Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

Starostlivosť o záhradu prináša i množstvo zeleného záhradného odpadu. Niektorí záhradkári pália odpad v záhrade, iní ho vyhadzujú do kontajnerov určených na bioodpad, no mnohí z nich si zakladajú kompostéry a rastlinné zvyšky premieňajú na kvalitné organické hnojivo. 

Kompostovanie chráni životné prostredie a predstavuje účinný spôsob zbavenia sa záhradného odpadu. Ak záhradu nemáte, môžete si zaobstarať nádobu na kompost do kuchyne, vďaka ktorej sa vám podarí zmenšiť objem odpadu, ktorý z vašej domácnosti smeruje na skládky. Zároveň získate i hnojivo pre vaše izbové rastliny.

Samozrejme kompostovanie má svoje pravidlá a je dobré vedieť, ako založiť kompost, čo do neho dávať a čo do neho nepatrí.

Ak chcete dosiahnuť to, aby váš kompostér rýchlejšie pracoval, vyskúšajte si vyrobiť domáci urýchľovač kompostu. Ide o lacný, biologický a účinný prostriedok, ktorý za mesiac premení váš biologický odpad na záhradné hnojivo.

Neprehliadni: Zbavte sa pásavky zemiakovej! Vyskúšajte týchto 9 účinných trikov

Ako správne kompostovať?

Najdôležitejšiu úlohu pri kompostovaní zohráva surovinová skladba, pomer uhlíka a dusíka v kompostovanom bioodpade. Kým mäkký a vlhký zelený odpad je bohatý na dusík, suchý hnedý odpad obsahuje viac uhlíka.

Pri zakladaní kompostu uložte na spodok vrstvu hnedého odpadu (drevitý materiál ako lepenka, papier, popadané lístie, orezaný rastlinný odpad zo záhrady), ktorý umožní odtekanie nadbytočnej vody a prísun vzduchu. Následne môžete pridať prvú vrstvu mäkkého zeleného odpadu (rastlinný kuchynský odpad, pokosená tráva, burina). Tieto vrstvy potom striedajte.

Približne raz za mesiac váš kompost kvôli prevzdušneniu premiešajte. Pokiaľ je kompost príliš vlhký, pridajte doň vrstvu hnedého odpadu. Ak sa vám zdá, že váš kompost je veľmi suchý, pridajte vrstvu zeleného odpadu.

Čo nepatrí do kompostéru?

Nezabúdajte na to, že kompostér nie je odpadový kôš. Tieto zvyšky potravín do ňho určite nedávajte:

  • mäso, zvyšky mäsa, vnútornosti, ryby, uhynuté zvieratá, trus mäsožravých zvierat, kosti
  • mliečne výrobky
  • rastliny napadnuté škodcami, kôstky z ovocia
  • lieky, chemikálie a chemicky ošetrené zvyšky potravín
  • sklo, textil  plastové obaly, kovy, textil

Pozor, do nádoby na kompost by sa nemal pridávať ani akýkoľvek odpad, ktorý má príliš hrubú štruktúru a je veľmi veľký. Dôležitá je čo najjemnejšia štruktúra zmesi z dôvodu lepšieho rozkladu odpadu.

Pozri aj: Drevený popol: Ako ho využiť v záhrade? Poznáte tieto spôsoby?

 

Urýchľovač

Zdroj: Depositphotos

Ako si vyrobiť domáci urýchľovač kompostu?

Základný roztok (na 1 meter kubický kompostéru):

  • 1 liter teplej vody
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 500 gramov droždia

Všetky ingrediencie poriadne rozmiešajte a zmes nechajte 15- 20 minút odstáť. Keď droždie začne pracovať, pridajte do základného roztoku ďalšie mikroorganizmy v podobe jogurtu, mliečnej srvátky či lyžice džemu, miešaného v teplej vode do tekutého stavu či sladkého džúsu.

Vzniknutý roztok zrieďte s vodou v pomere 1:10. Každú z vrstiev pri ukladaní kompostu zalejte. Ak je kompost už položený, stačí do neho prepichnúť niekoľko priechodných otvorov a naplniť ich roztokom.

Čo je to vermikompostér?

Vermikompostovanie predstavuje kompostovanie pomocou dážďoviek, ktorého výsledným produktom je vermikompost. Celý princíp takéhoto kompostovania je založený na schopnosti dážďoviek premieňať vo svojom tráviacom trakte organickú hmotu, pričom vylučujú látky bohaté na živiny. 

Vermikompostér je niekoľko poschodová nádoba, ktorá sa umiestňuje priamo do kuchyne alebo kamkoľvek do interiéru.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE