Drevený popol: Ako ho využiť v záhrade? Poznáte tieto spôsoby?

Kúrite doma drevom? Mali ste cez víkend grilovačku alebo opekačku a ostala vám kopa dreveného popola? Počkajte, určite ho nevyhadzujte! Popol, ktorý vznikne pri spaľovaní biomasy, nemusí byť len odpadovým produktom. Môžete ho zužitkovať vo vašej záhrade, ktorá sa vám za to poďakuje. 

Drevený popol vzniká horením prírodného materiálu, a preto si uchováva vysoký podiel užitočných a cenných látok. Popol obsahuje minerály ako draslík, horčík, vápnik či fosfor. Predstavuje teda výživnú organickú hmotu, ktorú by bolo škoda len tak vyhodiť.

Využitie popola v záhrade má však určité zásady. Dôležité je, aby bol popol z nelakovaného dreva bez akýchkoľvek toxických látok, zbavený častíc z iných materiálov. Používať by sa mal v menších množstvách, aby nebol pre našu záhradu škodlivý. Ako teda využiť drevený popol v záhrade? Kde všade bude prospešný?

Neprehliadni: Exotické palmy na záhrade: Ako ich vysádzať a správne sa o ne starať?

Drevený popol ako hnojivo

Zdroj: Depositphotos

Drevený popol ako hnojivo

Drevený popol môžeme využiť ako ekologické hnojivo. Predtým si ho však musíme predpripraviť. Popol je potrebné preosiať cez sito s hustejšími okami. Jemný popol môžeme potom priamo použiť k rastlinám. 

Preosiaty popol môžete použiť aj do kompostu. Hrubšiu frakciu, nespálené časti, buď vyhoďte do komunálneho odpadu alebo rozhádžte napríklad ku stromom, kde nebude zavadzať a bude sa ďalej rozkladať. Kovové časti a iné zložky, ktoré vám ostali po preosiatí najskôr však odstráňte.

Drevený popol je ideálny pre ovocie, zeleninu a cibuľoviny, ktoré bežne pestujeme v našich záhradách, ako sú napríklad paradajky, papriky, tekvica, ale aj jahody, maliny či ríbezle. Popol je tiež výbornou výživou pre rastliny, ktoré majú rady vápnik. Medzi ne patria napríklad zemiaky, brokolica, mrkva, kapusta a zeler. Dajte si však pozor, aby ste ním neposýpali semienka rastlín.

Jemnú frakciu môžete porozhadzovať i na trávnik. Vplyvom vetra a vody sa časti popola postupne dostanú ku koreňom rastlín. Takýmto spôsobom trávnik získa živiny a vyváženú pôdnu mikroflóru. Na to, aby ste mali zdravý a krásny trávnik, nezabudnite tiež na pravidelnú vertikutáciu.

Drevený popol nepridávajte ku kyslomilným rastlinám, ako sú azalky, hortenzie, rododendrony, vres alebo čučoriedky. Tieto rastliny sú veľmi citlivé na zmenu pH pôdy a popol by im mohol uškodiť.

Popol využitie

Zdroj: Depositphotos

Drevený popol ako odstraňovač mastnoty

Popol má skvelé čistiace vlastnosti. Najmä popol z tvrdého dreva dokáže ľahko spracovať mastnotu a očistiť znečistené povrchy. Jednoduchým použitím handričky, ktorú namočíte do vody a potom v drevenom popole, vyčistíte niektoré znečistené povrchy. Následne ich ešte poriadne umyte vodou a pretrite. Takto môžete vyčistiť záhradné náradie, fúrik či krhly. Drevený popol je účinný aj na kovové predmety, predmety zo skla či striebra, takže svoje uplatnenie nájde i v domácnosti.

Dezinfekčné účinky dreveného popola

Dezinfekčné účinky popola sú už dlhé roky známe najmä v kruhu chovateľov. Chovatelia sliepok vytvárali tzv. popolisko, ktoré predstavovalo jamu, kam sypali popol. V nej sa sliepky mohli vyváľať a očistiť od rôznych cudzopasníkov a parazitov. Drevený popol tiež neutralizuje zápach, ktorý sa môže šíriť z kurínov či maštalí. 

Drevený popol proti slimákom

Popol v záhrade sa dá využiť aj ďalším praktickým spôsobom. Rôzny škodcovia, ako sú napríklad slimáky, ktoré nám ničia úrodu, jeho pach nemajú veľmi v obľube. Stačí, ak ho rozsypete okolo záhonov alebo rastlín, ktoré chcete chrániť.

Pozri aj: Jedlá burina: Ktoré divorastúce rastliny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Spôsoby, ako využiť popol

Zdroj: Depositphotos

Ak pridáte jednu až dve lyžice popola do záhradného jazierka, spomalíte tým rast vodných rias. Protišmykovú schopnosť dreveného popola môžete využiť vtedy, ak ním zľahka posypete zamrznutý chodník. Nevýhodou však je, že už pri slabšom snežení sa jeho účinok začne pomaly vytrácať. Drevený popol takisto zlepšuje kvalitu ílovitých pôd, ktoré sú ťažko obrábateľné a pôsobí na odbúranie pôdnej kyslosti rýchlejšie ako klasické vápenaté hnojivá. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE