Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete
  • 02.01.2023
  • Michaela Kožáková

V dnešnej dobe moderných technológií sa medzi nami nájdu i takí, ktorí namiesto mailov či textových správ nechávajú odkazy s prianím pekného dňa alebo s nákupným zoznamom. Robievate to aj vy? Ak áno, v tom prípade sú dvere vašej chladničky pravdepodobne preplnené rôznymi papiermi či ústrižkami, čo nie vždy vyzerá veľmi esteticky. 

Počuli ste už o tabuľovej farbe? Určite sa k vám už tento praktický a originálny nápad dostal. Ak aj vy radi zanechávate odkazy, premýšľate nad tabuľou pre vášho školáka alebo hľadáte spôsob, ako uľahčiť porady v práci, tak tabuľová farba je presne to, čo potrebujete. Kreslite, píšte si poznámky, odkazy, a to štýlovo a vkusne. Ako aplikovať tabuľovú farbu a kde všade sa hodí?

Pozri aj: TOP trendy pre interiérový dizajn ovládol minimalizmus!

Tabuľa

Zdroj: PINTEREST/stampinfool.com

Čo je to tabuľová farba?

Tabuľová farba predstavuje farbu so špeciálnym efektom, ktorá po aplikácii vytvorí tabuľový povrch, na ktorý je možné písať kriedou a opakovane ho zmývať jemnou handričkou. Jednoducho ide o farbu na stenu, drevo, kov, plasty či hladké tapety, ktorá umožňuje premeniť akýkoľvek povrch na popisovateľnú a mazateľnú tabuľu. 

Výhodou tabuľovej farby je jej odolnosť voči vode a oteruvzdornosť. Farba je tiež nehorľavá, priateľská pre okolie a ľudí. Neobsahuje žiadne rozpúšťadlá a je prakticky bez zápachu. Tabuľová farba je na báze vody, pomerne rýchlo schne a ľahko sa nanáša.

Ako nanášať tabuľovú farbu?

Predtým, ako sa pustíte do nanášania tabuľovej farby, kriedovej farby na drevo či kriedovej farby na stenu, podrobne si prečítajte návod na balení. Tabuľová farba vyzerá najlepšie na hladkom povrchu. Ak vaše steny majú textúru alebo nerovný povrch, mali by ste použiť brúsny papier na vyhladenie. Z povrchu steny odstráňte tiež nečistoty, prach, špinu a mastnotu. Ak je potrebné, vyplňte diery vhodným tmelom a prebrúste povrch steny. V prípade dreva odstráňte akékoľvek nerovnosti.

Farbu je vhodné nanášať ideálne moltoprénovým valčekom, inak sa môže stať, že vám po nanesení ostanú šmuhy. Tabuľovú farbu nanášajte z hora dole v približne 40 centimetrových pásoch. Najlepšie je, ak stenu alebo iný povrch natriete minimálne dvomi vrstvami.

Magnetickú farbu s obsahom feromagnetických čiastočiek môžete nechať ako finálnu vrstvu alebo ju premaľovať tabuľovou farbou, a tak zároveň môžete na stenu, skriňu či inú plochu písať, ale aj pripínať magnetky či fotografie z dovolenky. 

Jednotlivé vrstvy farby nechajte poriadne preschnúť, prípadne prvú vrstvu môžete jemne prebrúsiť brúsnym papierom alebo šmirgľom. Pred aplikáciou druhej vrstvy nechajte prvú schnúť aspoň 12 hodín.

Na stenu môžete písať približne po siedmich dňoch, ale presný časový údaj si prečítajte na balení. 

Neprehliadni: Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?

Izba

Zdroj: PINTEREST/fabien lefebvre photographe

Kam sa hodí tabuľová farba?

Tabuľová farba v kuchyni predstavuje nielen moderný a vkusný prvok, ale výborne poslúži aj ako vhodné miesto pre týždenný rozvrh, odkazy, zaujímavé recepty či obrázky vašich detí. 

Popisovateľná tabuľová farba sa skvele hodí aj do detskej izby, najmä v prípade, ak vaše deti veľmi rady kreslia a vám sa už nechce stále dookola odstraňovať zo steny výtvory a obrázky maľované pastelkami či ceruzkami. V detskej izbe sa čierna tabuľová farba na stene zmení na dobrého pomocníka pri učení. Vaše dieťa si na ňu môže zapísať všetko, čo si ťažko pamätá.

Tabuľovú farbu môžete využiť aj v kancelárii alebo v prípade home officu i doma. 

Tabuľová farba na stene

Zdroj: PINTEREST/Marleen Schwarz

Tabuľa

Zdroj: PINTEREST/tmoorehome.com

Home office

Zdroj: PINTEREST/ducksnarow.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní