Rozhodujete sa pre drevodom? Toto je jeho 5 najväčších výhod!

Rozhodujete sa pre drevodom? Toto je jeho 5 najväčších výhod!
  • 19.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Rozmýšľate nad zmenou bývania a do užšieho výberu možností ste posunuli aj drevodom? Ako každá stavba, aj tento typ obydlia má svoje pre aj proti.

Pripravili sme pre vás päť najväčších výhod, ktoré vám môžu pomôcť s rozhodovaním. Prečítajte si, čím sú drevodomy výnimočné.

Čo je drevodom?

Aby sme mohli objektívne zhodnotiť prednosti a slabiny drevodomov, je potrebné zdôrazniť, že nejde o zruby, klasické chalúpky z dreva, ani o žiadne provizórne konštrukcie s nízkou odolnosťou voči ohňu, chladu, škodcom alebo hluku.

Drevodomy sú drevené nízkoenergetické montované domy, ktoré sú celoročne obývateľné. Stavebné firmy vám vedia postaviť drevodom na kľúč, pričom štandardnou súčasťou sú rovnako ako pri murovaných nehnuteľnostiach aj vopred pripravené projekty domov.

1. Finančná stránka

Na otázku koľko stojí drevodom, sa nedá odpovedať jednoznačne. Cena totiž závisí od typu, prevedenia a individuálnych požiadaviek budúcich majiteľov. Priemerná cena za meter štvorcový sa pohybuje okolo 900 eur.

Nejde síce o najlacnejší špás, no v porovnaní s bežnými murovanými novostavbami dokážete ušetriť nejaké to euro práve z dôvodu nižších nákladov na prácu, dopravu materiálov i odvoz odpadu.

Drevodom je tiež možné financovať pomocou hypotekárneho úveru, čo predstavuje výhodu predovšetkým pre ľudí, ktorí nevedia dom zaplatiť výhradne z vlastných zdrojov. Peňaženku potešíte aj nižšími nákladmi na vykurovanie. Drevodomy majú totiž vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti.

Odporúčame: TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

2. Ekologickosť

Drevo ako stavebný materiál sa radí medzi obnoviteľné zdroje. Výborne izoluje teplo a neprepúšťa ani zvuk, alebo lepšie povedané hluk. Jeho použitie nemá vyslovene negatívny dopad na životné prostredie. Montované drevené domy sú preto považované za ekologické stavby. Ideálne je, ak nájdete firmu, ktorá spracováva drevo z okolia. Znižujú sa tým emisie, ktoré vznikajú pri preprave.

3. Rýchlosť výstavby

Ďalšou výhodou je, že všetko potrebné dokáže zabezpečiť jedna firma. Tá sa postará o zhotovenie projektu, prípravu a finálnu úpravu terénu, dovoz materiálu, konštrukciu i odborné práce, ako sú elektroinštalácie, vodoinštalácie, vykurovanie, montáž sadrokartónov, obklady, dlažby, zateplenie či úpravu fasády.

V porovnaní s tehlovým domom trvá výstavba drevodomu výrazne kratšie. Pri stavbe drevodomu sa využíva suchý proces, teda nie je potrebné čakať na schnutie betónu. Základy pod drevodomom tvorí základová doska, ktorá je izolovaná tepelne, aj voči presakovaniu vlhkosti.

Hrubá stavba montovaného drevodomu je hotová za krátky čas, hovoriť môžeme už o niekoľkých týždňoch. Jednotlivé dielce sa podľa projektu poskladajú na mieste určenia. Stavbu je navyše možné realizovať rovnako v teplých ako aj chladnejších mesiacoch. Nelimituje vás teda žiadne ročné obdobie.

4. Variabilita

Obrovskou výhodou dreva je, že je veľmi tvárne. Drevodom teda môže byť postavený prakticky v akomkoľvek tvare a štýle a aj na menších alebo atypických pozemkoch. Okrem štandardných katalógových domov môžete s architektmi prebrať aj vlastné návrhy. Drevodomy mnohokrát na prvý pohľad nerozoznáte od murovaných stavieb. Fasádu totiž môžete upraviť ľubovoľným spôsobom.

Jednotlivé dielce drevodomov prichádzajú na svet vo výrobnej hale, kde rovno aj skúšajú, či všetko pasuje, ako má. Vyrábané sú na mieru, a tak do seba napokon krásne zapadnú. Tieto typy stavieb bývajú veľmi presné.

Prečítajte si: Inteligentná domácnosť: 5 dôvodov, pre ktoré ju budete zbožňovať!

5. Odolnosť

Napriek tomu, že ide o stavbu z prírodného materiálu, ktorý má tendenciu sa postupom času rozkladať, moderné drevodomy sa dajú považovať za kvalitné obydlia. Firmy, ktoré sa zoberajú konštruovaním drevodomov, dbajú o to, aby bolo drevo správne ošetrené, a tak bolo schopné odolávať škodcom, plesniam i požiaru.

Nevýhody drevodomov

Azda nič na svete nie je dokonalé, a tak ani drevodomy nemusia vyhovovať všetkým bez rozdielu. Niekto jednoducho radšej vsádza na klasiku a nedá dopustiť na murované domy. Celkovo sú ale drevodomy príjemným alternatívnym riešením, či už ide o ekologickú, ekonomickú alebo estetickú stránku.

Nevýhody drevodomov sa môžu prejaviť najmä vtedy, ak budete chcieť za každú cenu ušetriť a siahnete po najlacnejších variantoch materiálov alebo stavebnej firme, ktorú ste si vopred nepreverili. Tu už je ale na mieste hovoriť skôr o zlyhaní iných faktorov ako nedostatkoch samotného drevodomu.

Inšpirujte sa: Ako oživiť interiér? Svetlofialová farba je tou správnou voľbou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní