TOP tipy, ako udržať listy izbových rastlín lesklé a zdravé

TOP tipy, ako udržať listy izbových rastlín lesklé a zdravé
  • 23.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Snom každého pestovateľa izbových rastlín je, aby boli ozdobou interiéru. Aby rástli, kvitli a robili radosť každému, kto sa na ne zadíva. Často však pre nevhodné umiestnenie, nesprávnu starostlivosť alebo vplyvom rôznych iných faktorov začínajú rastlinky chradnúť. Mnohí si myslia, že stačí rastliny pravidelne zalievať, občas presádzať, a ak je to nutné, zbaviť ich škodcov. Toto všetko je, samozrejme, dôležité. Netreba však zabúdať, že nevyhnutnou súčasťou opatery je aj čistenie listov. Prinášame vám tipy, ako listy izbových rastlín správne zbaviť prachu a dosiahnuť ich zdravý vzhľad.

Nie všetky typy listov je vhodné utierať handričkou

Ak sa na listoch rastlín usadí prach, nevyzerá to esteticky. Rastlinky pôsobia zanedbane. Horšie však je, že vrstva prachu spomaľuje proces fotosyntézy a odparovania nadbytočnej vlhkosti. Je tiež vhodným prostredím pre škodcov a rôzne choroby. Listy najlepšie očistíte ručne, ideálne za pomoci mäkkého a navlhčeného kusu látky, vatového tampónu alebo špongie. Jemne prechádzajte od stonky po okraj listu a zotrite usadený prach.

Pred tým, ako sa pustíte do práce, posúďte či má vaša rastlinka vhodný typ listu na takýto zásah. Bez problémov dokážete utrieť prach z listov s hladkým, rovným a lesklým povrchom. Zvlnené okraje nie sú v tomto prípade prekážkou. Takýto typ listu majú napríklad krotón, tučnolist, fikus, difenbachia, palma, brečtan, monstera či filodendrón. Pri rastlinách s veľkými listami vám práca pôjde, takpovediac, od ruky. Pri menších listoch sa vyzbrojte dávkou trpezlivosti. Nezabúdajte, že listy treba očistiť nielen z vrchnej, ale aj spodnej strany.

Listy, ktoré sú krehké, majú na povrchu jemné chĺpky alebo ostne, nie je vhodné utierať. Ide napríklad o kaktusy, paprade, pelargónie či begónie. Na čistenie takýchto typov listov môžete použiť suchý štetec.

Odporúčame: Jedovatý izbový kvet difenbachia: Ako na jej bezpečné pestovanie?

čistenie listov handričkou

Zdroj: Shutterstock®

Nebojte sa rastliny osprchovať

Na zavlažovanie sa bežne využívajú rozprašovače vody. Hoci niektoré rastliny tento spôsob dodania vody zbožňujú, má to aj jeden háčik. Ak sa prach, ktorý bol na listoch, zmieša s vodou, vytvorí na povrchu vrstvu, ktorá obsahuje nečistoty a nie je vôbec prospešná. Raz za čas sa preto odporúča osprchovať listy rastlín vlažnou vodou. Prúd vody by mal byť jemný. Tento spôsob čistenia listov je vhodný pre rastliny s drobnými, vyrezávanými alebo husto rastúcimi listami. Substrát v črepníku počas sprchovania chráňte pred namočením. Použiť môžete fóliu. 

Odporúčame: Filodendron druhy a pestovanie: Kam ho v interiéri umiestniť?

čistenie listov banánovou šupkou

Zdroj: Shutterstock®

Lesklý vzhľad docielite aj pomocou prírodných látok

V špecializovaných predajniach sa dajú kúpiť prípravky, ktoré spôsobia, že listy sa budú lesknúť. Mnohé obsahujú výživu, ktorá preniká do rastlín cez listy. Niektoré rastliny však tieto prípravky neznášajú. Siahnuť môžete po jednoduchom, lacnom a ekologickom riešení.

Vyskúšať môžete napríklad šupku z banánu. Stačí z nej odstrániť hrubé vlákna. Následne vnútornou stranou šupky prejdite po povrchu listov. Okrem toho, že sa budú pekne lesknúť, doplníte rastlinke draslík, ktorý podporuje jej rast a efektívne spracovanie vody. Rovnaký efekt docielite aj v prípade, ak listy potriete pivom či zmesou mlieka a oleja. Listy fľakaté od tvrdej vody budú vyzerať úžasne.

Pozri aj: Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní