Smútivky: Ako sa ich spoľahlivo a nadobro zbaviť?

Smútivky: Ako sa ich spoľahlivo a nadobro zbaviť?
  • 20.02.2023
  • Michaela Kožáková

Všimli ste si aj vy mušky na izbových rastlinách? Trápia aj vás mušky v kvetináči? Otravné malé stvorenia, ktoré poletujú okolo kvetináčov dokážu poriadne liezť na nervy. 

Smútivky sú drobné čierne mušky s dĺžkou približne 3 – 4 mm. Určite sa vyskytli už aj u vás doma. Možno si lámete hlavu nad tým odkiaľ sa berú a ako si s nimi poradiť. Prinášame vám zopár tipov, ako sa zbaviť smútiviek a ako im zabrániť v tom, aby sa opätovne objavovali vo vašej domácnosti.

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Čo sú to smútivky?

Smútivky patria medzi hmyz, do radu dvojkrídlovcov, a teda sú príbuzné s bežnými muchami alebo komármi. V domácnostiach sú považované za bežných škodcov, ktoré málokedy vedia rastlinám vážne ublížiť. Smútivky sa veľmi rýchlo množia. Dospelá muška žije len týždeň a medzitým dokáže naklásť až 300 vajíčok, z ktorých sa počas 3 až 6 dní vyliahnu larvy. Za ďalšie 3 – 4 dni sa zakuklia a následne sa z nich vyliahnu mušky. Celý cyklus smútivky od vajíčka po dospelú mušku trvá 3 až 4 týždne.

Smútivky obľubujú vlhké a teplé prostredie. Akonáhle začnete substrát zalievať, z lariev sa vyliahne prvá generácia týchto mušiek. Tie začnú poletovať blízko rastliny a do substrátu kladú ďalšie a ďalšie vajíčka. Larvy smútiviek sa živia organickou hmotou z kvetináča, nepohrdnú ani korienkami a tkanivami mladých rastliniek.

Kde sa berú smútivky?

Smútivky si väčšinou donesieme domov spolu so substrátom alebo novými rastlinami. Preto je dôležité kupovať kvalitný substrát a zdravé rastliny. Je lepšie vyhýbať sa obchodným reťazcom s množstvom rastlín za dobrú cenu, kde sa hromadia a ľahko prenášajú rôzne škodce. Drobnučké larvy voľným okom nerozoznáme. Na to, že sme si priviezli domov aj nepozvaných návštevníkov, prídeme až vtedy, keď nám začnú poletovať všade navôkol.

Prevencia pred smútivkami

Mušky v byte nie sú veľmi príjemnou záležitosťou. Aby ste sa im vyhli, nakupujte kvalitnejšie substráty. Ak si zaobstaráte lacnejší, je dobré ho pred použitím preliať horúcou vodou alebo ohriať v pare a následne ho nechať poriadne preschnúť. Ak si prinesiete z obchodu novú rastlinku, nechajte ju pár týždňov pre istotu oddelenú od ostatných a sledujte, či sa na nej nevyskytnú smútivky. Je jednoduchšie zbavovať sa smútiviek v jednom kvetináči, než ich nechať rozmnožiť sa po celom byte či dome. 

Môžete tiež vyskúšať tento test: rozkrojte surový zemiak, umiestnite ho do substrátu a počkajte 48 hodín. Ak sa v substráte vyskytujú larvy smútiviek, potom sa objavia aj na zemiaku.

Pozri aj: Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!

Lepiace pásiky na mušky

Žlté lepiace podložky, ktoré zapichnete do kvetináča sú výbornými pomocníkmi, ale majte na zreteli, že vás smútiviek, respektíve ich lariev, nezbavia. Larvy totiž požierajú koreňový systém rastlín. 

Hlístice na smútivky

Parazitické hlísty napádajú larvy smútiviek žijúcich v pôde. Hlístice (označované tiež ako Nematódy) sa v pôde aktívne pohybujú a čuchom vyhľadávajú larvy. Do tela lariev sa dostávajú tráviacim či dýchacím ústrojenstvom, napadnuté larvy tak do niekoľkých dní hynú. V uhynutých larvách sa hlístice ďalej množia. Celý vývoj trvá 2 – 3 týždne. Tým je zaistená ochrana po dobu cca 6 týždňov. Hlístice aplikujte zálievkou alebo postrekom na dobre prevlhčenú pôdu skoro ráno alebo neskoro večer, aby sa obmedzil účinok tepla a priameho slnečného svetla. Aplikácia týchto mikroskopických pomocníkov je ekologická, jednoduchá a veľmi účinná.

Hnojivo proti smútivkám

Otravných smútiviek a ich lariev sa môžete zbaviť aj efektívnou cestou dva v jednom – hnojivom, ktoré zároveň pôsobí proti týmto otravným muškám. Okrem toho tento univerzálny pomocník tiež zlepšuje vitalitu rastlín, zvyšuje ich odolnosť proti chorobám a škodcom a zároveň obmedzuje tvorbu plesní na povrchu. 

Chemickým riešením je postrek na smútivky. Avšak, ani použitie chemických postrekov nie je 100 % účinné, no v prípade premnoženia smútivky sa stáva poslednou možnosťou. 

Domáce triky na smútivky

V boji proti smútivkám vyskúšajte zopár babských rád:

  • pri prvom výskyte smútiviek siahnite po škoricovej vode, ktorou zalejte rastliny. Jednoducho zmiešajte 2 litre vody s lyžicou škorice.
  • strúčiky cesnaku prerezaného na polovice zapichnuté do substrátu by mali odplašiť smútivky a zabrániť im klásť vajíčka.
  • do substrátu zapichnite 1 až 3 zápalky hlavičkou nadol podľa veľkosti črepníka. Môžete tiež vyskúšať primiešať drevený popol. 
  • najemno nasekanú petržlenovú vňať rozložte po povrchu substrátu. Fungovať bude aj zálievka z pŕhľavového výluhu. 
  • pri napadnutí menším počtom smútiviek vyskúšajte pokryť povrch substrátu tenkou vrstvou kremičitého piesku. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní