Vazektómia - klady a zápory

Vazektómia - klady a zápory

Túžite po aktívnom sexuálnom živote bez obáv zo splodenia potomka? Vazektómia so sebou prináša mnoho výhod, ktoré by ste mali poznať.

Čo je vazektómia a komu je určená?

Vazektómia je trvalá antikoncepcia určená pre mužov, ktorí už neplánujú ďalších potomkov, ale stále žijú aktívnym sexuálnym životom. Najčastejšie ju teda podstupujú muži, ktorí už majú deti a ďalšie neplánujú. Vazektómia u muža je chirurgický zákrok, pri ktorom sú preťaté semenovody a do ejakulátu sa tak nedostávajú žiadne spermie.

Odporúčame: Nevoľnosti v tehotenstve – prečo vznikajú a ako proti nim bojovať?

mužská sterilizácia

Zdroj: Envato Elements

Aké sú klady vazektómie?

  • Trvalá forma antikoncepcie

Hlavnou výhodou vazektómie je jej trvácnosť. Ide o trvalú antikoncepciu u muža, vďaka ktorej po troch až šiestich mesiacoch po zákroku nemusí partnerka užívať žiadnu formu antikoncepcie. Vďaka tomu ju nebude ohrozovať hormonálna nerovnováha, precitlivelosť, zmeny váhy alebo iné nepríjemné vedľajšie účinky antikoncepcie určenej pre ženy.

  • Intímnejší a príjemnejší sex

Vďaka vazektómii v ejakuláte muža nie sú žiadne spermie, teda ženu neoplodní a nemusí používať žiadnu mechanickú formu antikoncepcie, ako je napríklad prezervatív. Muži s vazektómiou sa zhodujú v tom, že bez mechanickej antikoncepcie je sex príjemnejší, intenzívnejší a prirodzenejší.

  • Rýchly a bezbolestný zákrok

Muži majú najväčší strach z bolestivosti tohto zákroku, je však pomerne rýchly a vykonáva sa v lokálnej anestéze, teda prebieha bez bolesti. Nie sú potrebné ani zdĺhavé predoperačné vyšetrenia a po zákroku môže odísť domov, nie je nutná hospitalizácia.

  • Žiaden vplyv na erekciu či libido

Jedinou zmenou po vazektómii je to, že v ejakuláte nie sú prítomné spermie. Libido, erekcia a hladiny hormónov sú u muža nezmenené.

Neprehliadni: Sušené slivky – aké majú účinky a ako z nich pripraviť pomocníka proti zápche?

vazektómia

Zdroj: Envato Elements

Aké sú zápory vazektómie?

Negatív tohto zákroku je skutočne málo, keďže ide o chirurgický zásah do tela, môžu nastať komplikácie ako pri každom inom zákroku lekára.

  • Žiadna ochrana pred chorobami

Vazektómia sa odporúča mužom so stálou partnerkou, keďže vazektómia nezabezpečuje žiadnu ochranu pred sexuálne prenosnými chorobami (HIV, syfilis a HPV) a preto sa pri viacerých sexuálnych partneroch odporúča naďalej nosiť prezervatív.

  • Následky vazektómie sú trvalé, nedajú sa vrátiť

Pred zákrokom je potrebné dobre si premyslieť, či skutočne neplánujeme ďalšieho potomka. Vhodným riešením je napríklad zamrazenie spermií, ktoré umožňuje splodiť vlastné dieťa aj po vazektómii.

  • Bežné zdravotné pooperačné komplikácie

Ako pri všetkých operáciách, aj pri vazektómii sa môže objaviť drobné krvácanie, krvné zrazeniny alebo krv v sperme. Operované miesto môže trochu opuchnúť a môže vzniknúť aj infekcia alebo citlivosť pri dotyku. Muži, ktorí podstúpili vazektómiu, sa však nemusia obávať, že by týmto zákrokom zvýšili riziko srdcových ochorení, rakoviny prostaty, rakoviny semenníkov alebo iných zdravotných problémov.

Zaujme ťa aj: Lieky na vysoký tlak – ako pomáhajú pri hypertenzii? Je možné vysoký tlak liečiť bez nich?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní