Spoznajte účinky lipy v rôznych podobách

Spoznajte účinky lipy v rôznych podobách

Lipa. Symbol Slovanov. Vybrali si ju pre nádherný srdcový tvar listu? Možno aj to zavážilo. Nás však zaujímajú účinky lipy pre naše zdravie. Lipa malolistá a lipa veľkolistá kvitnú v období máj – jún, a kto si stihne nazbierať rozkvitnuté opelené kvietky, môže sa tešiť na skvelú zásobu prírodného liečiva, ktoré je vhodné užívať i ako prevenciu pred rôznymi ochoreniami. Predstavme si lipu detailnejšie.

Keď to vonia lipovým čajom

Vedeli ste, že lipa pomáha vyplavovať z tela škodlivé látky? Práve preto je vhodné piť lipový čaj aj preventívne, proti chrípke a nachladnutiu. Možno ste nevedeli, že lipa má okrem priaznivých účinkov pri chrípke aj mnohé iné, napríklad vám pomôže zmierniť tráviace ťažkosti, nespavosť alebo migrénu.

Keď sa dostaví bolesť hrdla, pitím lipového čaju ju viete utlmiť. Okrem toho sa lipa postará o to, aby ste sa začali viac potiť, a tým odplavili z tela škodlivé látky. Lipa je nápomocná pri kašli, upchatom nose, horúčke aj zimnici.

Usušili ste si kvety lipy? Skladovaním na tmavom a suchom mieste sa postaráte o prvú pomoc pri prechladnutí. Pitím 2 až 4 šálok lipového čaju celý týždeň by sa mala dostaviť želaná úľava alebo rovno aj úplné vyliečenie. Vzhľadom na všestranné účinky lipy sa odporúča konzumovať čaj z lipových kvetov nielen v období, keď sme chorí, ale kedykoľvek, keď nám napadne spraviť niečo dobré pre naše zdravie. Lipový čaj má skvelú chuť teplý aj studený, a zatiaľ čo my si budeme vychutnávať jeho charakteristickú chuť, naša pečeň, žlčník a obličky budú krochkať od radosti, že sa o ne tak príkladne staráme.

Pozri tiež: Lieky a doplnky stravy stoja stále viac. Tu je 5 tipov, ako ušetriť pri návšteve lekárne!

lipový sirup

Zdroj: slovenskedarceky.sk

Lipový sirup – prírodný bojovník proti chrípke

Ste milovníkom tradičných prírodných čajov a sirupov? Verte, že nič vás nevylieči lepšie ako poklady z prírody. V hektickej dobe si však málokedy nájdeme čas na to, aby sme si bylinky sami nazbierali a vhodne ich spracovali. Nazbierať a usušiť kvety lipy na domáci lipový čaj nie je ešte také zložité, avšak pripraviť kvalitný lipový sirup, to už je výzva.

Vždy preto dobre padne, ak nás od týchto povinností niekto odbremení a my sa k dobrému prírodnému lieku dostaneme prakticky bez pričinenia. Lipový sirup pripravený z cukru, vody, výluhu z kvetu lipy, citrónovej trávy a šťavy, starostlivo prevarený a uzavretý v elegantnej sklenenej fľaške by nemal chýbať v žiadnej domácnosti ako prvá pomoc proti chrípke.

Doplňte svoju liečbu lipovým čajom, užívaním kvalitného lipového sirupu a dostaňte sa do formy ešte skôr, ako si na vás niekto všimne známky choroby. Bylinné prípravky, ako sú čaje a sirupy, môžu byť tiež ideálnymi darčekmi, aké môžete podarovať svojim blízkym. Naznačte druhým, ako ich milujete. Lipový list má tvar srdca. Ideálna cesta, ako vyjadriť našu lásku.

Ak hľadáte zdravé prírodné produkty, na stránke www.slovenskedarceky.sk nájdete kvalitný lipový čaj alebo sirup v rozkošnom balení.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Anna Kristova 08.08.22 11:08

AK
karma
100.00

Lipa je dar prírody.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 08.08.22 15:41

karma
106.00

V našej rodine rok čo rok nikdy nechýba, má skutočne neoceniteľné účinky pre zdravie.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 09.08.22 20:02

karma
108.00

Lipovy caj mam velmi rada. Je jeden z mojich naj.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.08.22 12:53

MK
karma
100.00

Sirup som ešte nerobila, čaj mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 10.08.22 12:56

MM
karma
107.00

Sirup som ešte neskúšala. Na čaj sušíme lipu každý rok.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 10.08.22 21:12

karma
-1.00

Najlepší čajík zberam suším každý rok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní