Jarné upratovanie podľa zásad Feng Šuej: Na toto treba myslieť

Jarné upratovanie podľa zásad Feng Šuej: Na toto treba myslieť
  • 18.03.2022
  • Darina Veen-Kaššová

Na konároch sa objavujú púčiky, zo zeme sa predierajú narcisy, rána sú svetlejšie a matka príroda nám pripomína, že život má svoje cykly.

Jar je podľa Feng Šuej obdobím, ktoré sa nesie pod vplyvom prvku dreva symbolizujúceho rast, nádej, obnovu, sviežosť, nové začiatky, zdravie a optimizmus. Svieži jarný vánok, slniečko a teplo nás vyzývajú, aby sme si po dlhých zimných mesiacoch naplnili domov novou, čerstvou a sviežou energiou.

Niekedy sme ale v živote tak zaneprázdnení, že sa k nášmu domovu správame akoby to bolo len miesto, ktorým práve prechádzame. Starostlivé zveľaďovanie domu patrí k základom Feng Šuej, pretože ako sa doma cítime do značnej miery ovplyvňuje zdravie, blahobyt a úspechy. Jarné upratovanie je užitočnou tradíciou a veľa ľudí sa jarnému upratovaniu vyhýba len preto, že nevedia, kde začať. V skutočnosti je to však celkom jednoduché. Najdôležitejšie je urobiť prvé kroky.

Rada Vám pomôžem zostaviť si malý plán a zoznam úloh, ktoré vám pomôžu upratať a vyčistiť každý kútik v dome.

ako na jarné upratovanie

Zdroj: Shutterstock®

Odstránenie nepotrebných vecí ako súčasť jarného upratovania

Prvým krokom je odstránenie všetkých zbytočných vecí. Oslobodíte sa takto symbolicky od vecí, ktoré Vás skľučujú. Skôr ako začnete, pripravte si niekoľko krabíc. Tu je to, čo potrebujete:

  • Kategória 1: Darovať/Vyhodiť – všetko, čo chcete darovať alebo vyhodiť, pôjde do týchto krabíc. Ak je toho tak veľa, že sa Vám to tam nezmestí, dajte ich vedľa na koberec a robte si priebežný zoznam.
  • Kategória 2: Opraviť – počas upratovania určite narazíte na predmety a veci, ktoré treba opraviť. Umiestnite ich zatiaľ do krabice a pokračujte v triedení. Nezačnite ich hneď opravovať.
  • Kategória 3: Odkladacia krabica – ak napríklad čistíte zásuvky v kuchyni a nájdete v nej nesprávne umiestnené náušnice, dajte náušnice dočasne do odkladacej krabice. Keď skončíte so zásuvkami, vezmite krabicu a vráťte všetko, čo v nej je, na správne miesta.

Počas upratovania majte nablízku pero a papier. Poznačte si priebežný zoznam úloh, ktoré Vám napadnú pri upratovaní a ku ktorým sa budete chcieť vrátiť, napríklad usporiadať rodinné fotografie. Keď skončíte, naplánujete si ich riešenie. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď si doma upracem a odstránim nepotrebné veci, hneď si všimnem  zmenu v ovzduší. Miestnosť mi pripadá svetlá a vzdušná, ako čerstvý jarný deň.

Milujem vône a esenciálne oleje a veľmi rada ich požívam. Po upratovaní dám do rozprašovača  pár kvapiek vonného oleja zmiešaného s vodou, napríklad levanduľu, šalviu, eukalyptus, citrón alebo rozmarín. Na zvýšenie energie je najlepšia pomarančova vôňa alebo mäta.

Praktické rady ohľadom jarného upratovania

  • Vyzametajte všetky kúty, odstráňte pavučiny zo stropu a stien v kuchyni, obývacej izbe, spálňach aj v kúpeľni.
  • Utrite prach zo spodnej strany stola a z každej stoličky. Oprášte knihy a drobnosti na poličkách, potom povysávajte a poutierajte podlahy.
  • Vyčistite každé zrkadlo, vrátane zrkadiel v kúpeľni, v spálni a vo vstupnej chodbe.
  • Poriadne umyte okná, vnútorné i vonkajšie a dajte vymeniť prasknuté alebo rozbité okenné tabule.
  • Vyperte záclony a nezabudnite poutierať aj garniže. Poriadne utrite prach z nábytku a všetkých predmetov.
  • Odsuňte pohovku a kreslá, povysávajte a vyčistite ich.
  • Vyperte posteľnú bielizeň v spálni, plachty a prikrývky, vankúše, vrátane poťahov na matrace. Ak máte hosťovskú izbu a posteľ sa už nejaký ten čas nepoužívala, očistite matrac a operte aj posteľnú bielizeň.
  • Staré uteráky a plachty, ktoré už nepoužívate, zaneste do zberu starého textilu.
  • Kuchynské utierky, malé koberčeky, kúpeľňové predložky a župany hoďte do práčky.

Odporúčame: Ako jednoducho osviežiť svoj domov na jar?

upratovanie domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Koberce a kuchyňa

Venujte pozornosť aj kobercom, po zime si zaslúžia očistu. Ak ich nechcete tepovať sami, objednajte si profesionálnu firmu. Z kuchyne vyhoďte poškodené a prasknuté taniere a poháre. Skontrolujte, či sa v nej nenachádzajú zásoby po dobe spotreby, ktoré bez milosti vyhoďte. Vyleštite sklenené poháre a vyčistite drevené dosky, ktoré používate na prípravu jedál.

Nezabúdajte na lekárničku

Vyčistite si lekárničku a vyhoďte všetky staré lieky. Skontrolujte si obsah domácej lekárničky – či máte naozaj všetko, čo je potrebné pre prvú pomoc.  

Pomôže Vám plán

Keďže rada plánujem, nikdy nezačínam jarné upratovanie bez plánovania. Začnem prehliadkou domu, zhodnotím, čo treba urobiť a zostavím si zoznam úloh a harmonogram. Zameriam sa hlavne na veci, ktoré nerobievam pravidelne.

Napíšem si, čo kedy chcem urobiť a dokončiť, čo zvládnem sama a k čomu potrebujem pomoc ostatných rodinných príslušníkov, manžela a dcéry. Nesnažím sa nikdy urobiť celé jarné upratovanie za jeden deň alebo dokonca za jeden víkend. Rozložím si úlohy na 2 alebo dokonca 3 víkendy tak, aby som bol hotová pred Veľkou Nocou a mohla s radosťou vítať sviatky jari v čistučkom domove.

Zaujme ťa aj: Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní