Výhody nábytku z dreva: Pre toto ho budete zbožňovať!

Výhody nábytku z dreva: Pre toto ho budete zbožňovať!
  • 11.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Každý, kto už niekedy vyberal nábytok do svojho príbytku, vie, aké ťažké je zvoliť nielen dizajn, ale aj materiál. Na trhu je dnes možnosť výberu zo syntetických, ale aj klasických prírodných produktov. Pri kúpe treba zohľadniť napríklad aj funkcionalitu, rozmery, farbu či spôsob údržby. Jedným z top materiálov, ktoré spotrebitelia preferujú už roky, je drevo. Pozrite sa spolu s nami, prečo je tomu tak. Výhody nábytku z dreva sú nepopierateľné a vy ho vďaka nim budete zbožňovať!

Udržateľnosť

V médiách často počúvame o výrube a ničení lesov, aj napriek tomu sa však drevo zaraďuje medzi udržateľné, ekologické a ľahko dostupné materiály. Dôležité je nakupovať od certifikovaných spracovateľov dreva. Tí musia garantovať, že vyťaté stromy nahradia novými a že pri ich spracovaní dbajú o čo najmenšie zaťaženie ekosystému. Ideálne je tiež vybrať si produkty od miestnych výrobcov nábytku. Podporíte tak lokálnu ekonomiku a znížite množstvo emisií, ktoré by vznikli pri preprave dreva z miesta ťažby do výrobnej haly.

Vyskúšajte: Praktické rady ako sa správne starať o nábytok v kúpeľni

nábytok z dreva

Zdroj: Shutterstock®

Trvácnosť

Ak chcete nábytok, ktorý dlho vydrží, siahnite po masíve. O dreve je známe, že je veľmi pevné a odolné. Najkvalitnejšie kúsky sa vyrábajú z tvrdého dreva, kam patrí napríklad javor, dub alebo orech. Vedeli to aj naši predkovia, ktorí často využívali pri výrobe nábytku práve drevo. Pri správnej starostlivosti vydrží aj niekoľko desiatok rokov a nadčasové kúsky sa mnohokrát v rodinách dedia z generácie na generáciu. Kvalitný drevený nábytok sa tiež často predáva na aukciách či bazároch, kde sa teší mimoriadnej popularite. Domov si tak môžete so sebou priniesť aj kúsok histórie.

Rozmanitosť

Drevo je, takpovediac, univerzálny materiál. Spracovať sa totiž dá v rozličných štýloch, pričom každý má svoj jedinečný charakter a vyzerá úchvatne. Či už preferujte moderné kúsky, máte slabosť pre vintage štýl alebo starožitnosti, prídete si na svoje. Možnosti tvarov a dizajnu sú takmer neobmedzené. Umiestniť ho môžete rovnako do interiéru ako aj do exteriéru – na terasu či balkón.

Drevený nábytok môžete natrieť farbou i ozdobiť ornamentmi. Pekná je aj kombinácia s kovovými prvkami. Vynikajúco bude však vyzerať aj vtedy, keď necháte vyniknúť kresbu dreva. Tá sa líši podľa druhu stromu, z ktorého drevo pochádza a je vždy jedinečná. Dva rovnaké kúsky teda nenájdete. Medzi najpopulárnejšie patria dub, borovica, orech, čerešňa, brest a javor. Nábytok z dreva má tiež špecifickú vôňu, ktorá dokáže v miestnosti vytvoriť príjemnú atmosféru.

Inšpirujte sa: TOP nápady do domácnosti – objav šikovné a praktické riešenia

drevený nábytok

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchá starostlivosť

Mnoho ľudí sa obáva, že si drevený nábytok bude vyžadovať veľa starostlivosti. Tá však v skutočnosti vôbec nie je taká náročná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ideálne je, ak je drevo ošetrené lakom či olejom hneď pri kúpe. Ošetrenie je vhodné pravidelne opakovať, zamedzíte tak vzniku odrenín, škrabancov či fľakov napríklad po rozliatych nápojoch. Pri drevenom nábytku je dôležité vyhýbať sa zbytočnej vlhkosti. Drevo absorbovaním vody napučí a môžu sa na ňom objaviť nerovnosti. Bežná údržba spočíva v odstraňovaní prachu, ktorý je ideálne zotrieť suchou, prípadne mierne vlhkou handričkou. Použiť môžete aj špeciálne prostriedky na leštenie, ktoré zvýraznia jeho krásu a dodajú mu potrebný lesk.

Odporúčame: TOP tipy pre správnu starostlivosť o podlahu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní