Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?

Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?
  • 09.02.2023
  • Michaela Kožáková

Hitom dnešných dní je cvičenie, starostlivosť o telo a zdravé stravovanie. Otázkou však je, či sa dokážeme zbaviť vyprážaných jedál či chrumkavých hranoliek. Nemusíte hneď roniť krokodílie slzy, pretože máme pre vás riešenie, o ktorom ste už možno aj počuli. Je ním teplovzdušná fritéza, ktorá vás svojimi funkciami skutočne prekvapí.

Teplovzdušná fritéza dokáže grilovať, fritovať, smažiť, dokonca i piecť, rozmrazovať, vyrábať jogurtové pokrmy a pripravovať všetko od zeleniny až po mäso bez oleja, s nižším obsahom tuku. Možno aj vy premýšľate, že by ste si jednu zaobstarali. Ste však stále nerozhodní? Oplatí sa kúpa tohto kuchynského spotrebiča? 

Neprehliadni: Ako predlžiť životnosť spotrebičov? Zbavte sa zlozvykov, ktoré ich ničia!

Fritéza

Zdroj: shutterstock

Ako funguje teplovzdušná fritéza?

Teplovzdušná fritéza predstavuje kuchynský spotrebič, z ktorého sa stáva domáci odborník a kuchár vďaka distribúcii horúceho vzduchu okolo jedla pomocou konvekčného mechanizmu. Tento typ fritézy je vlastne zmenšená variácia konvekčnej rúry. Jedlo pripravuje tak, že okolo neho distribuuje veľmi horúci vzduch. Teplovzdušná fritéza obsahuje vyhrievacie teleso a ventilátor. Vzduch ohriaty na teplotu od 80 °C do 200 °C prostredníctvom ventilátora prúdi rovnomerne vo vnútri fritézy a smaží jedlo svojím prúdením. Potraviny sa tak pražia rovnomerne a nepripaľujú sa. Na to, aby pripravované jedlo bolo chrumkavejšie, stačí pridať pár kvapiek oleja. 

Oproti klasickým fritézam, fritovacím hrncom, v ktorých sa jedlo pripravuje v olejovom kúpeli, teplovzdušné fritézy pracujú s prúdiacim vzduchom, ktorý je zvlhčený iba veľmi malým množstvom oleja alebo tuku. Horúci vzduch vo fritéze neustále cirkuluje a neprepaľuje sa. 

Klasické fritézy sú určené výlučne na vyprážanie jedál. S teplovzdušnou fritézou máte možnosť vyskúšať rôzne spôsoby prípravy pokrmov. Keďže spotrebúva málo alebo vôbec žiadny olej, čistenie je oveľa jednoduchšie ako pri klasickej fritéze. Takisto nevzniká problém likvidácie použitého oleja. 

Výhody fritézy

Zdroj: shutterstock

Výhody teplovzdušnej fritézy

Príprava jedál v teplovzdušných fritézach sa nemusí pozdávať úplne každému, ale má niekoľko výhod, ktoré ocenia najmä tí, ktorí sa chcú stravovať zdravo:

- zdravšie varenie: použitie žiadneho alebo len minimálneho množstva oleja, tuku dramaticky znižuje obsah kalórií v jedle a tiež prispieva k nižšej hladine cholesterolu.

- zápach: nemusíte vetrať nepríjemný zápach prepáleného oleja, ani ho potom likvidovať do zberných nádob na olej alebo znečisťovať odpady.

- rýchlejšia príprava pokrmov: vďaka technológii rýchleho ohrevu nemusíte na vaše jedlo dlho čakať. Fritéza nájde svoje uplatnenie najmä u zaneprázdnených ľudí alebo v rodinách, ktoré chcú rýchlu a ľahkú večeru.

- univerzálny pomocník: ako sme už písali vyššie, teplovzdušná fritéza dokáže okrem smaženia i piecť, grilovať, dusiť či rozmrazovať.

- bezpečnosť: pri príprave jedla na panvici alebo v klasickej fritéze musíte byť v bezpečnej vzdialenosti od hrnca a od horúceho oleja, aby ste sa vyhli nebezpečenstvu obarenia alebo dokonca požiaru. Teplovzdušné fritézy sú omnoho bezpečnejšie, pretože jedlo je počas prípravy zakryté. Dokonca vás pomocou kontrolky upozornia na vriaci olej.

- údržba: žiadna mastnota, mastné kuchynské náradie, sporák či pracovná doska. Pri niektorých teplovzdušných fritézach môžete určité časti dokonca umývať v umývačke.

- spotreba oleja: olej nie je lacný a pri vyprážaní sa ho spotrebuje značné množstvo. Používaním teplovzdušnej fritézy môžete z dlhodobého hľadiska potenciálne ušetriť peniaze.

Nevýhody teplovzdušnej fritézy

Teplovzdušná fritéza má tiež zopár nevýhod, ktoré by ste mali pred jej kúpou zvážiť:

- chuť jedál: ak je vašou najväčšou prioritou pri vyprážaných jedál chuť, mali by ste si radšej zaobstarať klasickú fritézu. Aj keď teplovzdušná fritéza dokáže vytvoriť chrumkavý povrch, ktorý je podobný tej klasickej, skutočnú vyprážanú konzistenciu nenahradí.

- obstarávacia cena: každý špás niečo stojí a to platí i pri teplovzdušnej fritéze. Jej cena sa pohybuje približne od 50 eur.

Nezabúdajte však na to, že i zdravé hranolky sú hranolkami a bravčový bôčik ostane bôčikom i po príprave v teplovzdušnej fritéze. Nemyslite si, že ak jedlo pripravíte v tomto inovatívnom kuchynskom spotrebiči, tak môžete jesť čokoľvek a koľkokoľvek. Tento fakt však nemožno považovať za nevýhodu teplovzdušnej fritézy.

Výber fritézy

Zdroj: shutterstock

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu?

Pred tým, ako si zakúpite teplovzdušnú fritézu sa zamyslite sa nad tým, aké veľké porcie jedál budete vo fritéze pripravovať. Na základe toho si zvoľte objem nádoby na smaženie. Pre štvorčlennú rodinu si úplne vystačíte s nádobou s objemom do 4 litrov.

Moderná teplovzdušná fritéza by mala mať praktický časovač, tepelne izolované držadlo, nádobu na odkvapkávanie, ktorá sa dá jednoducho oddeliť od zvyšku prístroja, protišmykové nožičky a plynulé nastavenie teploty. 

Niektorí výrobcovia vylepšili svoje fritézy aj inteligentnými funkciami -  integrovaným Wi-Fi pripojením a vzdialeným prepojením s mobilným telefónom pomocou mobilnej aplikácie. Týmto spôsobom je možné naprogramovať fungovanie fritézy, odložiť štart a načasovať si prípravu jedla. Aplikácie tiež často ponúkajú množstvo receptov s využitím širokej škály režimov varenia. 

Väčšina teplovzdušných fritéz disponuje LED displejom alebo moderným dotykovým panelom. Ponuka fritéz je skutočne široká a môžete si vyberať z rôznych farieb a dizajnov.

Oplatí sa kúpiť teplovzdušnú fritézu?

Tí, ktorí preferujú zdravý životný štýl by si teplovzdušnú fritézu zaobstarať mali. Jej výhody ocenia aj tí, ktorí žijú sami alebo nemajú čas a ani chuť na prípravu a zložité vyváranie jedál. Kvôli dvom kuracím stehnám nemusíte predsa zapínať rúru. 

Ak si potrpíte na pravej vyprážanej chuti jedál, tak teplovzdušná fritéza vám ju, bohužiaľ, neponúkne. Dobre si zvážte jej kúpu, pretože sa nejedná o lacnú záležitosť, a takisto zhodnoťte jej výhody a nevýhody.

fritéza Clatronic

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

TIP redakcie

Nás v redakcii teplovzdušná fritéza veľmi zaujala a rozhodli sme sa vyskúšať, ako takýto domáci pomocník skutočne funguje. Otestovali sme teplovzdušnú fritézu Clatronic, ktorá sľubuje chrumkavé a šťavnaté pochúťky bez nadbytočného oleja. Funguje na princípe cirkulácie horúceho vzduchu. Má 30-minútový časovač a umožňuje nastaviť teplotu až na 200 °C.

Skúšali sme v nej pripraviť chutné rezne a hranolky, čo sú obvykle jedlá pripravované na veľkom množstve oleja a musíme povedať, že tento kuchynský pomocník si s ich prípravou poradil dokonale. Rezne aj hranolky boli hotové raz-dva, bez množstva oleja a stále boli chrumkavé, akoby by boli pripravené na oleji. Teplovzdušnej fritéze Clatronic dávame palec hore a tešíme sa na ďalšie testovanie. 

Teplovzdušnú fritézu Clatronic nájdete na www.dedoma.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní