Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka

Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka
  • 20.03.2022
  • Redakcia .

Žalúzie sú v slovenských domácnostiach veľmi obľúbené, ale radosť vám môže pokaziť to, keď sa jedného dňa na tieniacej technike niečo pokazí. Netreba hneď panikáriť a volať opravára. Niektoré vady na žalúziách zvládnete opraviť aj sama. A za pár minút. Ako na to? Prezradíme vám, ako si poradiť s najčastejšími poruchami vnútorných žalúzií.

Ako sa žalúzie poškodia

Žalúzie sú všeobecne celkom krehké a môžu sa poškodiť relatívne ľahko. Medzi najčastejšie dôvody poškodenia patrí nesprávna a neopatrná manipulácia, zlé zaobchádzanie, detské hry, vek žalúzií alebo zlá údržba.

Keď sú žalúzie dlho vystavené UV žiareniu, niektoré komponenty časom skrehnú a môžu sa zničiť alebo poškodiť. Dobrou správou je, že väčšina závad na žalúziách nepotrebuje odborníka, zvládne to aj primerane šikovný domáci majster. A myslite na to, že životnosť vašich žalúzií tiež predĺžite pravidelnou starostlivosťou a čistením.

Odporúčame: Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí

žalúzie

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie poruchy žalúzií

Existujú poruchy, ktoré sa na vnútorných žalúziách objavujú častejšie. Väčšinou stačí objednať náhradný diel a vymeniť ho.

Pretrhnutie ovládacej retiazky

Keď sa vám pretrhne retiazka, musíte žalúziu demontovať. Z horného profilu vyberiete základovú dosku a z nej vytiahnete ozubené koliesko. Vytiahnete prasknutú retiazku a navlečiete na koliesko novú. Retiazku spojíte spojkou a žalúziu namontujete späť.

Prasknuté vedenie žalúzie

Opäť musíte demontovať žalúziu. Potom prasknutú silonovú strunu odistíte a vytiahnete. Nový vodiaci silon navlečiete odspodu postupne každou lamelou tak, ako v nich bol roztrhnutý silon. Na spodok navlečiete napínací kolíček. Potom žalúziu primontujete späť na okno, silon napnete a zaistíte plastovým uzáverom. Nakoniec nasadíte bočný kryt.

Pozri aj: DIY veľkonočné dekorácie z konárov stromov – to musíš vyskúšať!

oprava žalúzií

Zdroj: Shutterstock®

Poškodené lamely

Tu záleží na tom, aké lamely máte. V prípade nutnosti výmeny je najlepšie zavolať odborníkov alebo napríklad hodinového manžela, ktorý lamely vymení.

Prevencia je kľúčová

Ak chcete, aby vám žalúzie vydržali čo najdlhšie v skvelej forme, myslite v prvom rade na prevenciu. Tá v tomto prípade spočíva v správnej a pravidelnej starostlivosti a údržbe. Žalúziám hrozí predovšetkým prach usadzujúci sa na lamelách. Na čistenie lamiel je možné používať všetky druhy čistiacich prostriedkov, ktoré sú riediteľné vodou. Nikdy nepoužívajte akékoľvek drôtenky, prípravky s drobnými čiastočkami piesku alebo organické rozpúšťadlá.

Neprehliadni: Ako ušetriť na kúrení? Vyvaruj sa týchto 5 chýb!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní