Štyri rady od odborníkov, ako vybrať fotovoltické panely

Štyri rady od odborníkov, ako vybrať fotovoltické panely

Obnoviteľné zdroje energie a možnosti ich využitia sú často skloňovanou témou. Neustály nárast cien energií z neobnoviteľných zdrojov, ale predovšetkým ich obrovská záťaž, ktorú predstavujú pre životné prostredie privádza v posledných rokoch čoraz viac ľudí k obnoviteľným zdrojom energie. V čase klimatickej krízy predstavuje fotovoltika výhodnú možnosť, ako si vyrobiť vlastnú elektrinu zo slnečného žiarenia úplne zadarmo.

Spomínate si na malú vreckovú kalkulačku, ktorú poháňalo slnečné žiarenie? Predstavte si, že na rovnakom princípe premeny slnečnej energie na elektrickú by mohla fungovať aj celá vaša domácnosť. Postačí vám na to len strecha vášho rodinného domu a kvalitné fotovoltické panely.

Pozri aj: Sušiak na prádlo: Aké typy existujú a ako vybrať ten správny?

Výkon fotovoltických panelov určite podľa spotrebovanej energie

Fotovoltika označuje proces premeny slnečnej energie na energiu elektrickú. Deje sa tak pomocou fotoelektrického javu pri dopade svetla na fotovoltický článok, ktorý následne vytvára elektrický prúd. Fotovoltický článok však nedokáže produkovať dostatočne veľké a využiteľné elektrické napätie a výkon. Práve preto sa fotovoltické články spájajú do väčších celkov a vytvárajú fotovoltaický panel.

Na to, aby ste pre svoju domácnosť vyrobili dostatok elektriny vám nebude stačiť len jeden. Dôležitým kritériom pri určení počtu potrebných fotovoltických panelov je výkon fotovoltiky.

„Ešte predtým, ako vám navrhneme ideálne riešenie pre váš rodinný dom, potrebujeme vedieť vašu celkovú spotrebu elektrickej energie. Samozrejme, spotreba elektriny nie je vždy rovnaká. Mení sa napríklad v závislosti od spotrebiteľského správania danej domácnosti a takisto sa mení aj v čase,“ objasňuje problematiku odborník na fotovoltiku zo ZSE Erik Chabreček.

Pri výbere konkrétneho fotovoltického riešenia je dôležité vedieť, kedy k spotrebe elektriny dochádza. Inú spotrebu má počas dňa rodina, ktorej členovia sú celý deň doma, ako rodina, kde obaja rodičia dochádzajú za prácou a deti sú celý deň v škole.

„Riešenie ZSE Fotovolt Štandard  s ôsmimi fotovoltickými panelmi vyrobí približne 3 600 kilowatthodín elektrickej energie za rok,“ dopĺňa Erik Chabreček zo ZSE.

Priemerná spotreba elektrickej energie bežnej slovenskej rodiny, ktorá elektrinu nevyužíva na kúrenie a ohrev vody je približne 2 200 kilowatthodín ročne. Toto fotovoltické riešenie od ZSE tak úplne pokryje vašu spotrebu elektriny.

Fotovoltické panely vyberajte u odborníkov

Pred inštaláciou fotovoltických panelov či zostavovaním celého fotovoltického systému sa vždy poraďte s kvalifikovaným odborníkom, ktorý vám pomôže navrhnúť vhodné riešenie celého systému.

„Spoľahlivého dodávateľa spoznáte podľa toho, že už má za sebou množstvo úspešných realizácií a recenzií. Časté riziko predstavujú firmy, ku ktorých recenziám sa vôbec neviete dopátrať a ako najväčšie lákadlo používajú podozrivo nízke ceny. Bohužiaľ prvotne nízka cena býva iba falošnou návnadou alebo sa za ňou môže skrývať nesprávne spracovaná kalkulácia. Môže sa dokonca stať, že v závere zaplatíte oveľa viac,“ objasňuje Erik Chabreček.

ZSE vám zaručí bezpečnú a kvalitnú montáž fotovoltických panelov. Všetky nutné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prepojenia fotovoltických panelov a striedača solárnym káblom, ako aj prepojenie ďalších komponentov sú zahrnuté v cene.

„Naši pracovníci vlastnia potrebné osvedčenia a certifikáty o odbornej spôsobilosti, pred začatím inštalačných prác vždy zabezpečia miesto inštalácie, aby nedošlo k nežiaducej situácii a pri práci používajú všetky potrebné ochranné prostriedky,“ pokračuje Chabreček.

Aby bol elektrický prúd, ktorý vyrábajú fotovoltické panely prakticky využiteľný, je potrebné ho zmeniť z jednosmerného na striedavý. Túto zmenu zabezpečuje striedač, ktorý je tak kľúčovou súčasťou domácej solárnej elektrárne. V praxi sa u menších riešení najviac využívajú jednofázové striedače. Znamená to, že striedač má len jednu fázu a elektrinu z fotovoltiky môžu využívať len elektrospotrebiče, ktoré sú na ňu pripojené.

Z fotovoltiky môžete čerpať elektrinu pre všetky domáce elektrospotrebiče, je využiteľná pre elektrické kúrenie či klimatizáciu. Môžete pomocou nej dobíjať váš elektromobil alebo svietiť v celom dome úplne zadarmo.

Neprehliadni: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Zamerajte sa na fotovoltické panely s možnosťou maximalizácie výkonu

Celková doba slnečného svitu na našom území je približne 1600 hodín ročne, čo predstavuje veľmi vhodné podmienky na získavanie elektriny zo slnečného žiarenia.

„Na Slovensku máme ideálne podmienky na efektívne využívanie fotovoltiky. Hoci na severe Slovenska máme počas roka menej slnečných dní, fotovoltické panely pracujú pri nižších teplotách efektívnejšie, ako keď sú prehrievané horúcim počasím. Z tohto pohľadu fungujú perfektne bez ohľadu na to, či vlastníte dom v Hurbanove alebo vo Vysokých Tatrách,“ hovorí odborník na fotovoltiku Erik Chabreček.

Rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi len 10 až 15 percent ročne. Na výkon fotovoltických panelov to má len minimálny vplyv.

Ak sú fotovoltické panely zatienené, systém elektrinu nevyrába, pretože nedochádza k premene slnečného žiarenia na elektrickú energiu. Aby fotovoltická elektráreň fungovala čo najefektívnejšie a dokázala pokryť vašu spotrebu elektrickej energie dbajte na to, aby panely neboli zatienené stromami, okolitými budovami alebo nečistotami či snehom.

„Fotovoltické panely, ktoré dodáva ZSE majú špičkové výkonové optimizéry, ktoré maximalizujú výkon každého panela. V praxi to znamená, že ak sa zníži výkon jedného panela, napríklad z dôvodu zatienenia alebo napadaného lístia, ostatné panely stále pracujú na sto percent,“ dopĺňa Chabreček.

ZSE vám navyše garantuje objem vyrobenej elektriny. Znamená to, že ak mala vaša fotovoltika vyrobiť dvetisíc kilowatthodín elektriny za rok, no vyrobila len tisícsedemsto, zvyšných 300 kilowatthodín vám ZSE vráti na faktúre v rámci ročného vyúčtovania elektriny.

Fotovoltické panely vhodne umiestnite

Fotovoltické panely môžete inštalovať na strechu alebo plášť nehnuteľnosti. Prípadne, ak je to technicky možné a vhodné, môžu byť panely umiestnené aj na samostatnej garáži, hospodárskej budove alebo aj na konštrukcii v záhrade,“ hovorí o možnostiach umiestnenia fotovoltiky Erik Chabreček zo ZSE.

Panely je najvhodnejšie umiestniť na južnú stranu, prípadne na juhozápad alebo juhovýchod. Ideálny sklon je 30 až 40 stupňov. Dbajte aj na to, aby neboli zatienené stromami alebo okolitými budovami. Splnenie týchto faktorov im zaručuje ideálne podmienky na efektívnu prevádzku.

Dôležité je, aby ste mali na streche vášho rodinného domu dostatok miesta. Pre optimálny výkon systému potrebujete miesto aspoň pre 8 fotovoltických panelov. Minimálna veľkosť plochy strechy je 15 metrov štvorcových pri šikmej streche a 24 pri rovnej streche. Veľkosť plochy závisí aj od toho, či nemá strecha nejaké tienenie. Napríklad komín, stromy alebo okolité budovy.

Nezabudnite ani na to, že strecha musí byť v dobrom stave. Materiál, z akého je strecha zhotovená nehrá až takú veľkú úlohu. Fotovoltika sa montuje na všetky typy strešnej krytiny. Rozhodujúci je však stav krovu. Na drevené trámy sa totiž upína kovová nosná konštrukcia celého fotovoltického systému. Krov musí byť preto v perfektnej kondícii.

Zaujme ťa aj: Drevená podlaha: Ako vybrať tú správnu a čím sa pri kúpe riadiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní