Mandarínka calamondin: Nekupujte ju, vypestujte si ju sami doma v obývačke

Pestovanie citrusov na Slovensku obľubuje čoraz viac ľudí. Na vytvorenie ovocného sadu, ešte u nás nie sú dobré poveternostné podmienky, ale vďaka globálnemu otepľovaniu a čoraz väčším teplám v lete a miernejším zimám, to bude možno čoskoro realitou. 

Keď chcete prvýkrát experimentovať s citrusom, mandarínka calamondin je fajn voľba. Mandarínky majú radi všetci. Keby ste tak mali svoje vlastné, môžete sa všetkým pochváliť.

Mandarínka calamondin

Mandarínka calamondin sa pestuje ako okrasný strom, ale aj kvôli jej plodom. Pochádza z Filipín a Číny, odtiaľ bol dovezený okolo roku 1900 do USA. Pestuje sa ako stromček, bonsaj alebo ker. Calamondinu sa veľmi darí v bytových podmienkach alebo v zimných záhradách. Má husté stále zelené lístky, veľkosťou však trochu menšie ako ostatné citrusy. 

Najčastejšie dorastá do výšky cca 45 cm. Má nádherné malé kvietky, ktoré voňajú citrusovo. Plody sú žlto-oranžovej farby a dorastajú do veľkosti 3-5 cm. Ak ešte nie ste rozhodnutí, či si tento mandarínkovník zadovážiť alebo nie, mali by ste vedieť, že je veľmi odolný voči rôznym chorobám, ktoré bežne napádajú iné izbové rastliny.

Mandarínka Calamondin

Zdroj: Depositphotos

Calamondin pestovanie

Okrem vašej lásky a pozornosti, potrebuje tento stromček klasickú opateru, ako vaše ostatné izbové rastliny. Pokiaľ mu zabezpečíte slnečné stanovište, nekamenistú priepustnú pôdu a vhodné hnojivo, ktoré zabezpečí živiny, úplne bude stačiť keď ju budete pravidelne zalievať. Nezabúdajte ju polievať najmä v období, keď rodí mandarínky. Vtedy totiž potrebuje najviac vlahy. 

Ak ho budete pestovať vo vnútri, počas slnečných priaznivých letných dni ho môžete dať aj von. Dajte však pozor na náhle zmeny teplôt napríklad počas letných búrok. Najhodnejšie podmienky:

  • Slnečné stanovisko – aspoň 4 hodiny priameho slnečného žiarenia denne
  • Teplota v miestnosti – teplota pod 12 stupňov je pre ňu nepriaznivá. Ideál je 18 až 24 stupňov
  • Zalievajte pravidelne, ale neprelievajte rastlinu, aby vám nezhnili korene.
  • V miestnosti by mala byť dostatočná vlhkosť, aby vám neopadli kvietky ešte skôr, ako sa z nich stanú plody.
  • Hnojte organickým hnojivom na ovocné stromy.
  • Listy pravidelne utierajte od prachu a udržiavajte ich čisté.
  • Ovocie neotrhávajte, aby ste nepoškodili stonku, ale odstrihnite nožnicami.

Pre lepšiu rodivosť sa odporúča zadovážiť si dva až tri stromčeky naraz.

Mandarínka Calamondin a jej plody

Plody, ako sme už spomínali nebudú väčšie ako nejakých 4-5 cm. Nečakajte teda, kým narastú väčšie, lebo môžu zoschnúť. Takto doma pestované citrusy sa vyznačujú veľkým obsahom vitamínu C, ale aj kyslejšou chuťou.

Taktiež by ste mali vedieť, že takto doma pestované mandarínky nikdy nebudú mať krásne oddeliteľné mesiačiky, ako keď si ich kúpite v obchode. Plody môžete zavárať, použiť ich do drinkov, ako dekoráciu alebo do limonády. 

Odporúčame: Viete, ako sa vyhnúť roseniu okien?

Mandarínky

Zdroj: Depositphotos

Rozmnožovanie Calamondinu

Rozmnožovanie tejto mandarínky je možné klasickou formou, a to semienkami. Je to náročnejší a celkom zdĺhavý proces. Malinké kôstky (semienka) z mandarínok, zasaďte do zeme do črepníka, dajte ho na slnečné miesto a pravidelne opatrne zalievajte. Pôda musí byť priedušná, ideálne použite pôdu pre zakoreňovanie rastlín.

Druhým spôsobom je množenie odrezkami. Keď si budete stromček prestrihávať, aby sa vám tvorila krásna koruna, odrezky nevyhadzujte. Ponorte ich na pár sekúnd do prípravku na stimuláciu rastu a následne ich vložte do kvetináča s vhodnou pôdou tak, aby bol najnižší list z odrezku tesne nad pôdou.

Kvetináč musíte zakryť plastovým priesvitným vekom, aby ste si vytvorili mini skleník. Takto posadené odrezky vetrajte pol hodinu denne, ale nie viac. Do mesiaca by sa vám mandarínka mala zakoreniť.

Choroby a škodcovia Calamondinu

Jedným z hlavných dôvodov prečo je tento typ mandarínky taký super na pestovanie je, že nie je veľmi náchylný bežným chorobám. To však neznamená, že prežije úplne všetko. Opadávanie listov môže spôsobiť napríklad nadmerný prievan v miestnosti, nedostatok svetla alebo príliš horúco.

Ďalšie nástrahy sú choroby ako napríklad šupinatá huba, ktorá sa prejavuje povlakom na listoch. Povlak musíte potom z listov pravidelne utierať. Ďalej je to homóza, ktorá spôsobuje zažltnutie postupne celej rastliny. Riešením je napadnuté časti postupne vystrihávať. Ešte hrozí aj antraknóza, ktorá zase spôsobuje čierne a hnedé škvrny na listoch. Proti antraknóze môžete použiť roztok síranu meďnatého.

Dostupnosť Calamondinu

Ak si finálne chcete túto mandarínku zadovážiť, je dostupná takmer vo všetkých väčších záhradkárskych supermarketoch. Na jar a začiatkom leta ich určite nájdete aj v menších záhradkárstvach, ktoré máte vo svojom okolí. Cenovo sú tiež celkom dostupné, samozrejme, záleží či chcete strom, bonsaj alebo kríčkový typ.

Či už si zvolíte bonsaj alebo kríček, dúfame, že sa mu bude u vás páčiť a dariť a čoskoro sa budete tešiť z jeho krásnych plodov. Aby vás to nezmiatlo, mandarínku nájdete aj pod týmito názvami v latinčine - Citrus mitis, Citrofortunella mitis, Citrus madulensis.

Pozrite aj: Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE