Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!
  • 21.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Umývanie okien patrí medzi aktivity, do ktorých sa zväčša ľuďom veľmi nechce. Raz za čas sa však tomuto kroku nevyhne žiadna domácnosť.

Poradíme vám, ako to zvládnuť čo najefektívnejšie a bez toho, aby na oknách zostali šmuhy. Inšpirujte sa našimi tipmi a umývanie okien pre vás bude hračka!

Kedy umývať okná?

Mnoho ľudí čaká na pekné slnečné počasie bez mrakov, aby mohli umyť okná. Samozrejme, že dážď nie je žiadúci, avšak najideálnejšie je, ak je mierne pod mrakom.

Priame slnečné svetlo dopadajúce na okná urýchľuje schnutie vody a prípravkov na oknách, čím vytvára odlesky a šmuhy.

Ako začať?

Ak máte záclony alebo závesy, zveste ich a dajte prať. V prípade, že máte okenné žalúzie, zbavte ich prachu. Ideálne sú na to špeciálne čističe žalúzií alebo prachovky so štetinami. Keď sú žalúzie očistené, vytiahnite ich nahor.

Nasledovať by malo čistenie okenných rámov, parapetov a okolia. Vezmite do rúk metlu alebo vysávač a odstráňte pavučiny. Rámy pretrite navlhčenou špongiou, čím ich zbavíte prachu a iných nečistôt.

Vyskúšajte: TOP tipy ako využiť rastlinný olej doma i na záhrade

Prípravky a pomôcky na čistenie okien

Pri čistení okien musíte mať na pamäti, aký druh nečistôt sa chystáte odstrániť. Najčastejšie ide o prach, vodný kameň, trus vtákov, mastnotu alebo fľaky po hmyze.

Potrebovať budete vedro s teplou vodou, ktorú budete pravidelne meniť za čistú. Skvelými pomocníkmi sú špongia, stierka na okná, noviny, utierka z mikrovlákna, suchá handra a gumené rukavice.

Na trhu je dostupných množstvo prostriedkov na čistenie a leštenie okien. Skvelé sú však aj látky, ktoré máte doma. Viaceré pritom môžete vzájomne kombinovať.

Použiť môžete napríklad:

  • ocot: Umývanie okien v domácnosti vám uľahčí biely ocot, ktorý výborne odstráni vodný kameň zo skla. Je navyše ekologicky nezávadný a redukuje pachy. Stačí, ak do vedra s vodou pridáte 2 polievkové lyžice octu. Tekutinu môžete naliať aj do rozprašovača a striekať priamo na okná.
  • mydlo/prostriedok na umývanie riadu: Efektívnym prípravkom na umývanie okien je mydlová alebo jarová voda. Odstráni všetky druhy nečistôt. Pri príprave roztoku dajte pozor na veľké množstvo peny, tá totiž môže na oknách zanechať stopy. Pridať môžete aj trochu octu.
  • výluh z čierneho čaju: Čierny čaj obsahuje kyselinu trieslovú, ktorá je akousi náhradou octu, preto je z neho skvelý čistič okien. Pre príjemnú vôňu prilejte do vody aj trochu bežného čistiaceho prostriedku na riad.
  • vlasový šampón: Úžasný prípravok na umývanie okien si vyrobíte aj z vlasového šampónu. Vhodné sú šampóny z brezy alebo žihľavy, ktoré patria medzi lacnejšie. Spokojná teda bude aj vaša peňaženka. Šampón pridaný do vody odstráni mastnotu a špinu, ktorá sa na oknách usadila.

Inšpirujte sa: Hubka na riad: 6 spôsobov, ako ju využiť aj mimo kuchyne

Ako umyť okná?

Keď máte vyčistené rámy a okolie, prichádzajú na rad sklá. Najlepšie je na odstránenie hrubej špiny použiť hubku namočenú vo vodnom roztoku s vybranou látkou. Je na vás, či použijete ocot, mydlo alebo prípravky z obchodu.

Po sklách prechádzajte opakovane, až kým ich úplne nezbavíte špiny. Vodu pravidelne vymieňajte, ak je špinavá, zbytočne rozotierate nečistoty po celej sklenej ploche.

Prebytočnú vodu zo skiel jednoducho odstránite stierkou na okná. Po každom ťahu ju utrite dosucha.

S leštením vám pomôže suchá utierka z mikrovlákna. Výborné výsledky dosiahnete, ak s ňou budete robiť pohyb v tvare písmena S. Krásne čisté a lesklé budú okná aj vtedy, ak použijete novinový papier.

Odporúčame: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní