Kedy je čas na servis alebo výmenu okien a dverí?

Okná a dvere sú dôležitou súčasťou domácnosti. Zohrávajú úlohu pri energetickej efektívnosti a úrovni pohodlia vášho domova počas celého roka. Ako každá iná súčasť domu či bytu si vyžadujú údržbu, aby sa zabezpečil ich optimálny výkon. Kedy je však čas na servis okien či dverí? A kedy je už treba zvažovať výmenu? Odpovede na tieto otázky rozoberáme v tomto článku.

Okná a dvere sú jednou z najdôležitejších súčastí každého domu či bytu. Od ich stavu sa odvíja nielen energetická hospodárnosť, ale aj bezpečnosť a zdravie ovzdušia v domácnosti. Je prirodzené, že časom a používaním dochádza k ich opotrebovaniu. Stav okien a dverí tiež ovplyvňujú aj poveternostné faktory, vlhkosť či UV žiarenie.

Ak sa však okná či dvere poškodia, existuje vysoká pravdepodobnosť, že nebudú správne fungovať. Tým pádom môžu ovplyvniť nielen výšku vášho účtu za energie, ale aj kvalitu vzduchu, ktorú doma dýchate. Tak napríklad, poškodené okná či dvere môžu stáť za zvýšenou vlhkosťou vo vašej domácnosti, čo môže mať za dôsledok vznik plesní. Tie určite kvalite vzduchu neprispievajú, práve naopak, môžu vyvolať dýchacie ťažkosti či zhoršiť alergiu alebo astmu. 

Starostlivosť o okná a dvere je preto veľmi dôležitá, aby sa zabezpečilo ich optimálne fungovanie. Vedieť, kedy je čas na servis alebo výmenu okien a dverí, môže z dlhodobého hľadiska ušetriť peniaze a zvýšiť pohodlie a bezpečnosť našich obytných priestorov.

Najčastejšie problémy s oknami či dverami

Tu je niekoľko znakov, ktoré naznačujú, že je čas na servis alebo výmenu okien a dverí:

Únik vzduchu

Prefukovanie okolo okien a dverí naznačuje, že mohlo dôjsť k poškodeniu tesnenia. To môže mať za následok zníženie energetickej účinnosti domova a zvýšenie nákladov na vykurovanie či ochladzovanie. Na zistenie miesta, cez ktoré prefukuje, môžete vyskúšať test s horiacou sviečkou. Pomaly prechádzajte popri ráme okna či dverí so sviečkou a na miestach, kde plameň bude blikať, dochádza k prefukovaniu.

Odporúčame: ​Kedy je treba rastliny presadiť? Pozor na týchto 5 znakov!

servis dverí

Zdroj: Depositphotos

Ťažkosti s otváraním a zatváraním

Okná a dvere, ktoré sa lepia, zasekávajú alebo sa ťažko otvárajú a zatvárajú, môžu mať problémy s rámom, pántami či koľajnicami. Ak tieto ťažkosti pretrvávajú, môže to naznačovať štrukturálne zmeny či deformácie. K tým často dochádza pri drevených oknách a dverách, pretože tým, že drevo je prírodný materiál, môže reagovať na poveternostné podmienky zmenou tvaru či objemu.

Kondenzácia a vlhkosť

Kondenzácia medzi okennými tabuľami alebo na vnútornom povrchu môže naznačovať zlyhanie tesnenia. To vedie nielen k spomínanému zníženiu energetickej účinnosti, ale aj k potenciálnemu poškodeniu okien a dverí vodou. Nahromadená vlhkosť okolo okenných rámov alebo na podlahe pod dverami poukazuje na netesnosti, ktoré môžu viesť k vzniku plesní a hnilobe, ak sa včas neriešia.

Viditeľné poškodenia

Praskliny, pukliny, napučanie či iné viditeľné poškodenia okien a dverí sú znakom opotrebovania a môžu ovplyvniť funkčnosť a štrukturálnu integritu týchto častí domácnosti. Poškodené rámy môžu tiež ovplyvniť správne fungovanie pántov, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť domácnosti.

Zvýšený hluk

Okná a dvere, ktoré neblokujú vonkajší hluk tak účinne ako predtým, môžu mať poškodené tesnenie alebo nedostatočnú izoláciu.

Odporúčame: ​Ako využiť kávovú usadeninu v domácnosti? Vyskúšajte TIETO účinné spôsoby

výmena okien

Zdroj: Depositphotos

Čas na servis dverí a okien

Servis dverí a okien prichádza na rad vtedy, keď ste na vašich oknách spozorovali niektorý z vyššie popísaných problémov. Servis okien a dverí rieši najčastejšie práve spomínané problémy, ako je  nedostatočné tesnenie, poškodenia kovania či zlá pohyblivosť okien a dverí.  Servis dverí a okien vám môže pomôcť s bežnou údržbou, ale aj zložitejšími opravami. Najčastejšie ide o činnosti, ako je napríklad čistenie a mazanie kovania, oprava či výmena tesnenia ale aj správne nastavenie prítlaku okien.

Tieto menšie problémy sa často dajú vyriešiť bez nutnosti výmeny okien či dverí. Keď už opravy ale nie sú postačujúce a problémy s oknami či dverami naďalej pretrvávajú, možno je na čase zvážiť výmenu okien či dverí. Pri rozhodovaní sa o výmene okien alebo dverí môžete zvážiť faktory, ako je vek, stav, energetická účinnosť, ale aj estetické preferencie. Profesionáli v oblasti servisu okien a dverí dokážu tiež ohodnotiť stav vašich okien a navrhnúť správne riešenie.

Pri dôkladnom preskúmaní môžu určiť, či sa ešte okná alebo dvere oplatí opravovať, alebo už je načase pristúpiť k výmene. Ak sa rozhodujete pre výmenu okien alebo dverí, môžete zvážiť ich modernizáciu na energeticky úsporné, ktoré vám časom môžu výrazne znížiť náklady na energie.

Servis okien a dverí tiež môže byť aj prevenciou, ktorá zvýši odolnosť okien a dverí a tým pádom predĺži ich životnosť bez nutnosti nákladných opráv. Môžete sa na tieto služby obrátiť v pravidelných intervaloch, a tak dopriať vašim oknám a dverám pravidelnú kontrolu a starostlivosť, ktorá môže pomôcť prísť na problémy ešte skôr, než sa stihnú rozvinúť do väčších poškodení.

Okná a dvere zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečení pohodlia, bezpečnosti aj energetickej účinnosti vašej domácnosti. A nielen to, od ich stavu sa odvíja aj kvalita ovzdušia, ktorú doma máme. Rozpoznať známky opotrebovania a poškodenia na oknách či dverách, môže pomôcť včas zachytiť problémy  a predísť ich zhoršeniu. Servis okien a dverí pomôže s pravidelnou kontrolou a prípadnými opravami, aby sa zabezpečila optimálna funkčnosť a dlhá životnosť okien a dverí.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE