RECEPT: Slané dobroty s prosciuttom a sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Slané dobroty s prosciuttom a sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
  • 07.08.2022
  • Redakcia .

Rôzne slané pochúťky z kysnutého cesta sú skvelou voľbou na oslavu a rovnako prídu vhod ako pohostenie pre návštevu. Julka v relácii Pečie celé Slovensko upiekla tieto dobroty s talianskym prosciuttom, sušenými paradajkami aj medvedím cesnakom. Neváhajte ich ochutnať všetky. Hor sa do pečenia!

Suroviny na cesto:

  • 500 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 800 g polohrubej múky
  • 3 lyžičky soli
  • 1 dl oleja

Suroviny na plnenie:

  • 125 g Prosciutto
  • 210 ml Sušené paradajky
  • 10 lístkov Medvedí cesnak
  • Soľ, korenie
  • 100 g Masla
  • 1 žĺtko
  • Parmezán a údený syr

Postup prípravy slaných dobrôt:

Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky a pridáme doň droždie, takto si vytvoríme kvások. V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku. Zatiaľ si pripravíme naše náplne.

  1. Sušené paradajky pomixuje s medvedím cesnakom a štipkou soli.
  2. Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom.
  3. Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli.

Keď máme cesto, pripravíme rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme. Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko a poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom. Krájame to potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť.

Zdobenie: Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je hotovo.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní