Chcete ušetriť? Skúste jednoduchý trik ako nastaviť okná na zimu!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je dôležité vedieť, ako nastaviť okná na zimu? Po montáži nových okien s nimi mnoho ľudí okrem otvárania a zatvárania iným spôsobom vôbec nemanipuluje. Zimný a letný režim na oknách má pritom svoje opodstatnenie.

V horúcich mesiacoch pomáha udržiavať v miestnostiach nižšiu teplotu, v chladnom počasí pomôže s kumuláciou tepla. S klesajúcimi teplotami a stúpajúcimi cenami za energie sa oplatí vedieť ako nastaviť plastové okná na zimu. Vyskúšajte skvelé tipy.

Výber vhodného režimu

Bežne predávané plastové okná je možné nastaviť do troch rôznych režimov. Okrem už spomenutých, teda letného a zimného, existuje aj tretí, takzvaný štandardný. Posledný menovaný je istým spôsobom univerzálny, a teda je možné ho využívať celoročne. Zvyšné dva dokážu výrazným spôsobom ovplyvniť teplotu v izbách.

Nastavením okien do zimného režimu izolujete teplo. Dovnútra preniká menej studeného vzduchu a zároveň menej teplého uniká von. Tento stav dosiahnete vďaka najtesnejšiemu možnému priblíženiu krídiel okien k rámu. Letný režim je opakom zimného. Okenné krídlo je k rámu pritlačené menej pevne, čo zaistí lepšiu cirkuláciu vzduchu v miestnosti. Zároveň sa priestor zbytočne neprehrieva.

Odporúčame: TOP 5 tipov ako správne vetrať, kúriť a zároveň šetriť peniaze!

ako nastaviť okná na zimu

Zdroj: Depositphotos

Zimný režim na plastových oknách

Zmena režimu okien spočíva v úprave nastavenia kovania na hrane otvoreného okenného krídla. To, či sa aj vaše okná dajú nastaviť želaným spôsobom, zistíte pomerne ľahko. Okno otvorte a hľadajte otvor pre šesťhranný kľúč alebo skutku, ktorou sa dá hýbať.

Tvar otvorov a tipy skrutiek pri niektorých modeloch od rôznych výrobcov sa môže jemne líšiť. Možnosti nastavenia si viete poľahky preveriť aj na webovej stránke predajcu okien či na oficiálnej infolinke distribútora. Na zmenu nastavenia sa využíva imbusový kľúč alebo skrutkovač.

Celý proces netrvá viac ako pár minút. Ako nastaviť plastové okná na zimný režim? Stačí ak skrutku otočíte o 90°. Budete cítiť, že ju jemne uťahujete. Letný režim nastavíte rovnakým spôsobom, pričom však otáčate skrutkou do opačnej strany. Cítiť by ste mali uvoľnenie.

Prečítajte si: Inteligentná domácnosť: 5 dôvodov, pre ktoré ju budete zbožňovať!

ako nastaviť okná na zimu

Zdroj: Depositphotos

Užitočné tipy v starostlivosti o okná

Je logické, že sa okná používaním opotrebovávajú. Zvyknete chodiť s autom do servisu? Tak prečo nedopriať potrebnú starostlivosť aj predmetom, ktoré vás chránia pred vrtochmi počasia, zásobujú vás slnečnými lúčmi a čerstvým vzduchom?

Ak máte pocit, že okná dobre netesnia, nedajú sa riadne otvoriť, zasekávajú sa alebo sa dokonca rosia, neváhajte sa obrátiť na odborníkov. Tí sa postarajú o servis a poradia vám, ako s oknami správne manipulovať.

Pravidelne okná umývajte. Nejde pritom len o čistotu skiel, ale aj rámov. Na nich sa často usádzajú prachové častice, ktoré sa môžu preniesť aj na kovanie. Škáry zase slúžia ako skrýša pre hmyz. Vo všeobecnosti však platí, že oknám, ktoré sa rosia, by malo pomôcť utiahnutie kovania.

Nezabudnite skontrolovať tesnenie. Skrutky môžete premazať neabrazívnym olejom. Zmeny v nastaveniach by sa mali robiť maximálne dvakrát za rok, aby neprišlo k poškodeniu alebo nadmernému opotrebeniu častí okien.

Pozri aj: Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE