Viete ako zlikvidovať osie hniezda? Tieto rady zaručene pomôžu!

Viete ako zlikvidovať osie hniezda? Tieto rady zaručene pomôžu!
  • 13.07.2022
  • Veronika Nemčeková

S príchodom letných mesiacov trávime veľa času vonku. Grilovačky či posedenia na terase nám však často znepríjemňuje hmyz. Jedným z takých druhov sú aj osy, ktoré si stavajú príbytky v blízkosti ľudských obydlí.

Poradíme vám ako odstrániť osie hniezda raz a navždy a užívať si čas strávený vonku. Zabúdať pritom netreba ani na prevenciu. 

Osa vs. včela

Osy zaraďujeme do radu blanokrídlovce, ktorý zahŕňa aj včely a mravce. Patria tiež do čeľade sršňovité. Mnohé druhy z tejto čeľade sú samotárske a neškodné, niektoré sú ale pomerne agresívne.

Osy sú charakteristické svojím žlto-čiernym sfarbením. Výrazné pruhy nie sú priamkami, ale sú tvorené škvrnami a trojuholníkmi. Žijú v kolóniách. Ich potravou je prevažne nektár, vošky, muchy, prezreté ovocie, ale aj potraviny, na ktoré natrafia v domácnostiach.

Pokiaľ sa necítia ohrozené, osy samy od seba neútočia. Ich jed nie je pre zdravého človeka nebezpečný, výnimkou sú alergické reakcie, vtedy je ich bodnutie životohrozujúce.

Na rozdiel od včiel, ktoré po jednom bodnutí zomrú, môžu osy bodať opakovane a nič sa im nestane. Osy sú v porovnaní so včelami výraznejšie sfarbené, lesklé a bez chĺpkov.

Inšpiruj sa: Úložné koše a boxy v domácnosti: Ako ich všestranne využiť?

ako zničiť osie hniezdo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Osie hniezdo

Mnoho ľudí nevie, ako presne vyzerá osie hniezdo a často si ho mýlia s príbytkami iných druhov hmyzu. Vypátrate ho tak, že budete sledovať, kde sa osy vyskytujú najčastejšie. Po chvíli zistíte, odkiaľ prilietajú a kam sa vracajú.

Hniezdo ôs má vakovitý tvar, niektorým ľuďom pripomína kôru stromov. Stavajú ho z požutého dreva zmiešaného so slinami. Hľadajú preň suché miesto, napríklad pod strechou, prístreškom, na fasádach domov, ale aj v dutine stromu či priamo v zemi.

Hniezda osídľuje bežne 1 000 až 2 000 jedincov. Veľkostne dosahujú aj 20 až 30 cm. Obývajú ich vždy len jeden rok. Osia rodina zimu neprežije, prečká ju iba kráľovná, ktorá potom zakladá novú rodinu.

Ak ste teda jeden rok mali problém s osami, na druhý rok sa už nemusí opakovať. Keď nájdete staré opustené hniezdo, už sa do neho nevrátia.

Príprava na likvidáciu hniezd

V prípade, že si na likvidáciu hniezda netrúfate, obráťte sa radšej na odborníkov. Ak sa zákroku nebojíte, dobre sa naň pripravte výberom vhodného oblečenia a prostriedku.

Pri oblečení zvoľte hrubší materiál, pričom zabezpečte, aby osy nemali šancu vletieť pod šatstvo. Nezabudnite ani na ochranu hlavy, predovšetkým očí.

K hniezdu sa približujte v podvečer alebo skoro ráno. Osy sú vtedy v „domčeku“, sú však stuhnutejšie a pomalšie. Vo večerných hodinách si v prípade potreby posvieťte žltým alebo červeným svetlom. Biele svetlo osy môže zobudiť a vyprovokovať k útoku.

Likvidáciu nie je vhodné vykonávať osamote. Ak máte tú možnosť, zavolajte aj niekoho ďalšieho, kto bude v prípade potreby po ruke a bude vám vedieť pomôcť, ak by sa vyskytli komplikácie.

Deti, zvieratá a ľudia s alergiou na bodnutie by mali byť v čase likvidácie hniezda na bezpečnom mieste.

Odporúčame: Rastliny vhodné k bazénu: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

odstránenie osieho hniezda

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Likvidácia hniezd

Najvyužívanejším prostriedkom na odstránenie osieho hniezda sú špeciálne spreje. Sú vhodné pre menšie hniezda. Po aplikácii sa treba čo najrýchlejšie vzdialiť. Postrek nechajte pôsobiť cez noc. Ráno hniezdo skontrolujte a ak sú osy mŕtve, zhoďte hniezdo na zem, vložte do uzatvárateľnej tašky a vyhoďte.

Na likvidáciu sa používajú aj chemické prášky a peny. Prášok nasypte na hniezdo, osy ho po ňom samé roznesú. Zahynúť by mali po jednom až dvoch dňoch. Pena zabráni osám v odlete. Na vyhubenie pôdnych hniezd môžete vyskúšať aj insekticídnu dymovnicu.

Lapače

Ak ste hniezdo nenašli, no osy vás otravujú, nainštalujte do okolia lapače, ktoré používajú rôzne chemické návnady. Majú niekoľko priehradiek, v ktorých sa osy buď utopia alebo zostanú uväznené.

Lapače si poľahky vyrobíte aj doma. Odrežete hornú časť plastovej fľaše, na dno nalejte pivo alebo vodu so sirupom. Vrchný diel fľaše zasuňte do spodnej časti otvorom na nalievanie smerom dole. Vznikne lievik, cez ktorý osa zíde k návnade, nebude však vedieť nájsť cestu von a utopí sa. Pascu zaveste napríklad na strom.

Prevencia

Ak sa osy u vás zatiaľ neusídlili, no obávate sa ich, skúste spraviť niekoľko preventívnych opatrení. Na jar skontrolujte fasádu domu a zatmeľte škáry, ktoré by mohli lákať hmyz.

Veľkým pomocníkom v prevencii je samotná príroda. Osy neznášajú bazalku, klinčeky, citrónovú trávu, cesnak a ocot. Obklopte sa nimi a hmyz vás nebude otravovať.

Rafinovaným riešením je aj umelé hniezdo. Imitácia osieho hniezda z obchodu osy zmätie. Budú si myslieť, že územie je už obsadené inou rodinou a nebudú si stavať vlastné hniezda.

Pri stolovaní zakrývajte jedlo. Taniere so zvyškami radšej hneď odnášajte. Kontrolujte, čo dávate do úst a všímajte si obsah pohára. Ak na vás sadne osa, nehýbte sa a počkajte, kým odletí, neoháňajte sa.

Neprehliadni: Domček pre hmyz: Prečo ho mať v záhrade a ako si ho jednoducho vyrobiť?

osie hniezda

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Prvá pomoc pri poštipnutí

Ak vás bodne osa, snažte sa postihnuté miesto schladiť pod tečúcou studenou vodou, alebo priložením ľadu obaleným vo vreckovke. Ranku môžete potrieť octom, alkoholom, ale aj rozkrojenou cibuľou alebo zemiakom. Úľavu prinesú aj gély z lekárne. Oddychujte a miesto si neškriabte.

Osy vedia byť aj užitočné

Ak by sme o osách tvrdili, že nie sú ničím prospešné, krivdili by sme im. Veľký prínos majú z hľadiska opeľovania stromov a ničenia škodcov, ktorí parazitujú na plodinách.

Svoje larvy kŕmia ulovenými a rozžutými muchami, húsenicami a ďalším hmyzom. Ide o prirodzených predátorov, ktorí majú svoj prínos pre udržanie rovnováhy. Nepríjemnými sa stávajú najmä, ak sa usadia v blízkosti domov.

Pozri tiež: Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní