Ako na zateplenie fasády?

Pri rozhodovaní sa o zateplení fasády máte na výber medzi dvoma základnými systémami: kontaktným a odvetraným. Je dôležité dôkladne zvážiť ich výhody a nevýhody, aby ste mohli vybrať ten najvhodnejší pre váš dom.

Okrem toho je dôležité venovať pozornosť aj detailom, ako je zateplenie sokla, ktorý často prehliadame, ale má významný vplyv na celkovú efektívnosť izolácie fasády. Ak máte záujem, radi vám pomôžeme zistiť, ktorý systém je pre vás ten správny a ako dosiahnuť optimálne výsledky pri zateplení vášho domu.

Odporúčame:  Kedy je čas na servis alebo výmenu okien a dverí?

Systém zateplenia

Metóda kontaktného zateplenia je tradičným spôsobom EPS izolácie, ktorý umožňuje vytvorenie súvislej izolačnej vrstvy bez vzniku tepelných mostov. Okrem toho je jednou z výhod tohto systému nižšia cena oproti odvetranému zatepleniu, čo z neho robí ekonomicky výhodnejšiu možnosť.

Ďalšou výhodou kontaktného systému je možnosť výberu z rôznych typov finálnych omietok s rozmanitou štruktúrou a farebnosťou, čím si môžete prispôsobiť vzhľad vášho domu podľa vašich preferencií a štýlu. Pred rozhodnutím sa však odporúča poradiť sa s odborníkmi, aby ste zvolili najvhodnejší spôsob zateplenia pre váš konkrétny dom.

Ako na vonkajšie zateplenie domu

Zdroj: Depositphotos

Zateplenie budovy - exteriérové

Exteriérové zateplenie budov pomocou kontaktného systému je jedným z najbežnejších spôsobov izolácie. Tento celistvý systém pokrýva fasádu bez prestávok, čo zabezpečuje elimináciu tepelných mostov a zároveň ochranu budovy pred teplotnými výkyvmi - v zime sa minimalizuje premrznutie konštrukcie, zatiaľ čo v lete sa zabráni prehrievaniu. Okrem toho zachováva tepelnú hmotu muriva, čo významne prispieva k udržaniu tepelnej pohody v interiéri.

Pre tepelnú izoláciu sa často využívajú tvrdené dosky minerálnej vlny alebo penový polystyrén. Je dôležité poradiť sa s odborníkmi pri výbere najvhodnejšej izolačnej technológie pre vašu budovu, aby sa dosiahol najlepší výsledok v zmysle energetických úspor a komfortu.

Vnútorné zateplenie budovy

Interiérové zateplenie budovy pomocou kontaktného systému je vhodné najmä tam, kde nie je možné izolovať budovu zvonku, ako napríklad u pamiatkovo chránených objektov. Avšak hlavnou nevýhodou tohto systému je horší tok tepla v konštrukcii, čo vedie k narušeniu teplotnej stability miestnosti - teplota sa rýchlo zvyšuje pri vykurovaní, ale po vypnutí vykurovania povrchová teplota stien rýchlo klesá.

Tepelné mosty môžu byť ďalším problémom, keďže izolácia môže byť prerušená vodorovnou konštrukciou, avšak tento problém je možné čiastočne riešiť pridaním izolácie aj na strop a do podlahy. Dôležité je si uvedomiť, že interiérové zateplenie nevyrieši problém premŕzania a nestálosti teplôt v nosnom murive budovy, čo je dôležité brať do úvahy pri voľbe izolačného systému.

Zateplenie podlahy

Zdroj: Depositphotos

Sposob zateplenia cez odvetranie

Odvetraný systém zateplenia sa vyznačuje tým, že vrchná vrstva odoláva poveternostným vplyvom, nasleduje vetraná vzduchová medzera a až potom tepelná izolácia a ostatné konštrukčné prvky spolu s nosným murivom. Jeho veľkou výhodou je trvalé odvádzanie vlhkosti z povrchu izolácie, čo robí tieto fasády ideálnymi aj pre rekonštruované domy so zvýšenou vlhkosťou.

Stavebníci ocenia, že montážne práce nie sú ovplyvnené vonkajšou teplotou, a taktiež moderný a estetický vzhľad týchto fasád. Pri odvetranom systéme sa na zateplenie často používa minerálna vlna s vyššou tepelnou účinnosťou ako pri kontaktnom systéme a tiež sa vyznačuje vysokou akustickou účinnosťou.

Zateplovacie systémy

Zdroj: Depositphotos

Použitie roštov bez mechanického kotvenia

Inštalácia dosiek minerálnej izolácie do roštov bez použitia mechanického kotvenia je možná pri použití drevených alebo kovových roštov, ktoré majú vzájomnú vzdialenosť približne 60 cm. Pri tejto metóde je vhodné vkladať dosky minerálnej izolácie bez použitia mechanických spojov. Ideálnou voľbou pre túto aplikáciu je stredne tuhá minerálna vlna z kamenných alebo sklenených vlákien, ktorá sa ľahko prispôsobí a zapadne do roštov, čím zabezpečí efektívnu izoláciu. Pri výbere izolačného materiálu je dôležité zvážiť jeho schopnosť udržať teplo a zabrániť tepelným stratám v budove.

Vkladanie roštov s mechanickým kotvením

Pri umiestňovaní minerálnych dosiek do zvislých alebo vodorovných roštov s vzájomnou vzdialenosťou 1 až 1,2 metra je nevyhnutné zabezpečiť mechanické kotvenie jednotlivých dosiek. Je dôležité poznamenať, že minerálne dosky používané v odvetraných systémoch fasád môžu mať nižšiu tuhosť ako klasické dosky určené pre kontaktné systémy, ale majú výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Pri fasádach s oddeleným vrchným plášťom je možné izoláciu jednoducho nabaľovať na tŕne, ktoré sa následne stabilizujú ochrannou omietkou. V tomto prípade sa zvyčajne používajú izolačné dosky s dostatočnou tuhosťou na zabezpečenie stability a účinnosti izolácie.

Pozri aj: Najväčší showroom tehlových obkladov v strednej Európe nájdete v Bratislave

zateplenie sokla domu

Zdroj: Depositphotos

Zateplenie sokla

Zateplenie soklovej časti budovy predstavuje kľúčový aspekt konštrukcie a je aplikované pri stenách izolovaných kontaktným alebo odvetraným systémom. Tento detail si vyžaduje osobitnú pozornosť a starostlivosť, pretože je vystavený vysokým nárokom. Sokel nie je len časťou budovy nad terénom, ale zohráva dôležitú úlohu aj nad každou horizontálnou konštrukciou (napríklad nad balkónmi, terasami alebo rímsami), kde je potrebné riešiť odolnosť voči vlhkosti a mrazu.

Správne riešený sokel zabraňuje premrznutiu základov a podložia pod stavbou, redukuje tepelné straty a minimalizuje kondenzáciu v mieste pripojenia základov na murivo, čím sa predchádza vzniku plesní. Izolácia sokla sa často aplikuje do hĺbky, kde sa zem nezamŕza, čo zvyšuje trvanlivosť základov až o 80 cm pod úroveň terénu. Jednou zo značných výhod je možnosť spoľahlivého spojenia hydroizolácie so tepelnoizolačnou doskou, čo je v prípade nezatepleného sokla problematické. Sokel predstavuje kritický detail nielen pri nezateplených stavbách, ale aj pri tých, ktoré už boli zateplené, často sa však naň zabúda.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE