Na čo Slováci najčastejšie vsádzajú pri liečbe kožných ochorení?

Na čo Slováci najčastejšie vsádzajú pri liečbe kožných ochorení?

Medzi najčastejšie kožné ochorenia, ktoré trápia Slovákov patrí ekzém, psoriáza a akné. Majú spoločného menovateľa a je ním chronicita. Ich priebeh a prejavy sa ľudia snažia viac či menej úspešne korigovať aj celé roky. Existuje efektívny spôsob s viditeľnými a dlhodobými výsledkami?

Smrdáky Ensana Health Spa Hotels prostredníctvom ankety zisťovali, aké spôsoby liečby kožných ochorení ľudia na Slovensku preferujú a odkiaľ čerpajú informácie o svojom zdravotnom stave. Väčšina ľudí sa spolieha na pomoc obvodného alebo odborného lekára či lekárnika a takmer 57 % opýtaných získava informácie súvisiace s ich diagnózou aj na internete.

Na základe získaných informácií Slováci siahajú po najjednoduchších a najdostupnejších formách liečby. Až 84 % ľudí manažuje prejavy svojho kožného ochorenia výlučne lokálne. Medzi najčastejšie lokálne spôsoby liečby patrí používanie emoliencií (liečiv slúžiacich na hydratáciu a ochranu vysušenej a poškodenej pokožky) a siaha po nich 16 % ľudí. Retinoidy (látky na báze vitamínu A) aplikuje na zlepšenie stavu svojej pokožky 14 % respondentov a fototerapiu uprednostňuje 9 % opýtaných. Systémový prístup zahŕňajúci zmeny v životnom štýle, stravovaní prípadne perorálna liečba nedosahuje významné čísla.

Je to zdĺhavé a nepríjemné

Až 20 % tých istých respondentov uvádza, že so svojim kožným ochorením bojujú celoživotne. 27 % respondentov sa s prejavmi ochorení potrápi sezónne a 25 % percent sa snaží zmierniť prejavy svojho kožného ochorenia dlhšie, ako 5 rokov. To môže budiť dojem, že potláčanie príznakov kožných ochorení nie je až také úspešné, ako by sa možno na prvý pohľad zdalo.

Viac, ako 50 % respondentov, ktorí trpia chronickým kožným ochorením pritom uvádza, že ich ochorenie obmedzuje v každodennom živote. To vyplýva najmä z lokalizácie troch najčastejšie sa vyskytujúcich kožných ochorení.

Spomínané ochorenia a ich prejavy sa najčastejšie objavujú na tých častiach tela, ktoré väčšiu časť roka nosíme odhalené. Ekzém môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela – no najčastejšie sa vyskytuje na rukách, predlaktiach, v lakťových jamkách, na kolenách a predkoleniach či miestach, ktoré sa výdatnejšie potia. Psoriáza postihuje najčastejšie lakte, kolená, okraj vlasovej pokožky alebo okraje ochlpených častí tela, prsty, nechty. Akné sa v najhojnejšej miere vyskytuje na tvári, pokožke chrbta, ramien a dekoltu.

Pozri aj: Problémy s akné vyrieši „Mŕtve more“: Vedela si, že ho máme aj na Slovensku?

liečba kožných ochorení

Zdroj: Smrdáky Ensana Health Spa Hotels

„Slovenské Mŕtve more“

O možnosti využiť na liečbu kožných ochorení prírodný, neinvazívny spôsob mnohí z chorých ani len netušia. Na Slovensku pritom máme absolútny svetový unikát nazývaný aj slovenským Mŕtvym morom. Kúpele Smrdáky ležiace len necelých 80 km. od Bratislavy majú sírovodíkovú vodu a bahno s najvyššou koncentráciou týchto účinných látok na svete. Vďaka tomu sú už 400 rokov vyhľadávaným miestom, kde ľudia nachádzajú úľavu od svojich ťažkostí.

Síra obsiahnutá vo vode dokáže prenikať do hlbších vrstiev pokožky a okrem dezinfekcie a postupného zastavenia množenia choroboplodných zárodkov vplýva aj na hlbokú regeneráciu pokožky a jej hojenie.

Nejde pritom o horúci prameň, aký sa väčšine ľudí s geotermálnou vodou spojí. Voda v Smrdákoch vyviera zo zeme len s teplotou 14 °C. Práve preto si zachováva vysoký objem minerálov a zdraviu prospešných látok. Po liečbe v Kúpeľoch Smrdáky sa zo zlepšeného stavu pokožky a často aj úplného vymiznutia príznakov kožného ochorenia pacienti tešia minimálne pol roka. Niekedy účinok liečby pretrvá i po celý rok a efekt s vysokou úspešnosťou sa dosahuje až pri 95 % kožných ochorení.

Pobyt v kúpeľoch s viac, ako 6-hektárovým parkom priaznivo vplýva aj na ďalší aspekt, ktorý je živnou pôdou pre zhoršovanie stavu pokožky. To, že na kožné ochorenia významne vplýva stres je známy fakt. Potvrdzuje to i výsledok ankety, kde otázku o zvýšenej miere stresu zodpovedalo kladne až 80 % opýtaných.

Zaujme ťa aj: Krásna pokožka na počkanie

Kúpele Smrdáky

Zdroj: Smrdáky Ensana Health Spa Hotels

Ako sa dostať do kúpeľov?

O možnosti kúpeľnej liečby kožného ochorenia pritom nikdy neuvažovalo 43 % Slovákov. Medzi najčastejšie dôvody patrila finančná náročnosť takejto liečby kožného ochorenia, absencia informácií o kúpeľoch zameraných vyslovene na liečbu kožných ochorení a 11 % respondentov považuje liečbu v kúpeľoch za časovo náročnú.

Prvé viditeľné výsledky sa pritom dostavia už po týždennom pobyte v kúpeľoch špecializujúcich sa na liečbu kožných ochorení. Otázka financií je tiež na zváženie – nákup lokálnych prípravkov na zmierňovanie prejavov kožných ochorení nie je práve najlacnejšou záležitosťou. 40 % z pacientov zároveň nevie, že pri chronickom kožnom ochorení im vzniká nárok na kúpeľnú liečbu, ktorú hradí zdravotná poisťovňa. So žiadosťou o túto formu liečby v špecializovaných prírodných liečebných Kúpeľoch Smrdáky každému záujemcovi pomôže obvodný lekár.

Keď máte pocit, že ste už vyskúšali naozaj všetko – len nie kúpele, dajte Smrdákom šancu dokázať vám, že váš problém má riešenie. Zabudnite na obmedzenia, tešte sa zo zlepšenej kvality života a keď Smrdáky vyskúšate na vlastnej koži, budete tento prírodný a neinvazívny prístup k liečbe kožných ochorení s reálnymi výsledkami odporúčať každému.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní