RECEPT: Košíčky z vínového cesta z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Košíčky z vínového cesta z Pečie celé Slovensko
  • 19.02.2023
  • Redakcia .

Ak hľadáte inšpiráciu, čo pripraviť ako pohostenie pre návštevu alebo na domácu oslavu a nechcete opäť voliť klasiku v podobe obložených chlebíčkov, skúste tieto slané košíčky. Súťažiaca Janka z Pečie celé Slovensko ich pripravila v troch chutných verziách – s domácou pečeňovou paštétou, bryndzovou nátierkou a hráškovým krémom. Verte, že vaši hostia budú nadšení!

Suroviny na košíčky:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • Soľ
  • 7 PL bieleho vína

Pečeňová paštéta:

  • 500 g kuracej pečienky
  • 100 g maste
  • Soľ
  • Korenie
  • 250 g 33 % smotany na šľahanie
  • 200 g cibule
  • Brusnice

Hráškový krém:

  • 300 g hrachu
  • 300 g mascarpone
  • 200 ml 30 % smotany na šľahanie
  • Korenie
  • Soľ
  • Rozmarín
  • Tymian
  • Hrachové výhonky

Bryndzová pomazánka:

  • 150 g oravskej slaniny
  • 1 strednú cibuľu
  • 200 g bryndze
  • 150 g krémového syra
  • Soľ
  • Korenie
  • Bylinky

Postup prípravy košíčkov:

  1. Košíčky – suroviny dáme do misky a vypracujeme cesto, ktoré plníme do košíčkov. Pečieme 10 minút na 170 stupňov, vyberieme a necháme vychladnúť.
  2. Paštéta – cibuľu nakrájame a spolu s masťou dáme smažiť. Pridáme pečienku a pražíme domäkka. Zalejeme šľahačkou, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Do stredu košíčku dáme lyžičku brusnicového džemu a ozdobnou špičkou nazdobíme. Poukladáme mikro bylinky.
  3. Hráškový krém – do osolenej vody spolu s rozmarínom a tymianom dáme variť hrach domäkka. Scedíme trošku vody, ktorú necháme na pomixovanie. Prepasírujeme, okoreníme, pridáme mascarpone so šľahačkou a dobre premiešame. Naplníme vrecko a špičkou striekame vzor. Dozdobíme mikro bylinkami.
  4. Bryndzová nátierka – do hrnca dáme smažiť slaninu, ak je už trochu vypečená, vložíme cibuľu a smažíme do zlatista. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme bryndzu, krémový syr, soľ a korenie. Ozdobnou špičkou nastriekame do košíčkov a zdobíme bylinkami.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní