Servis okien šetrí peniaze za energiu! Vieme, čo kontrola okien zahŕňa aj aká je jej cena

Aj keď je vonku stále príjemne teplo, počasie je tento rok ako na hojdačke a zima tu môže byť veľmi skoro. Pri dnešných cenách energií a pri celkovom zdražovaní, si málokto z nás môže dovoliť únik tepla zbytočne von oknom iba preto, že okno zle tesní. Pokiaľ ste nikde doteraz servis okien neriešili, mali by ste nad tým popremýšľať

Keď sa vám začnú okná rosiť z vnútornej strany alebo medzi sklami, alebo vám cez okná fúka, už bývava väčšinou neskoro a nemusí to skončiť iba servisom. Oprava okien nie lacnou záležitosťou, takže radšej stavte na prevenciu a nebudete musieť mať hlavu v smútku za veľké účty.

Kvalitný servis okien vám zabezpečia profesionáli

Nevolajte si na servis okien kohokoľvek. V poslednej dobe podniká každý a nie každý sa naozaj vyzná. Vopred si pozrite, aké majú recenzie, kde majú sídlo a či majú aspoň webovú stránku. Ak tomu venujete trošku času, určite nájdete kvalitnú firmu s ktorou budete spokojný.

Väčšina firiem dnes robí základný servis okien. Podľa odborníkov, by sa taký servis mal vykonávať každé tri roky, plus naňho máte zo zákona záruku pol roka. Pokiaľ samozrejme nemáte nejaké závady, Každopádne tieto firmy zabezpečujú pozáručný servis okien. Kedy je nutný základný servis okien?

  • Každé tri roky, ako preventívne opatrenie, aby sa zabránili kompletnej oprave okien, ktorá je finančne náročná.
  • Pokiaľ máte pocit, že vám cez okná fúka a tým pádom vám uniká teplo.
  • V prípade, že sa vám rosia okná, napriek pravidelnému vetraniu.
  • Keď vám okno zadrháva, najmä v prípade moderných posuvných okien sa vám môže ľahko poškodiť kovanie.
  • Keď vidíte mechanické poškodenie na okne alebo na tesnení.

Pozáručný servis. Je bezplatná kontrola okien reálna?

Ak máte nový dom, nové okná máte ešte určite v záruke. Servis by mal byť teda zabezpečený firmou, ktorá vám okná zakladala. Pozáručný servis si už ale hradíte sami a musíte si zavolať extra firmu. Kompletný servis okien nie je desať - eurová záležitosť, ale naozaj je potrebný. Kontrola okien je vo väčšine prípadov bezplatná, pretože firmy dnes núkajú obhliadky zadarmo.

Takže ak si nie ste istí v akej kondícií sú vaše okná, bezplatná obhliadka a technik okien vás určite usmerní. Test tesnosti by mala byť samozrejmá vec. Pri cenníku plastových a hliníkových okien dnes naozaj iba zakrútite hlavou a radšej si dáte spraviť ten servis. Servis strešných okien je samozrejme potrebný tiež. Bojíte sa rozštelovania okien? Nemusíte sa báť. Profesionálne firmy vám to naozaj dajú dokopy.

Bude vás zaujímať: Životnosť plota je veľmi dôležitá. Rozhodnite sa správne a vyberte si ten najlepší pre vás

Servis plastových okien nie je náročný

Zdroj: Depositphotos

Aké servisné úkony môžete očakávať?

V prvom rade vždy pri objednávke firmy musíte povedať o aké okná ide a teda aj následný servis bude tomu prispôsobený. Servis plastových okien sa napríklad trošku líši od servisu okien drevených alebo hliníkových. V rámci servisu okien, ale musia byť dodržané základné úkony, za ktoré si konieckoncov zaplatíte.

Ak sa už pre servis rozhodnete dajte si spraviť servis okien a dverí. Servis vchodových dverí vám tiež pomôže s únikmi tepla a aj z hľadiska bezpečnosti je potrebné sa o dvere starať tiež. Aby vaše okná a dvere nestratili izolačné vlastnosti, je fajn robiť pravidelný servis. Základné servisné úkony sú tieto:

1. Nastavenie pántov okien

Pri dennodennej manipulácii alebo naopak nedostatočnom otváraní sa zvyknú pánty poškodiť alebo zadrhávať.

2. Odborné nastavenie okien

Okná vplyvom počasia rokmi pracujú. Preto je potrebné dotiahnuť vždy na správnych miestach tak, aby sa nepoškodzovali.

3. Kontrola a premazanie kovania

Aby išlo okno hladko, musí byť kovanie vždy premazané, aby nezačalo zadŕhať a nakoniec sa aj mechanicky nepoškodilo. Výmena kovania dosť nákladná záležitosť.

Odporúčame: Ako ochladiť byt alebo dom bez klimatizácie? Vyskúšajte tieto účinné triky

 

Servis okien najlepšie zabezpečia profesionáli

Zdroj: Depositphotos

Čo ak musíte spraviť kompletné opravy okien?

Všetko závisí od životnosti okien a teda pre aký materiál okien ste sa rozhodli. Je možné, že staršie okná budete naozaj musieť zaresrvisovať kompletne a veľa vecí vymeniť. Ale či už sa jedná o výmenu tesnenia alebo výmenu skla, určite vás to bude stáť menej ako montáž okien úplne odznova.

Mnoho vecí sa opraviť a zrepasovať dá a technik vám určite navrhne vhodné riešenie. Oprava plastových okien nie je napríklad taká náročná a ako oprava drevených okien. Výmena náhradného dielu na okne je niekedy najlepšie a najrýchlejšie riešenie.

Aké sú ceny servisných prác, ak si dám servis okien a dverí?

Všetko záleží od firmy, pre ktorú sa rozhodnete a typu údržby, ktorý vám technik navrhne. Základný servis sa väčšinou ráta na počet okien a navyše sa platí výmena tesnenia a iných náhradných vecí. Priemerne ale môžete rátať, že to bude pár stovák. Záleží od toho, koľko máte okien a dverí na servis.

Z našej redakcie máme orientačnú cenu na servis okien na rodinnom dome, kde sú tri klasické okná, tri veľké posuvné okná, jedny balkónové dvere a jedny vchodové dvere. Cena takéhoto servisu bola 200 eur. Berte to však iba ako orientačné číslo. Každá firma ma individuálne ceny a okná môžu byť v rôznom stave.

Pozrite aj: Poruchy umývačky riadu – vieme, ako si poradiť aj bez opravára!

Nastavenie okna, v niektorých prípadoch zvládnete aj sami

Zdroj: Depositphotos

Ako predísť oprave okien a ako si môžete pomôcť sami?

Bod číslo jedna je samozrejme prevencia. Okrem bežného trojročného servisu, si preventívne opatrenia viete zabezpečiť aj sami. Údržba okien nie je taká náročná, ako by sa prvý pohľad zdalo. Niektoré činnosti vám možno zaberú trochu času, ale ušetria kôpku peňazí. Čo teda môžete spraviť pre svoje okná?

1. Pravidelne ich umývajte a vysávajte špáry

Zabránite tomu, aby sa nečistoty dostávali do tesnenia, ničili vám rámy a celkovo znehodnocovali okno ako také. 

2. Kovania na okne si premazávajte raz do roka

Nepoužívajte na to však klasicky, univerzálny WD40, ale silikónové mazanie na kovanie, ktoré funguje aj sa aplikuje rovnakým spôsobom. Nezabudnite aj na horné a dolné časti okná, ktoré voľným okom nevidíte.

3. Nastavenie pántov zvládnete aj sami

Nastavenie pántov alebo ich dotiahnutie by ste mali zvládnuť aj sami. Ak ste aspoň trošku technicky zdatní. Nie však na všetkých typoch okien je to možné. Pozrite si aj inštruktážne videá, ako na to. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE