Cola bylinka, odborne palina abrotanová či artemisia abrotanum maritima, je rastlinou, ktorá rozhodne stojí za povšimnutie. Vďaka nej si pripravíte svieže letné nápoje a lahodné šaláty.
Suchomilná trvalka, ľudovo nazývaná božie drievko, vás nadchne jedinečnou vôňou aj chuťou obľúbenej coly.
Liečivka zo Stredomoria
Palina brotán pochádza z oblasti Stredozemného mora. Cola bylinka je jedinečným izraelským kultivarom tejto rastliny.
Palina abrotanová je krík s jemnými zelenými čiarkovitými listami so strieborným nádychom. Dorastá do výšky 80-100 cm. Vzhľadom sa ponáša na kôpor.
Odporúčame: Betónový kvetináč: Efektný doplnok, ktorý si viete vyrobiť sami!
Pestovanie cola bylinky
Pestovať sa dá ako trvalka. Môže byť súčasťou kvetinového záhona i bylinkovej záhradky. V lete kvitne drobnými žltými kvietkami.
Palina by mala byť odolná proti mrazu až do -35 °C. Preferuje slnečné stanovisko alebo polotieň. Dariť sa jej bude v suchšej, dobre priepustnej pôde s dostatkom živín.
Zasadiť ju môžete aj do nádob, ktoré umiestnite na balkón alebo terasu. Na zimu je vhodné obaliť nádobu netkanou textíliou, aby korene rastliny zbytočne nepremŕzali.
Prečítajte si: Čučoriedky - superpotravina nielen pre mozog! Čím sú výnimočné?
Rozmanité spôsoby využitia
Ide o rastlinku, ktorá sa v ľudovom liečiteľstve používa pri poruchách trávenia a proti črevným parazitom. Jej vôňa odpudzuje mole zo skríň. Účinná je aj v boji proti voškám.
Vrcholové časti rastliny, teda mladé prírastky, sú vhodné na prípravu letných osviežujúcich nápojov. Cola bylinka postráda typickú horkosť ostatných druhov paliny.
Hoci v drinku ucítite charakteristickú vôňu kokakoly, rozdiel je v tom, že nápoj nebude mať typickú hnedú farbu. Výhodou je, že bude bez cukru a farbív.
Z bylinky si môžete pripraviť aj colový sirup. Ten pripravíte obdobne ako akýkoľvek iný sirup, teda pridaním cukru, kyseliny citrónovej a tepelnou úpravou.
Bylinku môžete aj usušiť, colová vôňa však už nebude taká výrazná. Silice obsiahnuté v rastline sú veľmi prchavé.
Cola bylinka je skvelá do ovocných šalátov, dresingov a zálievok k zeleninovým šalátom. Dochutiť ňou môžete aj nátierky. Môžete ňou ozdobiť aj dezerty.