Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!

Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!
  • 04.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Na svete existuje zopár jedincov, ktorí domáce práce milujú. Povedzme si však otvorene, väčšina by si vedela čas, ktorý pri nich strávi, predstaviť aj inak. Či už vás upratovanie baví alebo ho beriete ako nemilú povinnosť, asi každý privíta, ak si môže prácu zjednodušiť a robiť ju efektívnejšie. Možno si to neuvedomujete, ale veľa z nás často pri upratovaní robí chyby a zbytočne si tak pridáva robotu. Odhaľte spolu s nami najčastejšie zlé návyky pri upratovaní a zbavte sa ich čo najskôr. Potešíte tak nielen seba, ale aj svoju peňaženku. Začať s pozitívnou zmenou predsa nikdy nie je neskoro!

Upratovanie v nesprávnom poradí

Pri pohľade na špinavú a prachom pokrytú podlahu máme mnohokrát tendenciu začať upratovať práve od nej. Skúsili ste ale niekedy opačné poradie, teda postupovať zvrchu dole? Ak utierate omrvinky zo stola a prach z lámp, obrazov či políc, časť nečistôt padá dole. Práve preto sa odporúča upratovať zhora nadol, teda utrieť prach, povysávať a následne umyť podlahu. Je síce pravda, že pri vysávaní sa prachové častice opäť mierne zvíria, nebude ich ale toľko.

Nesprávne alebo nekvalitné pomôcky

Aby ste si upratovanie čo najviac zjednodušili, treba vedieť, aké pomôcky sa na danú činnosť hodia. Pri vysávaní napríklad treba zohľadniť potreby domácnosti. Máte deti alebo domáceho miláčika? Zvážte kúpu vysávača, ktorý zvláda aj mokré čistenie. Vždy sa tiež uistite, či používate správne nadstavce odporúčané výrobcom. Iné sú totiž vhodné na koberec a iné na parkety. Pri utieraní prachu využívajte handry, na ktoré sa dobre zachytáva prach. Na umývanie podlahy si zaobstarajte mop, s ktorým sa vám bude dobre manipulovať. Zabudnite tiež na to, že čo je mokré, to je čisté. Väčšine typov podláh totiž nadmerné množstvo vody skôr uškodí.

Odporúčame: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

čistenie s rukavicami

Zdroj: Shutterstock®

Zabúdanie na ľahko dostupné prostriedky

Keďže nám záleží na tom, aby sme mali čistú domácnosť, často automaticky siahame po syntetických prípravkoch z obchodu. Zabúdame pritom na cenovo dostupných pomocníkov, ktorých máme, takpovediac, pod nosom. Samozrejme, že nie všetky špeciálne vyvinuté látky sa dajú automaticky nahradiť ekologickou alternatívou, ktorá by mala obdobný účinok.

Pri čistení však často dokážeme efektívne využiť také bežné látky, akými sú sóda bikarbóna, ocot, kuchynská soľ alebo šťava z citróna. Nie vždy je tiež nutné investovať do handričiek na čistenie. Účelu poslúžia napríklad aj kúsky vyradeného oblečenia.

Používanie jednej opotrebovanej pomôcky

Vezmime si napríklad takú hubku na riad. Často ňou umývame naraz špinavé taniere, ale aj pripálené hrnce. Na hubke sa preto môže zachytiť mastnota, ktorú potom zbytočne prenášame aj na iné riady. Umývanie nás zbytočne vyčerpá a zaberie nám viac času. Obdobné je aj použitie jednej handry na viacero rozličných účelov. Okrem nečistôt takto môžete preniesť na rôzne povrchy aj škodlivé baktérie a plesne. Zlaté pravidlo znie, ak je pomôcka na upratovanie špinavá a opotrebovaná, zaobstarajte si novú. Ak je to možné, nezabúdajte čistiť metly i nadstavce vysávača. Handry sa oplatí pravidelne prať a nechať poriadne vysušiť. Predĺžite tak ich životnosť.

Nesprávna a nadmerná aplikácia čistiacich prostriedkov

Pri aplikácii špecializovaných čistiacich prostriedkov sa mnoho ľudí neunúva oboznámiť sa s návodom na použitie na obale produktu. Nie vždy sa to však vypláca. Pri nesprávnej aplikácii a nesprávne zvolenom množstve môže dôjsť napríklad k zafarbeniu alebo poškodeniu miesta, ktoré ste chceli vyčistiť. Ideálne je chemikálie nanášať najprv na handru či hubku a až následne ich aplikovať na nábytok.

Aplikujete čistiaci prostriedok a hneď začínate povrch drhnúť? To môže byť chyba. Mnohé chemické zlúčeniny potrebujú na správnu reakciu istý čas. Ak chcete odstrániť pripáleninu, nechajte prípravok pôsobiť koľko treba a až následne využite hrubú silu. Budete prekvapení, koľko námahy si ušetríte.

Mnohé prípravky tiež treba pred použitím zriediť. Prečítať si návod na použitie, predovšetkým, ak ste doteraz daný prípravok nepoužívali, nemusí byť preto až taký zlý nápad. Niekedy tiež stačí použiť naozaj malé množstvo. Dobré je si preto pozrieť aj odporúčané dávkovanie. Často tiež pri následnom pokuse o odstránenie daného prípravku z povrchu čisteného predmetu miniete nadmerné množstvo vody. Ak plytváte čistiacimi prostriedkami a vodou, zbytočne tým zaťažujete rodinný rozpočet.

Ignorovanie ochranných pomôcok

V zamestnaniach bývajú povinné školenia ohľadom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Ruku na srdce, koľkí z nás to v práci berú ako samozrejmosť, no doma na bezpečnosť ani nepomyslia? Stačí pritom naozaj málo, napríklad použiť gumené rukavice a to predovšetkým, ak používate chémiu. Mnohé prípravky totiž môžu pri priamom kontakte s kožou spôsobiť nepríjemné alergické reakcie.

Inšpirujte sa: Jarné upratovanie: Čo spraviť s vyradeným oblečením?

umývanie riadu

Zdroj: Shutterstock®

Prokrastinácia

„Urobím to zajtra, dnes už sa mi nechce,“ poviete si, keď večer odíde návšteva a vy sa nechcete zaoberať takou činnosťou, akou je umývanie riadov. Tu ale neplatí, že ráno je múdrejšie večera. Cez noc totiž na riadoch môžu zaschnúť zvyšky jedla, pri odstraňovaní ktorých miniete zbytočne veľa energie. Stopku si nedá ani hmyz. Ak teda nechcete po stole naháňať mravce, lepšie je sa premôcť a všetko upratať čo najskôr.

Čistenie iba viditeľných miest

Samozrejme, že najväčšiu pozornosť pri upratovaní venujeme miestam, ktoré sú najviac viditeľné a na ktoré sa dostaneme s ľahkosťou. Netreba však zabúdať ani na vysávanie prachu za a pod nábytkom či odstraňovanie pavučín. Prach, ktorý sa nahromadí na menej viditeľných miestach, sa postupne dostáva do priestoru a vdychujete ho, čo nie je práve zdraviu prospešné. Aby ste sa zbavili vírusov a baktérií, je tiež dobré pravidelne dezinfikovať najčastejšie miesta dotyku, akými sú kľučky či vypínače. Vyplatí sa to predovšetkým vtedy, ak vo viacčlennej domácnosti niekto ochorie.

Preplnená práčka a umývačka

Máte toho veľa na pranie alebo sa vám nakopilo viacero špinavých riadov. Zabudnite na to, že to nejako napracete do práčky či umývačky. Samozrejme, že nie je príliš ekologické púšťať tieto spotrebiče, ak sú naplnené len čiastočne. Rovnako zlé je však prepchávať ich do prasknutia. Riskujete totiž, že oblečenie nebude dobre vypraté, riad nebude dokonale čistý a vy budete musieť proces zopakovať, čo vás bude stáť ďalší čas a energiu.

Pozri aj: Ako zariadiť malý byt? Tú sú tipy a triky, ktoré sa vám zídu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní