Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

Každý z nás túži po modernej a štýlovej kúpeľni. Častokrát sa však pri plánovaní alebo renovácii tejto miestnosti orientujeme práve na dizajn a zabúdame na účelovosť a funkčnosť. Odtok pri sprchovom kúte, miesto na práčku, vaňa so zástenou, veľké sanitárne prvky, trendový, ale nekvalitný materiál podlahy - toto je len zlomok podstatných vecí, ktoré zostávajú v úzadí pri navrhovaní.

Hoci v kúpeľni netrávime veľkú časť dňa, ide o miesto, ktoré používame všetci, pravidelne, ráno či večer, po celý rok. Kúpeľňa nie je lacnou záležitosťou a takisto nejde o rozhodnutie na pár rokov. Na čo si dať teda pozor pri plánovaní kúpeľní? Ktorým najčastejším chybám sa vyhnúť?

Neprehliadni: Servis okien šetrí peniaze za energiu! Vieme, čo kontrola okien zahŕňa aj aká je jej cena

Chyby pri renovácii kúpeľne

Ani renovácia kúpeľne nie je jednoduchou úlohou a môže sa stať, že sa dopustíme niekoľkých chýb pri tomto procese. Medzi tie najčastejšie patria:

  • V túžbe a honbe za aktuálnymi trendami zabúdame na dostatok úložného priestoru.
  • Pri výbere zásuviek a osvetlenia dbajte na stupeň ochrany proti vlhkosti.
  • Riadenie sa nákladmi a nie kvalitou pri výbere materiálov v snahe šetriť na materiáli a získať nejaké to euro navyše.
  • Nepremyslený nákup „od oka“ bez merania a plánovania.

Batéria do kúpeľne

Medzi chyby pri plánovaní kúpeľne patrí aj výber správnej batérie. Mnohokrát sa stane, že vaše deti nedosiahnú na batériu alebo voda strieka mimo umývadla.

Premyslite si, či potrebujete nástennú batériu, ktorá sa umiestňuje na omietku, či obklad a najčastejšie sa používa ako vaňová batéria, batéria do sprchy alebo skôr stojankovú. Tá sa inštaluje priamo na umývadlo či bidet. Pri výbere batérie zohľadnite i dizajn umývadla či veľkosť vane. 

Neprimerané obklady do kúpeľne

Často ľudia do svojej kúpeľne vyberajú výrazné, vzorované a mnohofarebné obklady. Zabúdajú však na vybavenie kúpeľne v podobe koberčekov či iných doplnkov, ktoré v kombinácii s farebými obkladmi vytvoria chaotickú atmosféru.

Ak sa vám páčí ten istý typ obkladu a okrem stien ho chcete mať aj na zemi, preverte si, či sú vybrané dlaždice dostatočne odolné aj na zem. Rovnako, ak tie zo zeme chcete mať na stenách, nemali by byť príliš ťažké. V takýchto prípadoch sa určite poraďte s odborníkom.

Nesprávne osvetlenie do kúpeľne

Pri výbere osvetlenia do kúpeľne nebuďte zameraní len na dizajn, ale aj bezpečnosť. Kúpeľňové osvetlenie by malo vhodné na používanie vo vlhkom prostredí a zabezpečené proti vniknutiu vody.

Svetlo pri zrkadle, jasné stropné svetlo, svetlo v sprchovom kúte, svetlá nad umývadlom - s osvetlením do kúpeľne to veľmi nepreháňajte a na druhej strane to ani nepodceňujte. Výborným riešením sú podomietkové LED pásy, ktoré môžete umiestniť pod umývadlo, za zrkadlo či do výklenkov.

Pozri aj: Ako vybrať vešiak do predsiene? Na čo si dávať pozor?

Drevo

Zdroj: Depositphotos

Drevo v kúpeľni

Drevo predstavuje materiál, ktorý pôsobí prirodzene, veľmi príjemne a navyše nikdy nevyjde z módy. Ak sa rozhodnete pre drevené vybavenie kúpeľne v podobe dubových skriniek či dreveného obkladu, uistite sa, že drevo je dôkladne ošetrené. Takto sa vyhnete tomu, že o pár rokov budete ľutovať chýb pri rekonštrukcií kúpeľne a budete nútení renovovať a prerábať.

Nevhodné umiestnenie toalety

V poslednej dobe je spojenie toalety s kúpeľňou obľúbeným riešením v domácnostiach. Umiestneniu toalety v kúpelni však venujte dostatočnú pozornosť. Na toalete každý potrebuje mať súkromie. Nerobte z toalety najviditeľnejšiu vec v kúpeľni a určite ju neumiestňujte priamo oproti dverám. Dobrou voľbou je skryť toaletu za dvere alebo ju umiestniť na stranu tak, aby nebola pri otváraní dverí v kúpeľni úplne viditeľná. 

Ďalšie chyby pri prerábaní kúpeľní

  • Preplnenie malej kúpeľne - premyslite si, čo chcete mať vo vašej kúpeľni a v prvom rade sa zamerajte na to, aby priestor nepôsobil stiesnene.
  • Zabezpečenie dostatočného odvetrávania kúpeľne, najmä vtedy, ak ste vlastníkom bytu.
  • Myslite na praktickosť a funkčné zariadenie kúpeľne.
0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE