Jesenný šatník: Ktoré farby by v ňom mali dominovať práve v tomto ročnom období?

Jesenný šatník: Ktoré farby by v ňom mali dominovať práve v tomto ročnom období?
  • 05.10.2022
  • Michaela Kožáková

Každoročné trendy sa rodia na prehliadkových mólach známych svetových značiek. Ožívajú však, až keď sa dostanú do ulíc. Individualita, experimentovanie a rafinovanosť v kombinovaní vytvárajú originálne vzhľady, ktorými sa často i my rady inšpirujeme. A nie je to inak ani túto jeseň. Módni dizajnéri predviedli množstvo horúcich noviniek.

Rovnako ako všetky módne trendy, od kabeliek cez topánky až po šperky, aj farby prichádzajú a odchádzajú. Avšak teória farieb, alebo pocit, ktorý v nás jednotlivé farby vyvolávajú, bude vždy hrať dôležitú úlohu pri výbere nášho oblečenia. Viete, aké farby sú hitom tejto sezóny a ktoré z nich by určite nemali chýbať vo vašom šatníku?

Pozri: Jesenná móda 2022: 3 inšpirácie na outfity do práce i na bežný deň

Oranžová

Zdroj: Pinterest.com/refinery29.com, Pinterest.com/sandrasemburg.com

Pálená oranžová

Oživte svoj jesenný šatník krásnym oranžovým tónom, ktorý vám bude pripomínať letné západy slnka. Oranžová farba sa jednoducho vracia, a to vo veľkom štýle. Hoci ide o základnú jesennú farbu, nie je veľmi vyhľadávaná. 

Aj celebrity vedia, čo sa nosí. Viaceré z nich boli videné v odtieni pálenej oranžovej. Jednou z nich bola i Rihanna, ktorá mala na sebe oversized kabát tejto farby. 

Značky ako Givenchy, Dior Homme, Prada či Moschino predviedli prvky tejto hravej farby kombinovanej s hlbšími, hnedými podtónmi. Ak pálenú oranžovú ešte vo svojom šatníku nemáte, mali by ste si ju zaobstarať.

Ružová

Zdroj: Pinterest.com/futurestendances.com, Pinterest.com/ZendayaBr, Pinterest.com/harpersbazaar.com

Barbie ružová

Odkedy sa na internete objavili prvé snímky temperamentnej Margot Robbie vo filme Barbie, ktorý sa v kinách objaví v lete budúceho roka, sýto ružová farba zaplavila všetky módne prehliadky. Barbie ružová je všade naokolo aj vďaka značke Valentino a jeho jesennej kolekcii 2022, kde 40 z 81 predvádzaných kúskov pozostávalo z ružovej.

Od kožených nohavíc cez kabelky, topánky, huňaté kabáty či teplé bundy až po šperky, kryty na telefóny a doplnky do domácnosti – táto sladká farba by nemala chýbať v žiadnom ženskom a dokonca ani mužskom šatníku. Ste pripravení na ružovú inváziu?

Šedá

Zdroj: Pinterest.com/gettyimages.com, Pinterest.com/assets.vogue.com

Tmavá šedá

Minimalistickým riešením pre jesenný outfit je tmavošedá farba. Je neutrálna, elegantná, šmrncovná a zároveň tak ľahko kombinovateľná. Ak obľubujete pánsky štýl, zaobstarajte si široké nohavice a vestu v šedej farbe. Obujte si k tomu lodičky, nezabudnite na kabelku a môžete sa vybrať do práce či na stretnutie s priateľmi.

Neprehliadni: Chelsea čižmy: Ako ich nosiť a ku ktorým outfitom sa hodia?

Limetková

Zdroj: Pinterest.com/nylon.com, Pinterest.com/theimpression.com

Limetková zelená

Tento farebný jesenný trend naberá práve v tomto období na sile. Zaujímavý citrusový odtieň sa objavil vo všetkých uliciach Kodane vo forme šiat, blejzrov a dokonca aj topánok. Ak si úplne na túto farbu netrúfate, pre jemnejší výraz môže svoj vzhľad doplniť limetkovo zelenou kabelkou alebo opaskom. 

Žltá farba

Zdroj: Pinterest.com/vogue.com, Pinterest.com/purewow.com

Žltá farba

Rozžiarte svoj jesenný šatník romantickými šatami v odtieni žltej, prechodnou bundou či pútavou žltou kabelkou. Výrazná žltá farba, spájaná s pocitmi radosti, pomáha vyvolať optimizmus a rozveseliť. A čo viac potrebujeme v týchto upršaných a pochmúrnych dňoch? 

Na prehliadkových mólach od Milána až po Paríž sa modelky preháňali od hlavy až po päty odeté do odtieňov žltej. Aj vy naberte odvahu a stavte na túto možno trochu nevšednú farbu pre jesenné obdobie. 

Modrá

Zdroj: Pinterest.com/elle.fr, Pinterest.com/refinery29.com

Tichomorská modrá

Farba Tichého oceána predstavuje živý odtieň, ktorý je o niečo výraznejší ako tradičná námornícka modrá, no stále ho dokážete bez problémov zladiť s ostatnými kúskami vo vašom šatníku. Tichomorská modrá vyzerá rovnako elegantne a uhladene. 

Túto jeseň nie je džínsovina jediným spôsobom, ako môže byť tichomorská modrá začlenená do vášho šatníka. Zaobstarajte si hrubé modré svetre, dlhé kabáty a lodičky v trendovom pacific blue odtieni. Na rozdiel od väčšiny teplých jesenných farieb je táto studená farba odvážna a určite zaujme.

Zaujme ťa: Privítaj jeseň štýlovo! Dámske poltopánky od Mary Jane až po retro tenisky budú IN

Hnedá

Zdroj: Pinterest.com/Nothing to Wear, Pinterest.com/vogue.com

Jesenná hnedá

Klasické odtiene hnedej jednoducho k jeseni patria. Veľmi ľahko sa kombinujú, pôsobia elegantne a nadčasovo. Zabudnite na čiernu, hnedá farba je jednou z najtrendovejších farieb týchto mesiacov a neoddeliteľnou súčasťou jesennej módy.

Odtiene hnedej, v porovnaní s čiernou, sú príjemné, teplé a upokojujúce, ako vrúcne objatie starého priateľa. Neváhajte sa odieť celé do hnedej farby. Ak sa vám to zdá až príliš, kombinujte túto farbu napríklad s oranžovou alebo béžovou. 

Zdroj foto: úvodná koláž - Pinterest.com/the-atlantic-pacific.com, Pinterest.com/whowhatwear.com/refinery29.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 05.10.22 11:08

KK
karma
105.00

Na neónové farby už nemám vek :), ale mám veľmi rada typické jesenné farby ako sú odtiene žltej alebo hnedej.

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 05.10.22 15:49

AP
karma
104.00

Ďakujem za krásne jesenné tipy.

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 06.10.22 18:29

MM
karma
100.00

Pálená oranžová a jesenne hnedá sú moje favoritky.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 06.10.22 19:06

PV
karma
113.00

Krásne jesenné farby. Pre mňa je NAJ modrá .. v tomto prípade je to Tichomorská modrá - pekný názov :-) Tiež mám rada žltú ,ružovú ..Určite majú niečo do seba tmavá šedá a limetková zelená ..

  • 1
Odpovedať

Emília Kožáková 06.10.22 22:50

EK
karma
-1.00

pálená oranžová v kombinácii s džínsovo modrou sa mi na jeseň najviac páči

  • 2
Odpovedať

Veronika Kupcová 07.10.22 11:00

VK
karma
105.00

milujem farebné veci takže sa budem inšpirovať

  • 1
Odpovedať

Renáta Mularčíková 08.10.22 16:59

RM
karma
100.00

Nádherné outfity, super do práce i na bežný deň.♥

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 17.11.22 19:47

karma
-1.00

Skvelá inšpirácia vhodné do prace či na kávu s priateľkou

  • 0
Odpovedať

Darina Čierna 09.12.22 15:27

karma
-1.00

už sa teším na zimné inšpirácie :o)

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 18.01.23 13:42

SH
karma
123.00

krásne farebné outfity, jeseň milujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní