pre tento štýl, skryte niekde do pivnice. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní