Ako sa zbaviť myší? Vyskúšajte tieto účinné spôsoby

Akokoľvek zlaté a chutné sa môžu myši zdať v kreslených rozprávkach, detských knižkách alebo dokonca v skutočnom živote, zaobchádzanie s myšami v domácnosti, na chalupe, v záhrade alebo na terase je všetko, len nie rozkošné. Tieto drobné hlodavce sú na obtiaž vo viacerých smeroch. Sú známe tým, že prenášajú choroby a tiež spôsobujú poškodenie vďaka svojej tendencii hrýzť drevo, elektroinštaláciu a izoláciu. Nehovoriac o tom, že myši po sebe zanechávajú smradľavé výkaly.

Práve v tomto období sa mnohí z nás potýkajú s týmito nezvanými hosťami. Ak vo svojom príbytku či v jeho blízkosti spozorujete myši, mali by ste sa ich čo najrýchlešie zbaviť. Ako na odstránenie myší? Ako sa zbaviť humánnym spôsobom týchto hlodavcov?

Neprehliadni: Údržba exteriéru: Ako pomôcť vašej záhrade alebo terase prežiť krutú zimu?

Potkany a myši v dome - ako zistím, že sa u mňa nachádzajú?

Niekedy je ťažké rozpoznať prítomnosť myší v dome, ale skúste si odsledovať zopár znakov, ktoré ich prezradia.

Kde sa najčastejšie skrývajú myši? Úkryty týchto nepríjemných podnájomníkov nájdete napríklad v špajzách, v podkroví, skrinkách, pod schodmi, za policami, na miestach, kde ich je čo najmenej vidieť.

Prejdite pivnice, podkrovie, okolie okien a dverí a hľadajte myší trus alebo typický zápach myšej močoviny. Ohrýzané izolácie rúrok a diery v obaloch potravín sú ďalším indikátorom prítomnosti myší či potkanov.

Ďalším znakom výskytu myší v kuchyni, na chalupe či v dome môže byť aj nepríjemný hluk a škrabkanie, chrumkanie či tiché vŕzganie, ktoré sa často opakuje. 

Mačky proti myšiam

Mačka, pes, sova, draví vtáci sú prirodzenýmí predátormi, ktorí lovia myši. Neznamená to však, že si hneď musíte jedno z týchto zvierat zaobstarať. Môžete to využiť bez toho, aby ste tieto zvieratá chovali. Na odpudenie myší totiž stačí iba prítomnosť mačky alebo psa. Hlodavcov ich pach odpudí a budú sa vyhýbať celému vyznačenému teritóriu.

Netypickou alternatívou sú hadie výkaly, ktoré si môžete zakúpiť v rôznych potrebách pre zvieratá. Had je ďalším prirodzeným nepriateľom myší a jeho trus pôsobí ako prirodzený zápachový odpudzovač myší.

Prírodné repelenty a prírodné odpudzovače

O myšiach je známe, že neznášajú vôňu mäty, kajanského korenia, čierneho korenia a klinčekov. Zaobstarajte si teda esenciálne oleje s vôňou týchto prísad. Zľahka namočte vatové tampóny do olejov a nechajte ich na miestach, kde sa vyskytujú myši.

Esenciálny olej proti myšiam s vôňou mäty tiež môžete zmiešať s vodou a naliať do rozprašovača a roztok aplikovať na miesta, kadiaľ by sa mohli myši dostať dovnútra.

Ďalšou možnosťou je vyrobiť si vrecúška z tenkej látky a naplniť ich lístkami mäty, celými klinčekmi či korením a umiesniť tam, kde sa myši zvyknú skrývať. Ešte účinnejšia je kombinácia mätového oleja s kremelinou (diatomit), ktorá udrží vôňu mäty veľmi dlho. 

Pozri aj: Palivové drevo - ktoré druhy dreva sú vhodné a ako ich správne spracovat a skladovať?

Plašič myší

Ultrazvukový, elektronický odpudzovač alebo pachový plašič je tiež jedným zo spôsobov, ako sa zbaviť myší. Výhodou týchto zariadení je, že ultrazvuk je ľudským uchom nepočuteľný. Na druhej strane, ak máte myši v interiéri, budete si musieť zabezpečiť viacero odpudzovačov. Ultrazvukové vlny totiž neprechádzajú cez steny. Účinná ochrana pred myšami preto vyžaduje inštaláciu plašiča do každej miestnosti zvlášť. Prostredie sa stáva pre tieto hlodavce nepríjemným a opustia ho.

Jed pre myši

Nemali by sme zabúdať na to, že aj myši sú živé tvory, ktoré sú súčasťou prírody. Keď už sa vám nedarí zbaviť sa myší, máte preštudované všetky fakty o myšiach a máte pocit, že sú premnožené, vyskúšajte jed.

Vyskúšať môžete aj deratizačné stanice, ktoré predstavujú uzavreté boxy, do ktorých sa umiestni nástraha - gélové vrecká s jedom alebo vrecká s granulátom. Stanice chránia toxickú nástrahu pred manipuláciou deťmi a prístupom domácich maznáčikov.

Zaujme Ťa: Najlepšie spôsoby na zazimovanie vonkajších žalúzií - vieme, ako na to!

Myš

Zdroj: Depositphotos

Účinný návod ako sa zbaviť myší - ďalšie spôsoby

  • Utesnenie malých otvorov, prístupových ciest: Všetky štrbiny a potenciálne prístupové miesta zatesnite materiálom odolným proti prehryznutiu.
  • Očistenie priestoru: Vyčistite dvory a záhrady odstránením hromád dreva, ktoré slúžia ako hniezdo a útočisko myší.
  • Klietka na myši: Humánnym spôsobom, ako sa zbaviť myší sú klietky. Pripravená pochúťka naláka myš do pasce, malá klietka sa zabuchne a zabráni hlodavcovi dostať sa von. Myš môžete následne vypustiť na lúku alebo v lese.
  • DIY riešenia- babské rady: Nielen výrazné esenciálne oleje ako mäta prieporná, ale aj niektoré rastliny vám pomôžu zbaviť sa myší. Pestujte levanduľu alebo harmanček.
  • Pikantný sprej : 5 – 6 veľmi štipľavých čili papričiek nasekaných nadrobno namočte do 500 ml vody a nechajte lúhovať 24 hodín. Výluh prelejte do fľaše s rozprašovačom a nastriekajte na všetky miesta, kde vidno stopy po hlodavcoch.
  • Vodná pasca: Do hlbšej nádoby nalejte vodu a na hladinu rozsypte piliny, ktoré myši zbožňujú. Zabezpečte, aby sa myši dostali do nádoby, ale nie von.
  • Sóda bikarbóna: Táto zložka zabraňuje uvoľneniu plynu produkovaného vo vnútri zvieraťa, čo spôsobuje jeho smrť. Nasypte teda sódu bikarbónu na miesta výskytu myší.
  • Amoniak, naftalín: Amoniak zapácha ako moč možných predátorov. Niektorí odporúčajú v boji proti myšiam aj naftalínové gulôčky.
  • Pasca na myši: Drevené a kovové pasce na myši sú klasika, ktorá jednoducho funguje.
  • Profesionálna firma: Deratizér detailne zmapuje terén a zistí, kadiaľ sa myši dostávajú dovnútra. Následne nasadí vo veľkom množstve potrebné druhy pascí a nástrah.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE