Sušiak na prádlo: Aké typy existujú a ako vybrať ten správny?

Sušiak na prádlo: Aké typy existujú a ako vybrať ten správny?
  • 16.01.2023
  • Michaela Kožáková

Poznáme to všetci – po pár dňoch nazrieme do koša na bielizeň a je znova plný. A keď sa ešte deti vrátia zo školského výletu alebo partner zo služobnej cesty, tak začínate premýšľať, kde asi sušiť tie kopy bieleho a tmavého prádla. Ak ešte vonku prší alebo máte malý byt, tak sušenie prádla môže byť celkom problém.

Našťastie však existujú šikovné a praktické riešenia, ktorými si môžeme uľahčiť vešanie a sušenie bielizne. V dnešnej dobe môžeme na trhu nájsť od samostatne stojacich, stropných, nástenných cez záhradné sušiaky až po doplnkové modely na uteráky. Ako však vybrať ten najvhodnejší sušiak na bielizeň? Na čo sa pri výbere zamerať?

Neprehliadni: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Výhody sušiaka na prádlo

Sušiak na prádlo by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Každý predsa potrebuje oprať špinavé prádlo a niekde ho aj vysušiť. Výhody sušiaka na prádlo:

  • praktické riešenie na sušenie prádla,
  • správne zvolený sušiak šetrí miesto,
  • výber z cenovo dostupných, ale aj kvalitnejších kúskov,
  • kvalitný sušiak poslúži aj niekoľko rokov.

Typy sušiakov na bielizeň

Ponuka sušiakov na bielizeň je dnes skutočne široká. Existujú rôzne veľkosti, prevedenia sušiakov určené do exteriéru alebo interiéru, do menších či väčších priestorov, vyrobené z niekoľkých druhov materiálu. Vyberať si môžete z vaňových, kúpeľňových, balkónových sušiakov či sušiakov na okno alebo zábradlie. Dobre poslúži aj vešiak na prádlo alebo šnúry na balkón. Aké ďalšie typy sušiakov na bielizeň si môžete zaobstarať?

Stojanový vešiak na bielizeň

Stojanový vešiak na bielizeň je známy aj pod pojmom pultový, pretože svojou konštrukciou pripomína stôl. Veľkou výhodou tohto druhu sušiaka je, že ho môžete ľahko zložiť, preniesť a uskladniť takmer kdekoľvek. Podľa kvality spracovania ho môžete preniesť aj na záhradu alebo balkón.

Do menších bytov alebo priestorov sa hodí vertikálna poschodová verzia sušiaka pripomínajúca regály. Takýto variant býva väčšinou pojazdný na kolieskach. Vďaka konštrukcii ťahajúcej sa do výšky šetrí priestor.

Stropný sušiak na bielizeň

Ďalším praktickým riešením do malých priestorov je stropný sušiak na bielizeň. Ten je však potrebné pripevniť pomocou vŕtačky, a to hneď dvakrát – nosnú časť a prichytenie šnúr, ktoré si podľa potreby ľahko stiahnete. Zväčša tento druh sušiaka slúži ako doplnkový variant na usušenie pár kusov bielizne. Zaobstarať si môžete i plne výsuvné varianty, napríklad nad vaňu, alebo aj stropný sušiak na balkón.

Vonkajší stojan na bielizeň

Ak máte záhradu, tak určite oceníte vonkajší stojanový sušiak. Vonkajší sušiak na bielizeň býva otočný a pevne ukotvený v zemi buď pomocou vrtu alebo zaliatím do betónu, preto nevýhodou tohto sušiaka je trvalé nemobilné umiestnenie. Na druhej strane výhodou stojanového sušiaka je veľké rozpätie pre veľa kusov bielizne.

Nástenný sušiak na bielizeň

Sušiak na prádlo na stenu je, rovnako ako aj stropné sušiaky, nutné navŕtať na stenu. Systém na vešanie bielizne sa u tohto typu líši, a preto je ťažké povedať, ktorý je najlepší. Do kategórie nástenných sušiakov patria zvinovacie, harmonikové, vysúvacie alebo aj teleskopické sušiaky na bielizeň.

Elektrický sušiak na bielizeň

Ako doplnkový pomocník skvele poslúžia elektrické sušiaky na bielizeň, ktoré pripomínajú špeciálne tvarované radiátory. Tento vyhrievaný typ sušiaka nájde svoje využitie najmä vo vlhkých bytoch, ale aj kedykoľvek mimo vykurovacej sezóny na usušenie vlhkého uteráka alebo kuchynskej utierky. V ponuke môžete nájsť i vyhrievané stojanové modely, ktoré je možné používať samostatne, alebo so zapojením do zásuvky.

Malé závesné vešiaky na menšiu várku bielizne

Jednoduchým variantom, ktorý je vhodný na sušenie spodnej bielizne alebo ponožiek, je závesný sušiak so štipcami. Svoje uplatnenie nájde i počas kempovania či cestovania. Tieto sušiaky majú malé rozmery, takže sa ľahko zmestia do batohu či kufra. Pomocou háčika ich zavesíte na strop či inú konštrukciu.

Pozri aj: Rozmiestnenie zásuviek a vypínačov: Na čo by ste určite nemali zabudnúť?

Ako vybrať správny sušiak na bielizeň?

Pri výbere sušiaka na bielizeň sa zamerajte na:

  • rozmery: veľké byty tento problém nemajú, ale pri menších priestoroch je potrebné premerať sušiak v rozloženom stave a na základe toho vybrať ten správny.
  • hmotnosť: myslite na to, že sušiak budete často prenášať.
  • skladnosť: sušiak pravdepodobne nebudete používať každý deň, preto je dobré zaobstarať si skladací sušiak, ktorý je možné uložiť na miesto, kde nebude prekážať.
  • materiál: vyberať si môžete z ocele, ľahkého hliníka a plastu. U vnútorných rozkladacích sušiakov môžu byť z kovu tiež šnúry. Vonkajšie modely sušiakov majú šnúry z textilu alebo z pogumovaného textilu, ktorý môžete jednoducho utrieť mokrou handričkou.
  • nosnosť: tá sa pri sušiakoch pohybuje v rozmedzí od 5 do 30 kilogramov. Najstabilnejšie sú sušiaky, ktoré sa montujú do steny alebo zeme.
  • cena: to, koľko zaplatíte za sušiak sa odvíja od kvality. Medzi tie najdrahšie patria záhradné sušiaky.
  • šnúry: mali by byť pevné a prispôsobené rozmerom sušiaka.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 10.02.23 20:11

HP
karma
107.00

Poučný článok. Ďakujem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní