Odkvapové žľaby: Ako sa o ne správne postarať?

Odkvapové žľaby: Ako sa o ne správne postarať?
  • 23.05.2022
  • Michaela Kožáková

Tí, ktorí bývajú v panelákoch, obytných domoch či novostavbách si nemusia lámať hlavu s nejakými rínami či odkvapovými žľabmi. Mnohí z nás však majú domčeky, chalupy alebo chaty a o tie sa treba pravidelne starať. Práca na dome nikdy nekončí, len sa obmieňa počas ročných období. A keď máte pri dome i záhradu, či už menšiu alebo väčších rozmerov, o zábavu máte postarané po celý rok. Avšak nádherné rozkvitnuté záhony, večerné posedenia v altáne, súkromie a pokoj vám môžu všetci panelákoví obyvatelia len závidieť. 

Okrem iných ďalších náležitostí okolo domu, odkvapový systém plní dôležitú funkciu. Na to, aby mohol na vašej streche nerušene odvádzať vodu, potrebuje z času na čas vyčistiť. Netreba však zabúdať i na ošetrenie a zabránenie prípadnej korózii odkvapových žľabov. Ako sa správne o odkvapový systém postarať?

Neprehliadni: Inšpirácia na bývanie – čo poviete na takúto rýchlu montáž domu?

Čistenie odkvapov

Zdroj: shutterstock

Starostlivosť o odkvapový systém

Odkvapové systémy sa skladajú z horizontálne upevnených žľabov prepojených so zvislými zvodmi. Súčasťou systému sú rôzne tvary kolien, kotlíky, čelá, rohové žľabové diely, upevňovacie háky, výpuste či lapače strešných splavenín, ktorým sa hovorí geigery. Jednotlivým súčastiam je nutné venovať dostatočnú pozornosť a pravidelnú starostlivosť. Všetky z týchto častí odkvapového systému sú vystavené pôsobeniu poveternostných podmienok, najmä dažďovej vody vrátane nečistôt, ktoré sa splavujú zo strechy.

Padajúce lístie je kategória sama o sebe a je veľkým postrachom všetkých odkvapov. Kvôli nemu odkvapy hrdzavejú, upchávajú sa, bránia priechodu vody, ktorá si hľadá na únik iné cestičky. Celé to nakoniec môže skončiť poškodenou fasádou a dokonca i vytopenou povalou. Vyhnúť sa týmto nepríjemnostiam je pritom veľmi jednoduché – stačí odkvap občas vyčistiť. 

Čistenie odkvapov určite nepodceňujte. Na sezónu dažďa a snehu ich poriadne pripravte. Úprava fasády, tepelnej izolácie, stavebných konštrukcií, kúpa nových odkvapov či oprava ostatných vonkajších a vnútorných poškodení, ktoré voda a vlhkosť napáchajú, môže byť finančne oveľa náročnejšia, a to najmä v prípade, keď si zatekanie hneď nevšimnete. Vďaka pravidelnému čisteniu odkvapových žľabov zaručíte vášmu domu, ale aj samostatným odkvapom dlhšiu životnosť

Ako vyčistiť odkvapové žľaby

Nároky na údržbu môžete znížiť zaobstaraním si odkvapových systémov s kvalitnou povrchovou úpravou. Predovšetkým kvôli cene však mnoho ľudí stále volí odkvapy pozinkované. Tie však treba chrániť o niečo dôkladnejšie, ale postupné náklady na údržbu sú niekedy prijateľnejšie ako jednorazová vysoká investícia. Záleží na vás, či chcete hneď na začiatku investovať do odolnejšieho a kvalitnejšieho odkvapového systému alebo si zvolíte lacnejšiu variantu a pravidelne sa budete o odkvapy starať. 

Základom starostlivosti o odkvapový systém je udržiavanie jeho priechodnosti. Odkvapové žľaby a zvody je potrebné zbaviť všetkých nečistôt, ktoré sa do nich splavia zo strechy alebo ich do nich zanesie vietor. Odkvapy alebo ríny môžete čistiť tromi spôsobmi. 

• Čistenie odkvapových žľabov ručne

Pri ručnom čistení odkvapov si vystačíte s rukami v rukaviciach, rebríkom, vedrom na odpad, lopatkou, menšími hrabľami, metličkou, špachtľou či štetcom. Nečistoty vyberte a vyzametajte zo všetkých záhybov, od nánosov vyčistite aj letované či silikónové spoje, ktoré rýchlo korodujú. Na dočistenie využite prúd vody z hadice alebo vysokotlakového čističa

Údržbu je najvhodnejšie vykonávať zároveň s čistením strechy, pretože pri odstraňovaní machov, vetvičiek či úlomkov krytiny, zachytia väčšinu týchto nečistôt práve odkvapové žľaby. Nezabudnite prečistiť i lapače, ktoré zachytávajú veľké množstvo strešného odpadu. Tento spôsob čistenia je fyzicky náročnejší a aj nebezpečný. Radšej si zavolajte známeho, ktorý vám bude pridŕžať rebrík a podávať potrebné náradie. 

• Čistenie odkvapových žľabov s teleskopickou rúčkou

Čistenie rín a odkvapov pomocou rebríka a kefy je zdĺhavé. Oveľa bezpečnejšou a takisto pohodlnejšou možnosťou je odstránenie nečistôt pomocou špeciálneho čističa odkvapov s teleskopickou násadou. Výhodou je, že pri čistení odkvapov stojíte nohami pevne na zemi. S hrubou špinou si ľahko poradia ozubené plastové škrabky na jednej strane čističa a s jemnou špinou zase pevné štetiny na strane druhej. Dobre nastavená teleskopická rukoväť a správny uhol hlavice vám poskytnú jednoduchý prístup aj do ťažko dostupných miest. K niektorým čističom sa dá pripojiť i záhradná hadica.

• Robotický čistič na odkvapové žľaby

Tretia metóda čistenia odkvapov a rín je najpohodlnejšia, ale budete si musieť za ňu niečo priplatiť. Na trhu môžete nájsť roboty určené na čistenie odkvapových žľabov. Tento skvelý pomocník všetok odpad a neporiadok vytiahne pomocou čistiacej hlavy z gumových vyhadzovačov. Drobné nečistoty odstránia kefy. Diaľkový ovládač dovoľuje dosah až na 10 – 15 metrov. Robotické čističe odkvapov sú vyrobené tak, aby dokázali prejsť všetkými druhmi odkvapov od oblých cez hranaté, až po vysoké i úzke. Tento spôsob čistenia odkvapových žľabov vám ušetrí kopu času i fyzickej námahy. Poslednou možnosťou čistenia rín a odkvapového systému je najať si odborníkov.

Ríny

Zdroj: shutterstock

Ako často čistiť odkvapové žľaby?

Váš odkvapový systém na dome by ste mali čistiť aspoň dvakrát za rok. Na jar si preverte, či v nich zima nenechala niečo nežiadúce, čo ich upcháva. Najčastejšie ide o rôzne vetvičky, mach a lístie, ktoré spolu s blatom, výkalmi vtákov a vodou vedia vytvoriť prekážku, s ktorou si dažďová voda len veľmi ťažko poradí. Vhodné je odkvap kontrolovať častejšie, najmä vtedy, keď máte v okolí svojho domu, chaty či chalupy množstvo listnatých stromov a vtákov alebo materiál, ktorý by mohol odkvapové žľaby poškodiť. Ak chcete odkvapové žľaby na svojom dome udržať čo najdlhšie čisté, prikryte ich sieťkou alebo plastovou mriežkou, ktorá nečistoty do odkvapov nepustí.

Starostlivosť o starší odkvapový systém

Starším odkvapovým systémom venujte väčšiu pozornosť. Prípadne nedostatky je niekedy možné pri nižšom stupni opotrebenia opraviť pomocou rôznych tmelov na kov. Pozinkované odkvapy budú po nejakej dobe vyžadovať náter a pravidelnú obnovu. Ošetrujte ich špeciálnymi nátermi na plechy a kovy, ktoré je možné v jednej alebo viacerých vrstvách použiť bez základovej farby rovno na plech aj v prípade, že je ľahko skorodovaný.

Pozornosť venujte aj hákom, ktoré pri správnej starostlivosti môžu prežiť aj niekoľko generácií žľabov. Odstráňte starý náter a skorodovanú vrstvu kovu oceľovou kefou a háku doprajte jednu alebo dve vrstvy farby na kov. Pokiaľ dávate nové žľaby na staré háky, natrite ich ešte pred montážou odkvapov a počkajte, až kým farba poriadne zaschne.

Pozri aj: Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní