Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?

Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?
  • 23.03.2023
  • Michaela Kožáková

Okrasné jazierko s rybami a atraktívnymi vodnými rastlinami dokáže byť ozdobou každej záhrady. Či už sa rozhodnete pre malé jazierka, kúpacie jazierka do záhrady alebo biobazény, každé z nich bude zaujímavým prvkom vášho záhradného priestoru.

Najobľúbenejšími sú klasické záhradné jazierka, ktoré potešia všetkých záhradkárov a aj návštevníkov. Pre to, aby boli po celý rok krásne a čisté, vyžadujú si určitú starostlivosť. 

Ako sa postarať o záhradné jazierko na jar? Na čom by ste si mali dať záležať?

Neprehliadni: Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

1. Vyčistenie záhradného jazierka

Ako často čistiť záhradné jazierko? Malé záhradné jazierka je potrebné kompletne vyčistiť každých 5 rokov. Pri tých veľkých stačí raz za 10 rokov. Výnimkou je, ak je voda čierna, zapácha a je značne znečistená. Stáva sa to najmä vtedy, keď necháte popadané listy a zvyšky rastlín v jazierku hniť.

Hrubé nečistoty plávajúce po hladine pozbierajte jazierkovým podberákom. Dno jazierka povysávajte jazierkovým vysávačom. Ak ho nemáte, vezmite si drôtenú kefu a jemne vyčistite dno aj steny jazierka a následne ich vystriekajte hadicou. Nepoužívajte však žiadne čistiace prostriedky

Pre jazierko a jeho biologické prostredie nie je vhodné, ak sa celé vypustí a zase napustí novou vodou. Pokiaľ plánujete jazierko vypustiť, snažte sa aspoň 50 % vody zachytiť a vrátiť ju späť. 

Oveľa lepšou voľbou je výmena 25 % objemu záhradného jazierka čerstvou vodou. Ostatné už nechajte na filter. Túto výmenu však realizujte až keď voda v záhradnom jazierku dosiahne 12 °C. Aj počas sezóny je vhodné týždenne vymieňať 10 % objemu vody, čo udrží dusitany na prijateľnej úrovni a vaše ryby budú zdravé a šťastné.

Aby ste predišli znečisteniu vody v jazierku, mali by ste z nej nielen na jar, ale pravidelne vyberať plávajúce nečistoty, odumreté rastlinné zvyšky a nepríjemné riasy. To platí najmä pri záhradnom jazierku bez filtrácie. Vylovený nežiadúci materiál položte v blízkosti jazierka na kus fólie, aby sa malé vodné živočíchy, ktoré sa zachytili na rastlinách, mohli vrátiť do svojho životného prostredia. 

Aplikovať tiež môžete prípravok proti riasam. Riasy vedia totiž v jazierkach v záhrade narobiť veľa škody.

Ak vodu z jazierka vypustíte, skontrolujte aj izolačnú fóliu a opravte poškodené miesta. Ak je potrebné, zaobstarajte si novú fóliu do jazierka.

2. Kontrola technológie a hadíc

Po skončení ranných prízemných mrazov môžete nainštalovať technológiu. Pred namontovaním sa ale presvedčte, že filter aj čerpadlo do jazierka sú dôkladne vyčistené. Skontrolujte takisto či svieti kontrolka UV lampy. UV žiarivka by sa mala meniť každoročne, aby sa zachovala intenzita jej žiarenia, a tým odstraňovanie jednobunkových rias, ktoré spôsobujú zazelenanie jazierkovej vody. 

Čerpadlo rozoberte a očistite ho od vodného kameňa. Vyčistením rotora čerpadla predídete jeho zadretiu a následnej nefunkčnosti.

Pozornosť venujte i jazierkovému filtru. Hubky filtra dôkladne prepláchnite. Nezabudnite ich každé dve až tri sezóny vymieňať. Presvedčte sa, že voda v spojoch nekvapká a skontrolujte tiež samotnú hadicu či nie je na niektorom mieste po zime prasknutá.

Pozri aj: Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?

3. Starostlivosť o vodné rastliny v jazierku

Suché časti vodných rastlín, ako aj ich stonky z predchádzajúceho roka, odrežte tesne nad novými výhonkami a dajte ich do kompostu.

Skontrolujte i lekná. V apríli vytiahnite koše s leknami z hlbokej vody, kde prezimovali, a umiestnite ich vyššie. Tým podporíte rast nových výhonkov. Lekná budú bohatšie kvitnúť, keď ich budete hnojiť granulami, ktoré dostať v špecializovaných predajniach. Niektoré druhy, ktoré sa príliš rozrástli môžete v priebehu mája rozsadiť. 

Medzi obľúbené rastliny do jazierka patrí úzkolistá pálka, puškvorec trávolistý, dekoratívna močiarna gladiola či trsť obyčajná. Vhodné sú aj plávajúce vodné rastliny (nemali by pokrývať viac ako ½ hladiny). Zabezpečia rybám miesto pre úkryt pred priamym slnečným žiarením a zabránia prehriatiu najmä plytších záhradných jazierok. Tými najznámejšími je vodný šalát, rezavka aloovitá či vodný hyacint.

4. Ryby a ich kŕmenie

Vizuálne skontrolujte zdravie rýb. Skorá jar je najhoršie obdobie najmä pre ryby, pretože ich organizmus je veľmi oslabený, preto sú náchylné na rôzne ochorenia. Nebezpečenstvo predstavujú rôzne parazitujúce živočíchy, baktérie a vírusy. Ak sa na tele rýb objavia tmavé bodky, plesne, červené kožné fľaky, alebo keď sa správajú neprirodzene, mali by ste sa poradiť s odborníkmi. Posilniť imunitu rýb a zlepšiť kvalitu vody môžete tiež pomocou rôznych prípravkov. 

Keď teplota vody v jazierku vystúpi na 12 °C, môžete začať vaše ryby začať kŕmiť. Pri teplote 12 °C do 15 °C môžete do jazierka vysadiť aj ryby, ktoré prezimovali v teplejšom prostredí. Najobľúbenejšími rybami do jazierka sú koi kapre, červenica zlatá, lopatka dúhová, karas alebo jalec zlatý.

5. Nastavenie biologickej rovnováhy v jazierku

Na to, aby vaše záhradné jazierko bolo po celú sezónu zdravé, atraktívne a aby ste mu nemuseli venovať prílišnú starostlivosť, musíte v ňom nastaviť správnu biologickú rovnováhu. V tomto procese zohrávajú dôležitú úlohu štartovacie jazierkové baktérie, ktoré podporujú samočistiacu schopnosť jazierka. Znižujú tiež prítomnosť toxického amoniaku a dusitanov a stabilizujú celkovú biologickú rovnováhu v jazierku. 

Najrýchlejší a najefektívnejší účinok majú štartovacie baktérie v tekutej forme, ktoré sa vylejú do biologickej časti filtra.

6. Kontrola technických prvkov a dekorácií

Nezabudnite tiež skontrolovať chodníky, mostíky a iné zariadenia pri jazierku a odstrániť prípadné poškodenia spôsobené zimným počasím. Opravte tiež uvoľnenú kamennú dlažbu, nahnité stĺpiky a vykývané držadlá na zábradlí, aby ste predišli úrazom. 

Pozornosť venujte i dekoráciám, solárnemu osvetleniu a skontrolujte i stav jazierkových fontán, prípadne dokúpte nové. Pútavým prvkom je i vodopád do jazierka, ktorý vám budú závidieť všetci susedia. 

Pozri aj: Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?

Jazierko

Zdroj: PINTEREST/boredpanda.com

Jazierko

Zdroj: PINTEREST/cultivart.com.au

Jazierko

Zdroj: PINTEREST/t.me

Jazierko

Zdroj: PINTEREST/Instagram


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní