Odhalila zima deficit plastových balkónových dverí? Čo robiť?

Zima je pre tepelnú účinnosť našich domovov veľmi často náročným testom. Veľmi podobne a rovnako „dobre“ však chladné a mrazivé dni preverujú aj tesnenia okien a dverí. Problém však nastáva v momente, ak sa takáto situácia dotýka plastových balkónových dverí na byte. 

Tie sú často konštrukčne nedostupné a na jednoduchú opravu alebo výmenu komplikovanejšie. To však ani zďaleka neznamená, že by ste sa mali zmieriť s nepríjemným deficitom týchto častí nehnuteľnosti a prečkať zimu v niekoľkých vrstvách oblečenia.

Pozri aj: Najlepšie spôsoby na zazimovanie vonkajších žalúzií - vieme, ako na to!

Nedostatočné tesnenie alebo poruchu na balkónových dverách je možné odstrániť niekoľkými spôsobmi, s ktorými vás teraz zoznámime.

Kedy je čas na nové plastové balkónové dvere?

Ak vo svojom milovanom byte pri veľkých vonkajších mrazoch pociťujete prúdenie chladnejšieho vzduchu, môže to naznačovať problém s tesnením. Najjednoduchším riešením tohto problému preto je, skontrolovať jeho stav a v prípade vážnejšieho poškodenia alebo opotrebovania ho jednoducho vymeniť.

Aj kondenzácia na vnútornej strane dverí alebo okna môže naznačovať nedostatočnú silu tesnenia a nutnosť jeho výmeny. Ani výber nových plastových balkónových dverí nie je v dnešnej dobe žiadnou náročnou úlohou, stačí si pred nákupom overiť potrebné rozmery a z pohodlia domu si vybrať konkrétny model.

Vyskúšajte: Ako sa zbaviť myší? Vyskúšajte tieto účinné spôsoby

Riešenie pre tých, ktorí nemajú možnosť okno vymeniť

Výmena plastových balkónových dverí si veľmi často a najmä z dôvodu komplikovaného prístupu, môže vyžadovať použitie multifunkčného žeriavového ramena. Ani cena nových dverí alebo okien nemusí viacčlennej domácnosti s malými deťmi vyhovovať, preto sa rozhodujú pre alternatívne riešenia, medzi ktoré najčastejšie patria:

  • Výmena tesnení

V prípade opotrebovaných alebo poškodených tesnení je dôležité ich jednoducho vymeniť. Nové tesnenie zabezpečí lepšiu izoláciu a minimalizuje prúdenie vzduchu.

  • Použitie izolačných fólií

Špeciálne samolepiace izolačné fólie môžu byť efektívnym riešením pre izoláciu plastových dverí. Jednoducho sa aplikujú na vnútornú stranu dverí a poskytujú dodatočnú izoláciu. Tieto fólie blokujú aj tepelné žiarenie alebo zabraňujú prenikaniu chladu do interiéru.

  • Inštalácia závesov alebo žalúzií

Ak nemáte na fólie, môžete využiť špeciálne tieniace a hrubšie závesy. Rovnako efektívnym riešením zlepšenia tepelnej aj svetelnej izolácie okien a dverí sú aj moderné vonkajšie žalúzie.

  • Profesionálna údržba alebo oprava

V prípade závažných problémov alebo poškodení plastových dverí je vhodné vyhľadať profesionálnu pomoc. Nemusí ísť o celú výmenu konkrétnych dverí alebo okien, ale ich jednotlivých častí, napríklad kľučiek, kovaní či skla.

klučky na plastových balkónových dverách

Zdroj: Gordine N/Shutterstock.com

Zlepšenie tepelnej účinnosti plastových balkónových dverí a okien nie je len otázkou komfortu, ale aj úspory na nákladoch na vykurovanie. Sledujte preto príznaky deficitu a vykonajte včasné kroky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tepelnú pohodu vo vašom dome či byte.

Zdroj úvodenj fotky: Nataliia Yankovets/Shutterstock.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE