TOP trvalky vhodné na slnečné stanovište: Tieto vydržia i extrémne sucho

TOP trvalky vhodné na slnečné stanovište: Tieto vydržia i extrémne sucho
  • 03.04.2023
  • Michaela Kožáková

Určite i vy máte na záhrade miesto, kde väčšinu dňa dopadá silné slnko. Aj tieto plochy vystavené plnému, celodennému slnečnému žiareniu môžu byť krásne, a to vďaka trvalkám, ktoré hravo zvládnu horúčavy a aj dočasný nedostatok vlahy.

Trvalky na plné slnko sú nielen odolné voči extrémným suchám a vysokých teplotám, ale dokážu byť i krásnou ozdobou vašej záhrady. Upútajú svojimi zaujímavými listami či atraktívnymi kvetmi. Do tejto skupiny rastlín patria nízke, vysoké trvalky či pôdopokryvné trvalky na slnko. Voňavá šalvia hájska, krásny kavyľ, exotická juka, výrazná rudbekia – ktoré ďalšie trvalky sa hodia na slnečné stanovište vo vašej záhrade?

Neprehliadni: Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?

Klinček

Zdroj: INSTAGRAM/plan.tography

Klinček

Pútavé klinčeky predstavujú nízke trvalky na slnko, ktoré môžete pestovať v skalkách, v záhonoch, ako balkónové kvety – jednoducho všade tam, kde je dostatok slnka. Klinčeky sú mrazuvzdorné, nenáročné a každého pestovateľa potešia krásnymi kvetmi. 

Tieto stálozelené trvalky so sivomodrými stonkami aj listami a voňavými kvetmi v odtieňoch bielej, fialovej a ružovej vytvárajú nápadité kvetinové koberce. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí klinček voňavý, klinček záhradný a klinček perovitý.

Levanduľa

Zdroj: INSTAGRAM/lavandasdellimay

Levanduľa

Táto bylina pochádzajúca zo Stredozemia, obľubuje teplé a slnečné miesta. Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina, ktorá nájde svoje využitie v domácej lekárničke, v kuchyni i v kúpeľni, je to aj krásne kvitnúca, vysoká trvalka na slnko, ktorá sa stane ozdobou každej záhrady.

Levanduľa je ideálna do radovej a skupinovej výsadby, ale patrí tiež medzi populárne trvalky na slnko do nádob. Od skorého leta až do jesene ponúka fialovú záplavu kvetov, ktoré vašej záhrade dodajú stredomorskú atmosféru.

Levanduľa je pestovateľsky nenáročná a pomerne odolná trvalka, ktorej sa najviac bude dariť na mieste, na ktoré dopadajú slnečné lúče aspoň 8 hodín denne.

Kvety a pastelovo zelené listy sa využívajú najmä pre svoje dezinfekčné, protizápalové a uvoľňujúce účinky. Levanduľu môžete sušiť, použiť ako dekoráciu do váz, urobiť si z nej čaj, olej alebo chutný levanduľový sirup.

Kokarda

Zdroj: INSTAGRAM/civanogrowers

Kokarda

Nádherné kokardy v odtieňoch žltej, oranžovej a červenej sa stanú dominantou vašej záhrady. Táto rastlina patriaca medzi kvitnúce trvalky na slnko odolá horúčavám i mrazom. Vyžaduje si však priepustnú a humóznu pôdu.

Kokarda dorastá do výšky 40 centimetrov. Počas leta a jesene vytvára veľmi nápadné, žiarivé kvety. Kokardy sú vhodné do trvalkových záhonov, ale aj na okraj chodníka. Sú tiež obľúbenými trvalkami do skalky na slnko. 

Pozri aj: Ako sa postarať o hortenzie po zime?

Čistec vlnatý

Zdroj: INSTAGRAM/rinaboiano

Čistec vlnatý

Suchomilná trvalka pochádzajúca z Kaukazu sa vyznačuje plstnatými šedozelenými listami, vďaka ktorým sa rastlina ľudovo prezýva „zajačie uši“. Ide o veľmi nenáročnú, mrazuvzdornú rastlinu, ktorá si  nevyžaduje žiadnu starostlivosť. Od júna do augusta kvitne drobnými fialovými kvetmi. Čistec preferuje slnečné miesta. Najlepšie porastie v suchšej, zásaditej a dobre priepustnej pôde. Dočasne znesie sucho aj vlhko. Vysádza sa na jar alebo na jeseň.

Čistec spestrí záhony vo vašej záhrade svojím kobercovým rastom a strieborným olistením. Hodí sa i do črepníkov na okno či terasu.

Rozchodník nádherný

Zdroj: INSTAGRAM/hobby.i.hagen

Rozchodník nádherný

Existuje množstvo druhov rozchodníkov a rozchodníkovcov rôznych veľkostí, farieb a tvarov. Rozchodník nádherný patrí medzi tie najkrajšie. Tento kultivar sa hodí najmä pre výsadby do rôznych záhonov. Rastlina odolá celodennému, priamemu slnku, horúčavám, ale i tuhým mrazom. Neprekáža jej ani pôda chudobná na živiny.

Rozchodník zaujme svojimi tučnými zelenými listami. Na jeseň kvitne krásnymi ružovo-červenými kvetmi, ktoré sa používajú na rez do kytíc.

Delosperma

Zdroj: INSTAGRAM/gardenofjoy813

Delosperma

Delosperma, nazývaná tiež poludňovka, je sukulentná skalnička pochádzajúca z Južnej Afriky. Táto exotická kráska patrí v poslednej dobe medzi vyhľadávané trvalky. Vďaka dužinatým listom je nenáročná na vodu. Kvety, ktoré pripomínajú sedmokrásky, sú väčšinou veľké a sú dostupné v širokej škále farieb. Táto odolná skalnička miluje slnečné lúče a svoje kvety otvára pri poludňajšom slnku. 

Delosperma obľubuje maximálne priepustný substrát. Pôda by mala byť piesočnatá, až kamenistá. Delospermu môžete pestovať v skalkách, na múrikoch, v štrkových záhonoch, v strešných výsadbách, dokonca vo vegetačných nádobách na balkónoch a terasách.

Echynacea

Zdroj: INSTAGRAM/rosengarten20

Echinacia purpurová

Echinacea je jednou z najkrajších kvitnúcich trvaliek na slnko. Táto nenáročná rastlina rozžiari vašu záhradu pastelovoružovými kvetmi na vysokých stonkách. Echinacea dokáže rásť aj v menej výživnej pôde a je tolerantná voči suchu a vlhku. 

Táto trvalka nie je len veľmi atraktívna, ale tiež liečivá. Najúčinnejšou a tiež najpoužívanejšou časťou echinacey je koreň. Menej sa využívajú kvety a vňať. Najlepšie sa hodnotné látky obsiahnuté v echinacei uvoľňujú vo forme tinktúry, ale môže sa piť aj ako čaj.

Táto liečivá rastlina pomáha hlavne pri chronických zápaloch kĺbov, lieči žalúdočné vredy, ťažkosti s prostatou, zápaly močových ciest, zápaly horných dýchacích ciest, ale aj alergické prejavy. Je tiež účinná pri rakovine čriev, pečene a žalúdka. Liečia sa ňou i ekzémy, lišaje, kŕčové žily, popáleniny, preležaniny alebo lupienka. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní