Alkoholizmus na Slovensku: Viťaz pije od radojsci, poraženi od žaľu, vichodňar od rana!

Alkoholizmus na Slovensku: Viťaz pije od radojsci, poraženi od žaľu, vichodňar od rana!

Stará známa metla ľudstva na našom malom Slovensku zametá tak, až sa práši. Alkohol svojim pravidelným konzumentom prináša len samé problémy. Poškodzuje pečeň, obličky, srdce a v neposlednom rade aj mozog, pričom môže spôsobovať aj zmenu osobnosti. Je taktiež rizikovým faktorom vedúcim k niektorým druhom rakoviny, mozgovej porážke, zápalu pankreasu, cirhóze, impotencii... Negatív alkoholizmu je viac ako dosť, a to treba brať do úvahy aj sociálne dopady. Prečítajte si, ako sme na tom na Slovensku s alkoholom a či je naozaj pravda, že východniari v tomto ohľade „kopú prvú ligu“. 

S ktorými krajinami nás spája rovnaká neresť?

V dôsledku konzumácie alkoholu zomrú v celosvetovom merítku ročne 3 milióny ľudí, pričom najväčšia miera konzumácie alkoholu sa týka stredoeurópskych a východoeurópskych krajín. Prvé miesto v tomto nelichotivom rebríčku si drží Moldavsko. Keď sa pozrieme konkrétne na našu krajinu, tak tá sa udržuje, čo sa týka spotrebných výdavkov na alkoholické nápoje, medzi top 10 krajinami v rámci Európy. Vysoké výdavky za alkohol máme spoločne s pobaltskými krajinami, Maďarskom, Českom, Rumunskom.

Zaujme ťa: Choroba BII prekvapila mnohé ženy: Si ňou ohrozená?

alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Aký je trend v pití alkoholu na Slovensku?

Hoci situácia s alkoholom u nás nie je zďaleka ružová, pravda je taká, že podľa Slovenského štatistického úradu spotreba alkoholu odsledovaná od roku 1990 mala na Slovensku donedávna klesajúci trend. Výrazný pokles bol zaznamenaný v roku 2017, keď pripadlo na jedného obyvateľa Slovenska 8,2 litra čistého alkoholu. Na porovnanie, v 90. rokoch presahovala spotreba čistého alkoholu na hlavu 10 litrov. Bohužiaľ, v roku 2018 stúpla spotreba z 8,2 litra na 8,4 litra. Na Slovensku vo všeobecnosti klesá spotreba tvrdého alkoholu, pričom do popredia stále viac vystupuje pivo. Pivo vedie najmä v mužskej populácii, ženy sa viac prikláňajú k vínu.

Pijú východniari viac ako zbytok Slovenska?

A ako je to s pomerne rozšíreným názorom, že Slováci na východe našej krajiny si doprajú alkoholických nápojov o dosť viac ako ostatní obyvatelia? Pre korektnosť treba uviesť, že momentálne nedisponujeme číslami, na základe ktorých by sme mohli definitívne potvrdiť, kde na Slovensku sa pije viac alkoholu, existujú však nepriame indície. Určite nám môže poslúžiť ako smerodajný počet nehôd spôsobených v dôsledku požitia alkoholu, ktorý je najvyšší práve v Prešovskom a Košickom kraji, pričom k výraznému nárastu opitosti za volantom pravidelne dochádza vo veľkonočnom období. Alkohol za volantom je naozaj hrozivou témou a o zodpovednosti človeka, ktorý si v opitom stave trúfne šoférovať, ani nemožno hovoriť. Je totiž nielen hrozbou sám pre seba, ale aj pre ostatných.

alkohol za volantom

Zdroj: Shutterstock®

Nech už ale ide o obyvateľa východu, západu či stredu nášho krásneho Slovenska, malo by platiť, že život a zdravie stoja nad zábavou spojenou s nekontrolovaným popíjaním alkoholu. A alkoholizmus je naozaj zásadným problémom, ktorý sa hoci nepriamo môže dotknúť každého. Či už ide o spomínané nehody v dôsledku požívania alkoholu alebo napríklad financie vynaložené za liečenie chorôb spôsobených alkoholizmom. Jednoduchým spôsobom, ako zistiť, či má človek problém s alkoholom, je abstinencia. Vydržíte týždeň bez alkoholu? Ak áno, je to skvelé. Pozor však aj na zradné príležitostné popíjanie.

Neprehliadni: Psychopati v zamestnaní: Toto je 7 povolaní, v ktorých je ich najviac


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 01.05.20 22:00

JK
karma
100.00

Na Slovensku vo všeobecnosti klesá spotreba tvrdého alkoholu, pričom do popredia stále viac vystupuje pivo. Pivo vedie najmä v mužskej populácii, ženy sa viac prikláňajú k vínu.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 01.12.22 08:47

AS
karma
108.00

najhoršie na tom je, že je stále viac reklám na alkohol

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní