Výtok v tehotenstve: Čo je jeho príčinou? Kedy radšej vyhľadať lekára?

Výtok v tehotenstve: Čo je jeho príčinou? Kedy radšej vyhľadať lekára?
  • 26.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Všetky ženy, či už sú tehotné alebo nie, majú vaginálny výtok začínajúci rok/dva pred pubertou a končiaci po menopauze. To, koľko výtoku máte, sa z času na čas mení a zvyčajne sa stupňuje tesne pred menštruáciou.

Takmer všetky ženy majú v tehotenstve viac vaginálneho výtoku. Je to celkom normálne a deje sa to z niekoľkých dôvodov. Počas tehotenstva krčok maternice a vaginálne steny zmäknú a výtok sa zvýši, aby sa zabránilo infekciám, ktoré sa šíria z vagíny do maternice.

Zvýšené hladiny hormónov progesterónu a estrogénu môžu tiež spôsobiť, že budete produkovať viac tekutín. Zvýšený výtok je normálnou súčasťou tehotenstva, avšak je dôležité sledovať ho a v prípade najmenšej zmeny je vhodné stav konzultovať s ošetrujúcim gynekológom alebo pôrodnou asistentkou. 

Je výtok prirodzenou súčasťou tehotenstva?

Na začiatku tehotenstva si môžete všimnúť nárast bieleho krémového výtoku v dôsledku vyšších hladín estrogénu. Biely vaginálny výtok (nazývaný leucorrhea) nie je dôvod na obavy. Tento skorý tehotenský výtok je normálny a môže byť :

  • číry až mliečne biely,
  • riedky alebo hustý,
  • mierne zapáchajúci či bez zápachu.

Vaginálny výtok, ktorý je zelený a nepríjemne zapácha, spôsobuje bolesť, svrbenie alebo sa zdá byť iným spôsobom nezvyčajný, môže byť príznakom infekcie.

Odporúčame: 9 úradných povinností počas tehotenstva. Na čo všetko treba myslieť?

Ako sa mení vaginálny výtok počas tehotenstva?

Zvýšený výtok môže byť prvotným znakom tehotenstva. Avšak, určite treba vziať do úvahy aj iné fázy menštruačného cyklu, nakoľko žena môže zvýšený výtok spozorovať aj v období pred ovuláciou. 

Výtok v tehotenstve a môže zvýšiť a dokonca ku koncu posledného trimestra si ho môžete pomýliť s močom. Približne v poslednom týždni tehotenstva môže váš výtok obsahovať pruhy hustého hlienu a trochu krvi. Súvisí to s odchodom hlienovej zátky, čo je znakom tohto, že sa telo ženy začína pripravovať na pôrod. 

Biely výtok v tehotenstve

Jemne zapáchajúci mliečny biely výtok je bežný aj v období pred tehotenstvom. V období tehotenstva sa však jeho množstvo zvyšuje, a to z dôvodu vyššej produkcie estrogénu.

Tento výtok sa skladá zo:

  • sekrétov z krčka maternice a vagíny,
  • starých buniek,
  • normálnych vaginálnych baktérií.

Ak však máte riedky biely či sivý výtok so silným rybím zápachom, ktorý môže byť zreteľnejší po sexe (keď sa výtok zmieša so spermou) – môže ísť o stav nazývaný bakteriálna vaginóza.

Zelenkastý výtok v tehotenstve

Nepríjemne zapáchajúci zelený výtok, ktorý zároveň spôsobuje svrbenie alebo bolesť, môže byť príznakom infekcie alebo iného problému. V tomto prípade nič nepodceňte a radšej konzultujte svoj zdravotný stav s lekárom. 

Žltý výtok v tehotenstve

Ak je výtok žltý, zelený a je spojený s nepríjemným zápachom, môže to byť príznak trichomoniázy – bežnej sexuálne prenosnej infekcie. Ďalšie možné príznaky trichomoniázy zahŕňajú:

  • červenú a podráždenú vagínu,
  • nepohodlie pri močení a počas pohlavného styku.

Neprehliadnite: Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

Kedy je vaginálny výtok v tehotenstve varovným signálom?

  • Ak ešte nemáte za sebou 37. týždeň tehotenstva a všimnete si zvýšenie množstva výtoku a zmenu typu výtoku.
  • Ak vám neustále uniká číra a vodnatá tekutina – môže to byť príznak odtoku plodovej vody, čo zároveň značí začínajúci pôrod (predčasný pôrod).
  • Ak vulva vyzerá byť zapálená alebo máte belavý výtok bez zápachu, ktorý spôsobuje bolesť pri močení či pohlavnom styku, svrbenie alebo pálenie – môže ísť o kvasinkovú infekciu.
  • Ak má výtok silný a zreteľný zápach alebo zmenil farbu, množstvo či konzistenciu oproti vášmu bežnému výtoku.

Žiaden príznak netreba podceňovať. Je lepšie aj tú najmenšiu zmenu konzultovať s lekárom. Pretože, aj keď nepociťujete bolesť alebo svrbenie, netrápi vás pálenie a ani bolesť pri pohlavnom styku, výtok môže byť znakom vaginálnej alebo sexuálne prenosnej infekcie. V prípade, že pociťujete nepohodlie v intímnej oblasti, nesnažte sa liečiť voľne predajnými liekmi a produktmi „ženskej hygieny". Mnohé môžu príznaky ešte zhoršiť! 

Kedy už treba navštíviť lekára?

Ak sa váš vaginálny výtok v neskoršom štádiu tehotenstva zvýši, zmení farbu alebo konzistenciu, mali by ste svoj stav konzultovať s lekárom. V prípade vaginálneho krvácania je potrebné urýchlene kontaktovať lekára, pretože môže ísť o vážnejší problém, ako je potrat či problém s placentou. Niekedy však krvácanie značí pôrod, preto nikdy nerobte paniku, ale konajte uvážene!

Odporúčame aj: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní